Γυαλιά ηλίου 2010: Ένα μεγάλο σκιερό καλοκαίρι

Υπερεκτιμημένα; Ίσως. Με το πρόσχημα, όμως, της ασφαλέστερης προστασίας από τις βλαβερές ακτίνες, δικαιολογούμε τις τσιμπημένες τιμές τους και ξεχωρίζουμε τα πιο στιλάτα ανδρικά και γυναικεία γυαλιά ηλίου.
Γυαλιά ηλίου 2010: Ένα μεγάλο σκιερό καλοκαίρι
της Έλενας Μπούλια

Όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται, σε δύσκολους οικονομικά καιρούς τα γυαλιά ηλίου, ένα αξεσουάρ που δεν ακολουθεί απαραίτητα την μόδα, πουλάνε. Ακόμα πιο οξύμωρο είναι το γεγονός ότι τα γυαλιά που πουλάνε περισσότερο δεν είναι τα «άμαρκα», οικονομικά μοντέλα αλλά τα επώνυμα και «design-ατα», οι τιμές των οποίων είναι πραγματικά υπερβολικές. Κι όμως, ως προς την ποιότητα, είναι ελάχιστες οι διαφορές που θα βρείτε ανάμεσα σε ένα ζευγάρι αγνώστου προελεύσεως και ένα με την υπογραφή κάποιου γνωστού σχεδιαστή –με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι και τα δύο πωλούνται από κατάστημα οπτικών και όχι από πλανόδιους.

Αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει με τα 9 στα 10 γυαλιά ηλίου είναι ότι όλα «βγαίνουν» από την ίδια "πηγή", η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις τοποθετείται γεωγραφικά κάπου στην Άπω Ανατολή. Οι προνομιούχοι επώνυμοι σχεδιαστές επιλέγουν πρώτοι από την πηγή αυτή τα μοντέλα που προτιμούν, ενώ για τους υπόλοιπους απομένουν τα λιγότερο ελκυστικά σχέδια, τα οποία συχνά έχουν απειροελάχιστες διαφορές από τα πρώτα. Στην συνέχεια οι σχεδιαστές «κολλούν» στα γυαλιά αυτά την υπογραφή τους και έτσι δικαιολογούν αυτόματα την εξωφρενική τους τιμή, ενώ οι δεύτεροι, επιλέγουν μία χαμηλότερη τιμή, η οποία ωστόσο, αναλογικά με την ποιότητα, παραμένει πολύ υψηλή.

Παρ’όλα αυτά, το στυλ παραμένει για τους λάτρεις της μόδας ύψιστο αγαθό και ως τέτοιο κοστίζει. Όσοι, λοιπόν, θεωρείτε τα στιλάτα γυαλιά ηλίου βασικό αξεσουάρ της καλοκαιρινής σας γκαρνταρόμπας και δεν διστάζετε να θυσιάσετε ένα αξιοσέβαστο ποσό σε αυτά, είναι σίγουρο ότι παρακάτω θα βρείτε κάποιο που να σας ταιριάζει. Πάρτε μία γεύση αλλά… περιμένετε, τουλάχιστον, μέχρι τις εκπτώσεις για να τα αγοράσετε -όπως μαθαίνουμε δεν θα αργήσουν πολύ.

Ανδρικά 

Alexander Wang
Στρογγυλά γυαλιά με σκελετό ταρταρούγας προτείνει ο Αμερικάνος σχεδιαστής Alexander Wang, του οποίου η πρώτη σειρά γυαλιών ηλίου δημιούργησε μεγάλη ανυπομονησία στους θαυμαστές του. Παίζοντας εκ του ασφαλούς, ο σχεδιαστής επέλεξε κλασικά σχέδια που ταιριάζουν παντού και πάντα, αλλά διάλεξε συχνά την ταρταρούγα για να τους προσθέσει την απαραίτητη εκκεντρικότητα. Φορέστε τα είτε με κοστούμι σε γήινα χρώματα είτε με μαύρο t-shirt.
Τιμή: 187,50 ευρώ.
Αγοράστε τα online από εδώ. 

Μοντέλο PO2832S Crystal από την Persol
Χειροποίητα, ιταλικά και πραγματικά διαχρονικά. Τα γυαλιά ηλίου της Persol είναι τόσο ελαφριά -σαν πλαστικά- κι όμως διαθέτουν έναν ασφαλή για τα μάτια σας κρυστάλλινο φακό. Το διακριτικό σχέδιο ταρταρούγας δεν θα βγει ποτέ από την μόδα, ενώ το σχέδιό τους είναι τέτοιο ώστε να ταιριάζει στα περισσότερα ανδρικά πρόσωπα και στιλ. Έτσι, μπορείτε να τα φοράτε και με κοστούμι και με t-shirt και τζιν.
Θα τα βρείτε στα περισσότερα καταστήματα οπτικών.
Τιμή: Από 130 ευρώ
Αγοράστε τα online σε μαύρο χρώμα από εδώ. 

Μοντέλο W από την Retro Super Future 
Τα απόλυτα ανδρικά γυαλιά ηλίου για φέτος το καλοκαίρι –αν είστε από τους άνδρες που ακολουθούν πάντα πιστά τη μόδα. Η εταιρία Retro Super Future, επηρεασμένη από ιταλικά σχέδια της δεκαετίας του ’70 αλλά και με φουτουριστική διάθεση, δημιούργησε αυτό το μοντέλο που υπόσχεται να ταιριάξει σχεδόν σε κάθε σας εμφάνιση. Τα γυαλιά αυτά "μυρίζουν" διακοπές στην Μεσόγειο, λευκό παντελόνι και μισάνοιχτο πουκάμισο.
Τιμή:135,46 ευρώ
Αγοράστε τα online από εδώ, υπολογίζοντας άλλα 23 ευρώ στα έξοδα μεταφοράς. 

