Οι metrosexual, η γκαρνταρόμπα τους και οι… νέες λέξεις

Πάρτε τα murses σας, φορέστε και ένα εντυπωσιακό mantyhose συνδυασμένο με ένα ζευγάρι δερμάτινα mandals και θα αποτελέσετε το απόλυτο fashion victim της νέας ανδρικής μόδας, η οποία πέρα από τάσεις, δημιουργεί πλέον και νέο λεξιλόγιο.
Οι metrosexual, η γκαρνταρόμπα τους και οι… νέες λέξεις
Η ανάγκη «εφεύρεσης» νέων λέξεων για να περιγραφούν νέα είδη στον χώρο της ανδρικής μόδας έχει αρχίσει να απασχολεί όχι μόνο τους «ηθικούς αυτουργούς», που δεν είναι άλλοι από τους σχεδιαστές και τους δημιουργούς αυτών των ειδών, αλλά και ακαδημαϊκούς που αναρωτιούνται αν θα πρέπει αυτές οι λέξεις να καθιερωθούν και να συμπεριληφθούν σε νέες εκδόσεις λεξικών. Αυτό, βέβαια, που προβληματίζει το ευρύτερο κοινό είναι κατά πόσο μπορεί να γίνουν αποδεκτά είδη -και κατά συνέπεια ορολογίες- όπως “murses” (εκ του man και purses=γυναίκεια τσαντάκια), “manties” (εκ του man και panties=γυναικεία εσώρουχα), “mantyhose” (εκ του man και pantyhose=καλσόν) και “mankinis” (εκ του man και με κατάληξη –kini, εννοώντας διάφορες εκδοχές ανδρικών μαγιό).

Σύμφωνα με τους γλωσσολόγους, αρχικά οι νεολογισμοί αυτοί αποτελούσαν ένα είδος μυστικής γλώσσας στην βιομηχανία της μόδας. Με τον καιρό, ωστόσο, άρχισαν να διαδίδονται και πλέον οι εκδότες του επιφανούς Oxford English Dictionary επιδιώκουν να τους συγκεντρώσουν και πιθανώς να τους συμπεριλάβουν στα νέα τεύχη.

Οι συλλογές που θα λανσαριστούν στην επικείμενη Εβδομάδα Ανδρικής Μόδας της Νέας Υόρκης θα μπορούσαν να δώσουν πάτημα για ακόμα περισσότερους νεολογισμούς, καθώς οι συντάκτες μόδας συχνά δεν βρίσκουν τις κατάλληλες υπάρχουσες λέξεις για να περιγράψουν τις εκκεντρικές επινοήσεις σχεδιαστών και στιλιστών.

Φυσικά, η δημιουργία νέων λέξεων για τις ανάγκες της περιγραφής της μόδας υπάρχει χρόνια τώρα. Πρόσφατο παράδειγμα η λέξη “poots”, η οποία επινοήθηκε για να περιγράψει το δερμάτινο παντελόνι (pants) με τις ενσωματωμένες μπότες (boots) που παρουσιάστηκε στην φθινοπωρινή συλλογή του οίκου Hermes (δείτε φωτό).

Οι αντιδράσεις
Δεν είναι, πάντως, όλοι χαρούμενοι με το νέο αυτό λεξιλόγιο. Άτομα, μάλιστα, που ασχολούνται με τον χώρο της μόδας το χαρακτηρίζουν «ευνουχιστικό». Ο Glenn O’Brien, για παράδειγμα, συγγραφέας του «How to be a Man» και συντάκτης ανδρικής μόδας στο περιοδικό GQ, περιγράφει την λέξη «manties» ως «αηδιαστική». Μαζί του συμφωνεί και ο Ross McCammon, συντάκτης του Esquire, ο οποίος εξηγεί ότι προθέματα όπως man- και bro- σε ένα γυναικείο, κατά βάση, λεξιλόγιο, δημιουργούν μία καρτουνίστικη εικόνα για τον άνδρα.»

