Φορούσαν σουτιέν στον Μεσαίωνα;

Την πεποίθηση ότι το σουτιέν «εφευρέθηκε» τον 19ο αιώνα καταρρίπτουν ανασκαφές σε κάστρο της Αυστρίας, από τις οποίες ανασύρθηκαν τέσσερα σουτιέν, παρόμοια με τα σημερινά, που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα.
Φορούσαν σουτιέν στον Μεσαίωνα;
Τέσσερα μεσαιωνικά σουτιέν βρέθηκαν πρόσφατα σε συλλογή υφασμάτων που προέκυψαν από ανασκαφές σε κάστρο της Αυστρίας, φέρνοντας τα πάνω-κάτω στην ιστορία της μόδας, που υποστηρίζει πως τα σουτιέν δεν είχαν εμφανιστεί πριν τον 19ο αιώνα.

Τα λινά υφάσματα ανασύρθηκαν από τα ερείπια του Lengberg Castle, στό ανατολικό Τυρόλο. Μοιάζουν, μάλιστα, πολύ με τα σημερινά σουτιέν, καθώς έχουν δύο ξεχωριστά cups και διακοσμητική δαντελίτσα, φτιαγμένη στο χέρι με βελόνα, η οποία δεν θα ήταν εμφανής κάτω από άλλα ρούχα.

Τα σουτιέν βρέθηκαν μαζί με άλλα 2.700 τεμάχια υφασμάτων, κατά την διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών στο κάστρο που έχουν ξεκινήσει από το 2008, από ομάδα του Πανεπιστημίου του Innsbruck.

Η χρονολόγηση με άνθρακα 14 που έγινε επιβεβαίωσε ότι τα υφάσματα προέρχονται από τον 15ο αιώνα.

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα ξέραμε από την ιστορία της μόδας μέχρι σήμερα, το πρώτο σουτιέν εμφανίστηκε πολύ αργότερα, περί τον 19ο αιώνα, χωρίς όμως να έχει προσδιοριστεί η ακριβής ημερομηνία. Επίσημα «πατέρας του στηθόδεσμου» θεωρείται ο Sigmund Lindauer, ο οποίος, προερχόμενος από οικογένεια κατασκευαστών κορσέδων, πατεντάρισε την ελαστική εκδοχή τους το 1913 και σύντομα προχώρησε στη μαζική τους παραγωγή. Δεν φορέθηκαν, όμως πολύ, καθώς οι ελλείψεις σε μέταλλα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οδήγησαν τάχιστα στον θάνατο του κορσέ.

Πηγή: Reuters.com
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v