Άνοιξη 2010: Μόδα για διορατικούς και… τολμηρούς

Χωρίς δημιουργικές καινοτομίες, παρά μόνο σε στιλιστικές λεπτομέρειες και αξεσουάρ, καταφτάνουν οι ανοιξιάτικες τάσεις της μόδας, όπως προτάθηκαν μήνες πριν από τους αυτοκράτορες των παγκόσμιων ατελιέ. Καθαρό λευκό, χακί αλλά και ψυχεδελικά εμπριμέ μοτίβα τα βασικά χρώματα της θερινής παλέτας.
Άνοιξη 2010: Μόδα για διορατικούς και… τολμηρούς
της Έλενας Μπούλια

Όσα είδαμε στις εβδομάδες μόδας του περασμένου Σεπτέμβρη καταφτάνουν πλέον στα μεγάλα καταστήματα. Ωστόσο, σε μία εποχή που -σαφώς λόγω οικονομικής ανασφάλειας- όλοι οι fashion-aware καταναλωτές επιδιώκουν να είναι όλο και πιο διορατικοί ώστε να κάνουν μακροπρόθεσμα επιτυχείς αγορές, έχει σημασία να ξέρουμε ακριβώς τι πρόκειται να φορέσουμε πριν βγάλουμε την πλαστική κάρτα από το πορτοφόλι μας.

Έτσι, ο παρακάτω οδηγός με τα ενδεικτικότερα trends της Άνοιξης αποκτά φέτος εξέχουσα σημασία. Τι θα δούμε, λοιπόν, ενώ η θερμοκρασία θα ανεβαίνει; Τα tribal prints, τα τύπου «αεροπορικά» τζάκετ και οι εμφανείς στηθόδεσμοι είναι κάποιες μόνo από τις… πραγματοποιήσιμες τάσεις που προτείνουν οι σχεδιαστές. Μαζί με αυτές, όμως, συναντάμε και άλλες πρωτότυπες προτάσεις που μας προκαλούν να τις δοκιμάσουμε. Ποιες είναι αυτές;

Καθαρή Ενέργεια

(από αριστερά: Calvin Klein Collection, Celine, Donna Karan, Hussein Chalayan, Michael Kors)
Οι σχεδιαστές υποδέχονται τη νέα δεκαετία με καθαρό… κούτελο. Τι σημαίνει αυτό; Ότι για άλλη μία φορά επιλέγουν την καθαριότητα που αποπνέει το λευκό -σε συνδυασμό με την ζεστασιά των γήινων χρωμάτων- και επιμένουν στο μότο «less is more» (τα λιγότερα είναι περισσότερα). Όχι, δεν πρόκειται για τον αρρενωπό μινιμαλισμό της δεκαετίας του ’90, αλλά για έναν κομψό επαναπροσδιορισμό της θηλυκότητας μέσα από περίπλοκες γραμμές μεν αλλά σε λευκό, αέρινο φόντο. Έτσι, στις εβδομάδες μόδας για την Άνοιξη/Καλοκαίρι 2010 είδαμε την Phoebe Philo του οίκου Celine να σχεδιάζει φούστες και πουκάμισα με διαβήτη, φορέματα της Calvin Klein Collection αλλά και της Donna Karan με ασύμμετρους όγκους που δημιουργούν καμπύλες εκεί που δεν υπάρχουν, ενώ χάρη στα «κοψίματα» των Michael Kors και Hussein Chalayan η επερχόμενη μόδα θα αφήσει πολλά τετραγωνικά εκατοστά δέρματος ακάλυπτα.

Θεωρία Παιγνίων

(από αριστερά: Alexander Wang, Armani, Gucci, Proenza Schouler, Pucci)
Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες που φεύγουν και το Μουντιάλ που έρχεται δείχνουν να αποτέλεσαν σημαντική πηγή έμπνευσης για τους σχεδιαστές, οι οποίοι υιοθέτησαν διάφορες επιρροές από αυτήν την επίκαιρη παγκόσμια ενεργητικότητα. Η συλλογή του Alexander Wang, ωστόσο, η οποία θα μπορούσε να τιτλοφορείται American football, δείχνει πολύ πιο ρεαλιστική αν επιλέξει κανείς επιμέρους στοιχεία της σε ένα πιο «ήσυχο» ενδυματολογικό σύνολο. Με αντίστοιχες επιρροές, ο Peter Dundas του οίκου Pucci συνδύασε την δουλειά με το χόμπι του, παρουσιάζοντας sexy, body conscious φορέματα εμπνευσμένα από την αγάπη του για το scuba diving. Ενώ ο οίκος Proenza Schouler επιστράτευσε αναφορές στo surf και το skateboard -σπορ που έχουν έτσι κι αλλιώς την δική τους, δημοφιλή μόδα- και τις πρόβαλε στην πιο σικ εκδοχή τους –περισσότερο ίσως από όσο τους αξίζει.

Εντολή… μαρς!