Ο δε ανερχόμενος Ιταλός σχεδιαστής Umit Benan διαφωνεί με τις νέες αυτές περιγραφές λέγοντας «αν οι άνδρες θέλουν να φορούν σανδάλια έχουν κάθε δικαίωμα να το κάνουν. Δε συμφωνώ, όμως, με το να μετονομαστούν αυτά ‘mandals’.»

Η αφορμή
Η επινόηση νέων λέξεων για να περιγραφεί η ανδρική μόδα είναι σύμπτωμα της πρόσφατης άνθησης που αυτή γνωρίζει: Το πρώτο μισό του έτους οι πωλήσεις στα ανδρικά ρούχα και αξεσουάρ αυξήθηκαν στις Η.Π.Α. κατά 4,6%, ενώ στα γυναικεία είδη μειώθηκαν κατά 0,8%. Ιδιαίτερα αυξημένες πωλήσεις, μάλιστα, παρουσιάζουν τα “mewelry” (εκ του jewelry=κόσμημα, αλλά για άνδρες) και δη τα δερμάτινα ή πλεκτά μπρασελέ που κυκλοφορούν από τους οίκους Tod’s και Burkman Bros, τα οποία ήρθαν να εκτοπίσουν τα ανδρικά δαχτυλίδια.

Ιδιαίτερα δημοφιλή, επίσης, είναι και τα mandals, τα ανδρικά δερμάτινα σανδάλια που είναι κάπως πιο επίσημα από τις σαγιονάρες, τα οποία φόρεσε και ο πρόεδρος Obama, χωρίς όμως να κερδίσει ιδιαίτερα επιτιμητικά σχόλια.

Τι λένε οι γλωσσολόγοι
Οι γλωσσολόγοι πιστεύουν πως οι νεολογισμοί αυτοί χειραφετούν κατά κάποιον τρόπο την ανδρική μόδα. Όπως τοποθετήθηκε το πρόθεμα e- μπροστά από λέξεις όπως bank και shop για να περιγραφεί η online εκδοχή τους, με τον ίδιο τρόπο τοποθετείται το πρόθεμα man- μπροστά από ορισμένα ρούχα και αξεσουάρ για να προσδιοριστεί η ανδρική εκδοχή της μέχρι πρότινος γυναικείας φύσης αυτών των ειδών, υποστηρίζει η Erin McKean, δημιουργός του Wordink.com, ενός site για τους λάτρεις των λέξεων.

Η Cynthia Miller, λέκτορας γλωσσολογίας στο Κολλέγιο Emerson της Βοστόνης, εξηγεί πως «οι λέξεις αυτές μπορούν σταδιακά να γίνουν μέρος της συνείδησης του πληθυσμού και να αποκτήσουν θετικό νόημα».

Από την άλλη, δεν λείπουν και οι λέξεις που προβάλουν την λιγότερο λαμπερή πλευρά της μόδας, όπως οι «manorexia» και «manscaping», η οποία περιγράφει την αφαίρεση τριχών από τα πόδια και το στήθος των ανδρών.

Το μόνο βέβαιο είναι πως αυτό που θα κατοχυρώσει τις λέξεις αυτές στο επίσημο αγγλικό, σε πρώτη φάση, λεξιλόγιο, είναι το κατά πόσο θα μπορέσουν να επιβιώσουν στον χρόνο. Κάτι τέτοιο έγινε με την λέξη «manbag», η οποία εμπεριέχεται τα τελευταία πέντε χρόνια στο Oxford English Dictionary, καθώς, όπως λέει η βασική εκδότρια του περιοδικού, «ο όρος κέρδισε το τεστ του χρόνου, αφού πρωτοχρησιμοποιήθηκε το 1968». Εξηγεί, λοιπόν, πως για να κατοχυρώσει το συγκεκριμένο λεξικό μια νέα λέξη, αυτή θα πρέπει να έχει συμπληρώσει μία δεκαετία κατά την οποία χρησιμοποιείται από τον πληθυσμό.

Πηγή: The Wall Street Journal
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v