Όσα θα γίνουν μόδα μέσα στο 2010

Ο κινηματογράφος, η μουσική αλλά και κοινωνικά θέματα που απασχολούν θα ασκήσουν έντονη επιρροή στην μόδα του 2010, οι τάσεις της οποίας είναι ήδη εμφανείς. Βρικόλακες και ψηλοτάκουνα κλέβουν την παράσταση και οι fashionistas ετοιμάζουν τις shopping lists τους.
Όσα θα γίνουν μόδα μέσα στο 2010
της Έλενας Μπούλια

Όλα όσα θα δούμε και θα ακούσουμε μέσα στο 2010 -όσον αφορά τον κινηματογράφο, την μουσική, και φλέγοντα κοινωνικά φαινόμενα- προβλέπεται να έχουν άμεσο αντίκτυπο σε αυτά που θα φορέσουμε. Γνήσιο αποκύημα της pop κουλτούρας, η μόδα ενσωματώνεται στις περισσότερες εκφάνσεις της καθημερινότητάς μας, στοχεύοντας πάντα σε αυτούς που επιθυμούν να την ακολουθούν πιστά. Για τους υπόλοιπους οι τάσεις του 2010 αποτελούν απλά τα φετινά αντικείμενα του πόθου που θα προστεθούν ή όχι στα ράφια της γκαρνταρόμπας τους.

Η έμπνευση φέτος προέρχεται από τρεις ταινίες, μία μουσική αποκάλυψη και ένα κοινωνικό φαινόμενο που προβληματίζει και διχάζει τον κόσμο της μόδας. Οι δημιουργοί των τάσεων δεν θα μπορούσαν παρά να είναι σχεδιαστές-λαγωνικά που αφουγκράζονται τους παλμούς του αγοραστικού κοινού, το οποίο δείχνει να ψάχνει διέξοδο στα… παραμύθια. Οι ίδιες οι τάσεις, όμως, όπως πάντα και πόσο μάλλον στις μέρες μας, δεν είναι απαραίτητα κοστοβόρες. Θα δούμε σύνολα από τα μεγάλα ονόματα της μόδας να αντικαθίστανται από εξαιρετικές κόπιες του Topshop και το H&M, ενώ φανερή θα είναι σε πολλές περιπτώσεις και η επιστροφή στο παρελθόν μέσα από vintage κομμάτια αλλά και 80’s επιρροές. Η ντουλάπα της μαμάς και της γιαγιάς, λοιπόν, θα έχουν ακόμα μία φορά την τιμητική τους σε μία ενδυματολογική χρονιά που δείχνει να κρύβει εκπλήξεις.

Η έμπνευση: Η Αλίκη στην Χώρα των Θαυμάτων

Οι δημιουργοί: Ο Tim Burton, o Tοm Binns και το Topshop
Τι θα δούμε; Σουρεαλιστικά αξεσουάρ βγαλμένα από παραμύθι
Την Άνοιξη αναμένεται να έρθει στην χώρα μας η νέα ταινία του Tim Burton βασισμένη στο ομώνυμο παραμύθι του Lewis Caroll, η οποία αναμένεται φαντασμαγορική. Εκεί που η αθωότητα της μικρής Αλίκης συναντά την σκοτεινή σκηνοθετική ματιά του Burton και το goth συναντά τον σουρεαλισμό, η μόδα βρίσκει τον δικό της δρόμο. Σα να το’ξερε η Annie Leibovitz όταν φωτογράφιζε την Natalia Vadianova σε ρόλο Αλίκης για την αμερικανική Vogue τον Δεκέμβριο του 2003 (δείτε εδώ) με τις παραμυθένιες τουαλέτες του Galliano, του Lagerfeld και του Gaultier ότι, μερικά χρόνια μετά, ένα απλό concept για ένα συνηθισμένο editorial θα αποτελούσε τον θεμέλιο λίθο της μόδας που θα δημιουργήσει αυτή η ταινία.

Και φυσικά, επειδή οι βικτωριανές τουαλέτες και τα ημίψηλα δεν θα μπορούσαν να ενσωματωθούν στις casual εμφανίσεις μας, είναι τα αξεσουάρ που έρχονται να κλέψουν την παράσταση και να προσδώσουν την απαραίτητη μαγεία στο φετινό στιλ μας. Από την μία μεριά, λοιπόν, συναντάμε τον κατά κανόνα προκλητικά punk Tom Binns από τον οποίο η ίδια η Disney ζήτησε να δημιουργήσει μία σειρά κοσμημάτων επηρεασμένα από τους πρωταγωνιστές της ταινίας: την Αλίκη, τον Λευκό Κούνελο, τον Καπελά (πάρτε μία γεύση στο κολιέ της φωτογραφίας με τις μεταλλικές λεπτομέρειες και τα σπασμένα φλυτζάνια τσαγιού). Οι τιμές των κοσμημάτων θα κυμαίνονται από 1.000 έως 2.000 δολάρια, ενώ στην Ελλάδα θα τα βρείτε στην μπουτίκ Stenia και αναμένεται να πωλούνται και από το Net-a-Porter.com.