(από αριστερά: Aquilano.Rimondi, Balmain, John Galliano, DSquared, Haider Ackermann)
Εξίσου εμφανείς ήταν και οι στρατιωτικές επιρροές σε κάποιες από τις ανοιξιάτικες κολεξιόν -χωρίς προφανή λόγο, ωστόσο, σε αυτήν την περίπτωση- οι οποίες εκφράστηκαν μέσω του flak jacket (αεροπορικό τζάκετ). Αυτό έρχεται να αντικαταστήσει το χειμερινό δερμάτινο biker jacket που έκανε πάταγο την προηγούμενη σεζόν, ευελπιστώντας να γίνει το νέο σας απαραίτητο casual πανωφόρι. Παρατηρώντας, μάλιστα, στιγμιότυπα των Εβδομάδων Μόδας, πρέπει ίσως να επισημάνουμε ακόμα και το ενδεχόμενο να κουράσει η συγκεκριμένη τάση, πριν ακόμα βγει στην αγορά. Πώς θα αποφύγετε κάτι τέτοιο στο look σας; Αναζητήστε την πιο «επίσημη» εκδοχή του στρατιωτικού αυτού concept, όπως την παρουσιάζουν οι οίκοι Haider Ackermann, Aquilano.Rimondi και Balmain. Εναλλακτικά, προσαρμόστε το τζάκετ σε ένα πολύ πιο funk στιλ, όπως αυτό που προτείνουν οι Dsquared² και ο John Galliano.

Ποιμενικό ιντερλούδιο

(από αριστερά: Roberto Cavalli, Chanel, Christopher Kane, Oscar de la Renta, Ralph Lauren)
Ένα διάλειμμα στην αστική καθημερινότητά μας προτείνει για τις ανοιξιάτικες ημέρες μας εκτός γραφείου ο Karl Lagerfeld, εκπροσωπώντας τον οίκο Chanel, και παρουσιάζει θηλυκά σχοινένια φουστανάκια και φούστες καμπάνες που θα ζήλευε ακόμα και η Μαρία Αντουανέτα, όταν θα επιδιδόταν στα πονηρά της παιχνίδια, κατά τις διακοπές της στην εξοχική έπαυλη Le Petit Trianon. Σας βάλαμε στο κλίμα; Αν η ντουλάπα σας είναι λιγότερο… βουκολική από την φαντασία του Lagerfeld, μην ανησυχείτε γιατί την τάση ακολούθησε και ο Christopher Kane -με ημιδιάφανα καρέ φορέματα-, ο οίκος Bottega Veneta -με φουστανάκια-ποδιές-, αλλά και ο Oscar de la Renta -με χειροποίητα πλην πολυτελή κεντήματα-, όλοι τους όμως λιγότερο κραυγαλέα. Με τόσο country look την φετινή Άνοιξη, οι απογευματινές μας βόλτες θα απαιτούν σκηνικό πικ-νικ και διάθεση… Αντουανέτας!

Σχηματικά παιχνίδια

(από αριστερά: Alexander McQueen, Anna Sui, Dries van Noten, Etro, Givenchy)
Η «απλότητα» και η «καθαρότητα» που αναφέραμε στην αρχή δεν ήταν πάντως απόλυτη άποψη του κόσμου της μόδας. Οι εκ φύσεως πιο ζωηροί σχεδιαστές, όπως ο Dries Van Noten και η Donatella Versace επέλεξαν εμπριμέ prints και σε αυτήν την περίπτωση… more is more. Ανάμειξαν και συνδύασαν, λοιπόν, πολύχρωμα σετ από την κορυφή έως τα νύχια με τον δικό τους μοναδικό τρόπο και παρουσίασαν τις δημιουργίες τους σε ένα έκθαμβο από τα ψυχεδελικά σχέδια κοινό. Παράλληλα, είδαμε και πολλά όμορφα φλοράλ σχέδια, από οίκους όπως οι Etro, Anna Sui και Tory Burch, εντυπώσεις, ωστόσο, δημιούργησαν οι tribal εκδοχές του πρόσφατα αποθανόντα Alexander McQueen, καθώς και τα ψηφιακά σχέδια του οίκου Givenchy.

Η μεγάλη αποκάλυψη

(από αριστερά: Antonio Berardi, Dolce & Gabbana, Jean Paul Gaultier, Fendi, Nina Ricci)
Εκτός κι αν είστε pop star ή τέρας διασημότητας, καλύτερα να υιοθετήσετε το εν λόγω στιλ… φειδωλά –ακόμα και η -γνώστη για τον έκλυτο βίο της- Lindsay Lohan που το δοκίμασε πρόσφατα έγινε ο περίγελος των παγκόσμιων media. Ωστόσο, η τάση θα κάνει την εμφάνιση της, έστω και διακριτικά, όπως τα δαντελωτά μπούστα που θα δούμε μέσα από αυστηρά σακάκια, προτάσεις των -χρόνια τώρα- εραστών των ρομαντικών εσωρούχων Dolce & Gabbana και Jean Paul Gaultier. Τολμηρά ημίγυμνα είδαμε ακόμα στις κολεξιόν των Antonio Berardi, Karl Lagerfeld για τον οίκο Fendi, και Peter Copping, ο οποίος είναι ο νέος διευθυντής δημιουργικού του οίκου Nina Ricci.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v