Μοντέλο Cross-Detail Aviators του Tom Ford
Έχουν κάτι αυτά τα γυαλιά που μαρτυρά ότι ο άνδρας που τα φορά διαθέτει ιδιαίτερο στυλ και άποψη πάνω στη μόδα. Μαγνητίζουν τα βλέμματα με τον αστραφτερό τους ασημένιο σκελετό και τους διαπεραστικούς μπλε φακούς, δημιουργώντας το προφίλ ενός ροκ σταρ και οπωσδήποτε κάνοντάς σας να δείχνετε αρκετά χρόνια νεότερος.
Τιμή: 312,50 ευρώ
Αγοράστε τα online από εδώ. 

Μοντέλο Barcelona από τον Michael Kors
Ο Kors είναι αυθεντία στο να προσθέτει μοντέρνες πινελιές σε παραφορεμένα κλασικά σχέδια. Το έκανε μία ακόμα φορά με τα συγκεκριμένα γυαλιά ηλίου, τα οποία αποτελούν μίξη των παραδοσιακών aviators (αεροπορικού στιλ) και της πιο σπορ «μάσκας». Η λεπτή, λεία γραμμή τους αποπνέει πολυτέλεια και τα κάνει ιδανικά για το καλοκαίρι στην πόλη, συνδυασμένα τόσο με κοστούμι όσο και με τζιν. Για ακόμα πιο πολυτελή όψη, επιλέξτε τα σε μπρονζέ απόχρωση.
Inox σκελετός και 100% UV προστασία
Τιμή: 163 ευρώ στο site του Michael Kors
Αγοράστε τα online από το Amazonμε 67 ευρώ.

Γυναικεία 

Μοντέλο Shooter από την Rayban
Έτοιμες για… σαφάρι; Μην ξεχάσετε τα αγαπημένα σας γυαλιά ηλίου. Η Rayban, χωρίς να παρεκκλίνει ιδιαίτερα από τα κλασσικά της σχέδια, όπως το aviator της φωτογραφίας, καταφέρνει να τα ανανεώνει προσθέτοντας μικρές λεπτομέρειες, οι οποίες ωστόσο δείχνουν τόσο ιδιαίτερες, ώστε να μας δημιουργούν την ανάγκη να τα αντικαταστήσουμε με τα προηγούμενα. Ο σκελετός τους είναι μεταλλικός, ο φακός τους πολωτικός και διατίθενται σε μαύρο χρώμα.
Θα τα βρείτε στα περισσότερα καταστήματα οπτικών
Τιμή: 138 ευρώ
Αγοράστε τα online σε μαύρο χρώμα από εδώ, με 109 ευρώ. 

Μοντέλο Sally από την Chloe
Αν αναζητάτε ένα κλασικό, διαχρονικό μοντέλο που δεν θα σταματήσει ποτέ να δείχνει κομψό και στιλάτο, θα το βρείτε σίγουρα στην συλλογή Chloe. Επιλέξαμε το σοφιστικέ σχέδιο της φωτογραφίας με τον σκελετό από οξικό εστέρα και τον ντεγκραντέ σκούρο φακό.
Θα τα βρείτε στα περισσότερα καταστήματα οπτικών.
Τιμή: 275 ευρώ
Αγοράστε τα online από εδώ

Μοντέλο Lucca από τον Michael Kors
Πλαστικός σκελετός σε υπέροχες, θηλυκές αποχρώσεις, συνδυασμένος ωστόσο με 100% UV προστασία, σε προσιτή τιμή. Η φετινή σειρά του Michael Kors διαθέτει και κάποια πιο οικονομικά μοντέλα, τα οποία δεν στερούνται, όμως, στιλ και φαντασίας.
Θα τα βρείτε στα περισσότερα καταστήματα οπτικών.
Τιμή: 126,60 ευρώ
Αγοράστε τα online από εδώ

Victoria Beckham
Και τα κατάφερε. Το πρώην Spice Girl δημιούργησε την δική του σειρά ρούχων και αξεσουάρ, από την οποία ξεχωρίζουν τα πρωτότυπα γυαλιά ηλίου. Τα στρογγυλά γυαλιά της φωτογραφίας σίγουρα δεν ανταποκρίνονται σε κάθε πρόσωπο ή στιλ, αλλά έχουν μοναδικό vintage ύφος που θα προσφέρει ξεχωριστό αέρα σε εκείνη που θα τολμήσει. Διατίθενται και σε άλλα χρώματα, ενώ προσφέρουν 100% UV προστασία.
Τιμή: 346,31 ευρώ
Αγοράστε τα online από εδώ

Josselyn από την Oliver Peoples
Ένα από τα πιο εκθαμβωτικά σχέδια της αγοράς, χάρη στον επισμαλτωμένο, δίχρωμο σκελετό, ο οποίος μοιάζει με πραγματικό κόσμημα. Διατίθεται σε τέσσερα διαφορετικά χρώματα, με ασορτί απόχρωση φακού. Όποιο και να επιλέξετε είναι σίγουρο ότι θα κλέψετε την παράσταση.
Θα τα βρείτε στα: Οπτικά Ζήκος, Καψάλη 3, Αθήνα, τηλ. 210 7212263 – Οφθαλμός, Πλ. Εθν. Αντιστάσεως 8-10, Ηλιούπολη, τηλ. 210 6010876.
Τιμή: Από 370 ευρώ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v