Τι θα φορεθεί το καλοκαίρι του 2013

Τα χρώματα, οι υφές, οι γραμμές και οι λεπτομέρειες που θα κάνουν τη διαφορά, σύμφωνα με τις εβδομάδες μόδας για το φετινό καλοκαίρι.
Τι θα φορεθεί το καλοκαίρι του 2013
της Έλενας Μπούλια

Οι πληθωρικές, πλουμιστές εμφανίσεις του περασμένου Χειμώνα που αποτέλεσαν ωδή στο glamour και «χλιδάτο» look, αντικαθιστώνται με τον ερχομό της Άνοιξης, από την απλότητα και τις λιτές, βασικές γραμμές στα ρούχα αλλά και τα αξεσουάρ.

Τα πράγματα δεν είναι τόσο βαρετά όσο ακούγονται, βέβαια, αν παρατηρήσει κανείς τις κολεξιόν των μεγάλων σχεδιαστών για το Καλοκαίρι 2013: Μπορεί η έμφαση να μη δίνεται στο χρώμα και τα πλούσια υφάσματα, όμως εντυπωσιάζουν οι γραμμές και τα κοψίματα, οι προκλητικές διαφάνειες και τα βολάν, καθώς και διακριτικό ένα ρεύμα εξ Ανατολής που μεταφράζεται σε «πειραγμένα» κιμονό.

Πάρτε μια γεύση από τις τάσεις που θα επικρατήσουν από εδώ και στο εξής στα γυναικεία ρούχα:

Άσπρο-μαύρο

Από τις επικρατέστερες τάσεις φέτος το καλοκαίρι θα είναι οι ασπρόμαυρες αντιθέσεις. Θα τις δούμε σε ριγέ κοστούμια και κολάν, σε πουά φορέματα αλλά και σε πιο «παραδοσιακούς» συνδυασμούς που θα εντυπωσιάζουν, όμως, ως προς την υφή του υφάσματος (π.χ. μαύρο παντελόνι – λευκό πουκάμισο από μετάξι).

Διαφάνεια

Μία ακόμα πιο ισχυρή τάση θα είναι οι διαφάνειες, τις οποίες θα δούμε κυρίως σε φορέματα ή πανωφόρια (π.χ. φαρδιές πουκαμίσες), αλλά και σε αξεσουάρ, όπως ψηλοτάκουνα πέδιλα με διαφανή «πιασίματα» γύρω από το πόδι. Ωστόσο, το στοιχείο που θα επικρατήσει σε συνδυασμό με την διαφάνεια θα είναι το μαύρο: Όσο άτοπο κι αν ακούγεται, το μαύρο είναι μάλλον το χρώμα της Άνοιξης, φορεμένο όμως σε πολύ λεπτά, αέρινα υφάσματα ή απλά σε πολύ λίγα τετραγωνικά εκατοστά –π.χ. φορέματα που αφήνουν πολύ δέρμα ακάλυπτο.

Κολάζ

Αν σας έλλειψε το χρώμα, θα το συναντήσετε φέτος στην πιο pop εκδοχή του, με ρούχα -φορέματα κυρίως- που θυμίζουν κολάζ. Το κολάζ αυτό, μάλιστα, δεν θα αποτελείται μόνο από χτυπητές αποχρώσεις, αλλά και από συνδυασμούς υφασμάτων με δέρμα, αλλά και γραμμές που δίνουν έμφαση στο layering. Προσέξτε μόνο το ρούχο-κολάζ που θα επιλέξετε να μη σας φορά.

Βολάν

Αναρωτιέστε πώς να είναι το φόρεμα που θα επιλέξετε για τους καλοκαιρινούς γάμους; Το βολάν αποτελεί αναμφίβολα ένα στοιχείο που μπορεί να σας βοηθήσει να καταλήξετε, αφού πρόκειται για αγαπημένο στιλ των σχεδιαστών φέτος. Θα το δείτε στο τελείωμα από φούστες και φορέματα, στις άκρες των μανικιών, σε μπούστα και γιακάδες. Ένα ακόμα «πτυχωτό» στοιχείο που θα επικρατήσει, επίσης -αν δεν σας γοητεύουν τα βολάν- είναι τα κρόσια, τα οποία έχουμε ήδη δει σε μαγιό και τσάντες.

Κιμονό και οριγκάμι

Συνδυάστε αυτά τα δύο σε μίνι φορέματα ή μπλούζες και έχετε δύο από τα εντυπωσιακότερα και πιο διαχρονικά στοιχεία της Ανατολής σε ένα κομμάτι που θα κλέψει την παράσταση. Προτιμήστε το στιλ αυτό σε φορέματα τύπου wrap, τα οποία θα μπορέσετε να φορέσετε πιο εύκολα, ακόμα και τις καθημερινές στο γραφείο.

Alpha female

Μιλώντας για γραφείο, αν ανάμεσα στις προτάσεις των σχεδιαστών αναζητάτε αυτήν που θα μπορούσε να προσαρμοστεί στις αυστηρές ώρες της καθημερινότητάς θα την βρείτε στα αμέτρητα κοστούμια που είδαμε στα καλοκαιρινά catwalks, τα οποία θυμίζουν πως το alpha female στιλ ήρθε για να μείνει. Κι αν σφίξουν οι ζέστες και ο εργασιακός χώρος το επιτρέπει, αντικαταστήστε το παντελόνι του κουστουμιού σας με σορτς –συνδυασμός που επίσης θα φορεθεί πολύ.

Άνδρες: Παστέλ και denim

Για τους κυρίους η Άνοιξη είναι… παστέλ. Αυτό μεταφράζεται σε ροζ, κίτρινα, γαλάζια και «καρπουζί» βαμβακερά παντελόνια για τις ώρες εκτός γραφείου, τα οποία μπορείτε να συνδυάσετε με μακρυμάνικα πουκάμισα από πολύ λεπτό denim ύφασμα ή εμπριμέ t-shirts –ειδικά τα tribal prints θα αποτελέσουν το δημοφιλέστερο μοτίβο του φετινού καλοκαιριού.



Τις πιο ζεστές ημέρες φορέστε την παστέλ βερμούδα σας, χωρίς να το σκεφτείτε δεύτερη φορά, και ταιριάξτε την με ριγέ t-shirt –η ρίγα είναι μία ακόμα τάση που θα επικρατήσει φέτος στο casual ντύσιμο. Στο δε business, τα γκρι και τα navy κοστούμια αποτελούν πάντα ασφαλή επιλογή, εκτός κι αν έχετε το θάρρος να δοκιμάσετε ένα πιο ανοιχτόχρωμο, σε lime ή σε φούξια, τα οποία επίσης προτάθηκαν από τους σχεδιαστές για φέτος.



Όσο για τα αξεσουάρ, την παράσταση στα υποδήματα κλέβουν φέτος τα λεγόμενα chukkas, τα δερμάτινα «τρακτερωτά» χαμηλά μποτάκια, τα οποία θα δείτε με πιο λειασμένες γωνίες για κομψές, αστικές εμφανίσεις, καθώς και σε ποικιλία χρωμάτων. Ωστόσο, έμφαση δίνεται και στις στιλιστικές λεπτομέρειες: Η φλοράλ επένδυση στο εσωτερικό ενός γιακά, το βαμβακερό σακάκι με τα έντονα εξώραφα και οι ρετρό γραμμές σε ζακέτες και μπλούζες με λεπτή πλέξη αποπνέουν αίσθηση του γούστου.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v