Alexander McQueen: Έφυγε ο πρίγκιπας του -ενδυματολογικού- goth

Λίγες μόνο ημέρες από τον θάνατο της πολυαγαπημένης του μητέρας, ο Alexander McQueen, ένας από τους σπουδαιότερους Βρετανούς σχεδιαστές, έδωσε χθες τέλος στην ζωή του αφήνοντας στην παγκόσμια ιστορία της μόδας σημαντική κληρονομιά.
Ένας από τους σπουδαιότερους σχεδιαστές της Μ.Βρετανίας, ο Alexander McQueen, βρέθηκε νεκρός χθες στο σπίτι του στο Λονδίνο. Ο McQueen αυτοκτόνησε λίγες ώρες πριν την κηδεία της μητέρας του.

Ο 40χρονος βρέθηκε κρεμασμένος στο διαμέρισμά του, στην Green Street, στην περιοχή Mayfair, λίγο μετά τις 10.00 το πρωί. Οι γιατροί που κλήθηκαν αμέσως εκεί, απλά επιβεβαίωσαν τον θάνατό του.

Οι υποψίες ότι ο McQueen αδυνατούσε να συμβιβαστεί με τον θάνατο της μητέρας του, η οποία πέθανε στις 2 Φεβρουαρίου και θα κηδευτεί σήμερα, επιβεβαιώθηκαν με την αυτοκτονία του σχεδιαστή. Ο ίδιος ανακοίνωσε τον θάνατό της σε όσους τον «ακολουθούσαν» στο Twitter και παραδέχθηκε αργότερα ότι του είναι πολύ δύσκολο να το συνειδητοποιήσει.

Τρία χρόνια πριν, μάλιστα, ο σχεδιαστής είχε χάσει την πολύ στενή του φίλη και μέντορα Isabella Blow, εκδότρια περιοδικού και style icon, η οποία αυτοκτόνησε πίνοντας φυτοφάρμακο.

Εκπρόσωπος του οίκου McQueen ανακοίνωσε χθες: «Ο McQueen βρέθηκε νεκρός το πρωί στο σπίτι του. Είμαστε συντετριμμένοι και ελπίζω να κατανοήσετε ότι λόγω σεβασμού προς την οικογένεια και τους συναδέλφους του δεν θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω δηλώσεις». Ο θάνατός του, μάλιστα, συνέβη λίγες μόνο ημέρες πριν την έναρξη της Εβδομάδας Μόδας στο Λονδίνο, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 19 Φεβρουαρίου και ενώ ο ίδιος ετοίμαζε την ανοιξιάτικη κολεξιόν του ενόψει της Εβδομάδας Μόδας στο Παρίσι.

Χθες το απόγευμα θαυμαστές του McQueen και τηλεοπτικά συνεργεία συγκεντρώθηκαν έξω από το διαμέρισμά του, το οποίο βρίσκεται κοντά στο Hyde Park. Η σωρός του, καλυμμένη με μία καστανοκόκκινη κουβέρτα μεταφέρθηκε στο νεκροτομείο περί τις 5.00 το απόγευμα.

Δείτε video σχετικά με τον θάνατο του McQueen


Alexander McQueen

Ο Alexander McQueen ήταν το ένα από τα έξι παιδιά της οικογένειας, ενώ ο πατέρας του ήταν οδηγός ταξί. Ο ίδιος παράτησε το σχολείο στα 16 για να ξεκινήσει την επαγγελματική του ζωή ως βοηθός ράφτη στην αγορά της οδού Savile Row, όπου γνώρισε ως πελάτες τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και τον Πρίγκιπα της Ουαλίας, Κάρολο. Αφού πέρασε κάποιο διάστημα ως υπάλληλος του Koji Tatsuno, ταξίδεψε στο Μιλάνο, όπου δούλεψε για τον Romeo Gigli, ενώ επιστρέφοντας αιτήθηκε για σπουδές στο Central St Martins School of Art and Design, όπου γνώρισε την Isabella Blow, η οποία αγόρασε όλη την συλλογή που παρουσίασε στην αποφοίτησή του. Ήταν, μάλιστα, εκείνη που τον έπεισε να κάνει καριέρα με το όνομα Alexander McQueen –να χρησιμοποιήσει δηλαδή το δεύτερο όνομά του, αντί για το πρώτο του όνομα Lee.

