Το streaming βλάπτει σοβαρά τον πλανήτη

Η υπερκατανάλωση σειρών σε streaming πλατφόρμες αλλά και το σκρολάρισμα στο Instagram βλάπτουν σοβαρά τον πλανήτη.
Το streaming βλάπτει σοβαρά τον πλανήτη
Οι υπηρεσίες streaming από μεγάλες πλατφόρμες όπως το Netflix τροφοδοτούνται από εγκαταστάσεις καύσης ορυκτών καυσίμων που μολύνουν το περιβάλλον, αποκαλύπτει ένα νέο ντοκιμαντέρ του BBC.

Μάλιστα όπως αναφέρεται, το streaming υψηλής ανάλυσης (HD) καταναλώνει μέχρι και πέντε φορές περισσότερη ενέργεια.

Το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Dirty Streaming: The Internet's Big Secret», εξηγεί πώς τα τρία τέταρτα της χρήσης του διαδικτύου παγκοσμίως αφορούν σε αναπαραγωγή οπτικοακουστικού υλικού και τα κέντρα δεδομένων όπου αυτά αποθηκεύονται τροφοδοτούνται σε μεγάλο βαθμό από βλαβερά ορυκτά καύσιμα.

Μάλιστα όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, αν κάποιος δει μια ολόκληρη σειρά σαν το Peaky Blinders τότε «παράγει» τις ίδιες εκπομπές καυσίμων με ένα ταξίδι με το αυτοκίνητο από το Birmingham στο Manchester.

Όσο ο κόσμος απαιτεί περισσότερο υλικό (δεδομένα από βίντεο), τόσο αυξάνεται και η ανάγκη για αποθήκευση δεδομένων, τα οποία αποθηκεύονται στο cloud. Αντίστοιχα, τα κέντρα δεδομένων χρησιμοποιούν περισσότερη ενέργεια για να αποθηκεύσουν τα εκατομμύρια αρχεία και να διατηρήσουν τους servers σε κανονικές θερμοκρασίες.

Κάθε φορά που βλέπουμε μια ταινία/σειρά στις συσκευές μας, το αίτημα στέλνεται από τη συσκευή σε διάφορα δίκτυα μέσω υποβρύχιων οπτικών ινών σε κάποιο κέντρο δεδομένων, κάπου στον κόσμο.

Μετά επιστρέφει πίσω σε χιλιάδες «κομμάτια», και επανασυντίθεται ως βίντεο που φτάνει στις συσκευές. Όσο καλύτερη η ανάλυση, τόσο μεγαλύτερη και η μεταφορά δεδομένων.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Ian Bitterlin συμβουλευτικό μηχανικό στο Leeds University, οι ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων 5G θα πυροδοτήσουν «ακόμα μια έκρηξη στη χρήση δεδομένων» κάτι που δεν θα είναι «καθόλου καλό για την κλιματική αλλαγή».

Η ειρωνεία; Το ντοκιμαντέρ θα είναι διαθέσιμο στο κανάλι BBC Three στην πλατφόρμα streaming iplayer.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v