Οι πρώτες συλλογές που παρουσίασε στις επιδείξεις του έδειξαν ότι είχε την πρόθεση να σοκάρει, όμως ο McQueen έγινε αυτόματα mainstream όταν επιλέχθηκε να αναλάβει την θέση που μέχρι πριν κατείχε ο John Galliano στον οίκο Givenchy, το 1996. Έμεινε στον οίκο μέχρι το 2001, οπότε αποχώρησε για να συγκεντρωθεί στην δική του φίρμα, η οποία ανήκε κατά 51% στην Gucci.

Το καλοκαίρι του 2000, ο McQueen παντρεύτηκε τον 24χρονο σύντροφό του George Forsyth, έναν σκηνοθέτη ντοκυμαντέρ. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στην Ίμπιζα, σε γιοτ που ανήκει στην φίλη του και supermodel Kate Moss, η οποία ήταν και "παράνυφος".

Σχετικά με τον θάνατο του McQueen, η Kate Moss δήλωσε συντετριμμένη με τον τραγικό χαμό του φίλου της Lee. Πρόσθεσε ότι οι σκέψεις της είναι με την οικογένειά του αυτές τις δύσκολες ώρες.

«O Lee McQueen επηρέασε μία ολόκληρη γενιά σχεδιαστών. Η μεγαλειώδης φαντασία του δεν γνώριζε όρια καθώς ‘ταχυδακτυλουργούσε’ την μία κολεξιόν μετά την άλλη, με εντυπωσιακά σχέδια. Σε ένα επίπεδο ήταν ο αφέντης του φανταστικού, δημιουργούσε εκπληκτικά fashion shows, τα οποία συνδύαζαν το design, την τεχνολογία και το σόου. Και σε ένα άλλο επίπεδο ήταν μία σύγχρονη ιδιοφυΐα, της οποίας η γκόθικ αισθητική υιοθετήθηκε από γυναίκες σε όλον τον κόσμο. Ο θάνατός του αποτελεί την μεγαλύτερη απώλεια για όποιον τον γνώριζε, και όχι μόνο» είπε η Alexandra Shulman, αρχισυντάκτρια της βρετανικής Vogue. 

Ενώ η συνεργάτιδά του, σχεδιάστρια Katherine Hamnett, δήλωσε: «Ήταν μία ιδιοφυΐα. Τι τρομερός, τραγικός χαμός.» Σε σχετικές δηλώσεις προχώρησε και ο Υπουργός Πολιτισμού της Μ. Βρετανίας, Ben Bradshaw λέγοντας πως «Ο Alexander McQueen συνεισέφερε τα μέγιστα στην Βρετανική Μόδα. Το εξαιρετικό ταλέντο του και η δημιουργικότητά του απέδειξαν ότι τα σχέδιά του λατρεύονται όχι μόνο από τους πιστούς της υψηλής ραπτικής, αλλά και από ανθρώπους της μόδας σε όλον τον κόσμο. Είναι μεγάλη η απώλεια για μία από τις πιο επιτυχημένες βιομηχανίες της Μ. Βρετανίας αλλά και για τον κόσμο της μόδας γενικότερα.»

Ωστόσο, ο σχεδιαστής Karl Lagerfeld συλλυπήθηκε με έναν πιο «σκοτεινό» συλλογισμό: «Στο έργο του, ο McQueen, πάντα φλέρταρε με τον θάνατο. Δεν ξέρουμε τους λόγους, αλλά ο θάνατός του είναι μία ακόμα απόδειξη ότι το ταλέντο και η επιτυχία μόνο δεν φέρνουν την ευτυχία. Υπήρχε, όμως, πάντα μία απόκοσμη όψη στην δουλειά του, κατά την γνώμη μου. Σα να απείχε κάπως από τον κόσμο και την πραγματικότητα. Έτσι είναι η μόδα… αν δεν έχεις γερό στομάχι και το κεφάλι σου καλά στερεωμένο, εκτίθεσαι σε άγχη και σε δύσκολες καταστάσεις».

Δείτε στο Photo Gallery στιγμιότυπα από την ζωή και το έργο του Alexander McQueen.

E.M.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v