Από την άλλη, στα πιο προσιτά για τους κοινούς θνητούς αξεσουάρ, συναντάμε το Topshop και την στέκα με αυτιά κουνελιού που παραπέμπουν στον Λευκό Κούνελο της ιστορίας –σχέδιο που η εταιρία «έκλεψε» από τα catwalks της χειμερινής συλλογής του Louis Vuitton. Στα πλαίσια της τάσης φυγής από την πραγματικότητα, όπως μεταφράστηκαν ενδυματολογικά οι επιρροές της ταινίας, θα δούμε ακόμα καρό παντελόνια, μπλούζες με φιόγκους και κατακόκκινα βαμμένα χείλη –πολλά από αυτά είδαμε και στην πρόσφατη συλλογή του Zac Posen. Η φετινή Άνοιξη, λοιπόν, αναμένεται άκρως… φαντασμαγορική.

Δείτε εδώτο επίσημο trailer της ταινίας Alice in Wonderland

Η έμπνευση: Ο αγώνας κατά της ανορεξίας
 

Ο δημιουργός: Ο Mark Fast και τα μοντέλα που αρνούνται να αδυνατίσουν άλλο
Τι θα δούμε; Αποκαλυπτικά ρούχα για όλα τα σώματα
Πριν τρεις μήνες διαβάζαμε για το μοντέλο Filippa Hamilton, της οποίας το συμβόλαιο με τον οίκο Ralph Lauren διακόπηκε επειδή είχε γίνει πολύ βαριά. Η Hamilton προσπαθούσε απλά να είναι φυσιολογική και το παράδειγμά της φαίνεται πως έχει αρχίσει να ακολουθείται και από άλλα μοντέλα που αρνούνται να συμβιβαστούν με τον γελοίο κανόνα της βιομηχανίας της μόδας που τις θέλει -με λίγα λόγια- ανορεξικές.

Η Lara Stone, για παράδειγμα, το νέο πρόσωπο στον χώρο του μόντελινγκ, είναι ένα από αυτά τα μοντέλα, ενώ ακολουθούν η Catherine McNeil, η οποία φωτογραφήθηκε για το αυστραλιανό Vogue του περασμένου μήνα, καθώς και η πρώην ανορεξική Gemma Ward. Μπορεί η μόδα μέσα στο 2010 να μην υιοθετήσει απόλυτα το προφίλ της «παχουλής», για τα δεδομένα των μοντέλων, Crystal Renn, όμως δε μπορούμε παρά να αναγνωρίσουμε την στροφή κάποιων σχεδιαστών σε πιο φυσιολογικά νούμερα.

Ο Mark Fast είναι ένας από αυτούς και το αποδεικνύει περίτρανα με τη νέα του συλλογή πλεκτών, τα οποία μάλιστα αφήνουν πολλά τετραγωνικά εκατοστά δέρματος ακάλυπτα ή ημι-καλυμμένα. Για την παρουσίαση της συλλογής αυτής στις πασαρέλες Άνοιξη/Καλοκαίρι 2010 χρησιμοποίησε τρία παχουλά μοντέλα, τα οποία φόρεσαν σχεδόν διάφανα πλεκτά. Νωρίτερα από τον Fast, ο Jean Paul Gaultier σχεδίαζε ρούχα για παχουλές για την εταιρία Target.com, τα οποία θα κυκλοφορήσουν -και online- τον Μάρτιο του 2010, ενώ ο Zac Posen λανσάρει την Άνοιξη στην Αμερική την σειρά Z Spoke, με ρούχα σε όλα τα μεγέθη και τιμές που ξεκινούν από 60 ευρώ (!).

Η έμπνευση: Η γαλλική μουσική στο προσκήνιο
 
Οι δημιουργοί: Η Charlotte Gainsbourg και ο Nicolas Ghesquière
Τι θα δούμε; Μποέμ παριζιάνικο στιλ σε ψηλά τακούνια
Η ειρωνεία ξεχείλισε από τα μελάνια των αμερικανών μουσικοκριτικών όταν μαθεύτηκε η κυκλοφορία του νέου δίσκου της κόρης του Serge Gainsbourg και της Jane Birkin, Charlotte, σε συνεργασία με τον γνωστό για το ιδιαίτερο στιλ του Beck. «Και ποιος θα είναι στα ντραμς;» έγραψαν, «η Carine Roitfeld;» (=διευθύντρια της γαλλικής Vogue). Κι όμως, ο δίσκος IRM βασίζεται στα ταξίδια της Gainsbourg μέσα σε ένα σαγηνευτικό τούνελ αντηχήσεων και απεικονίσεων, ένα μέρος που η μουσικός αναγκάστηκε να συχνάζει από το 2007 όταν έπαθε εγκεφαλική αιμορραγία. Το ομώνυμο single του δίσκου, το οποίο μπορείτε να ακούσετε εδώ, στέφθηκε τελικά από τους κριτικούς με δάφνες και η ίδια πρόκειται να γίνει ένα από τα πρόσωπα της χρονιάς.

Πέρα από το μουσικό και υποκριτικό της ταλέντο –πρωταγωνίστησε στην ταινία Antichrist, για την οποία κέρδισε βραβείο στο τελευταίο φεστιβάλ Κανών, η Charlotte ξεχωρίζει και για το μοναδικό της στιλ. Γι’αυτό, και για το γεγονός ότι την συνδέει μακροχρόνια φιλία με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του οίκου Balenciaga, Nicolas Ghesquière, θα την δούμε φέτος ως το βασικό πρόσωπο της καμπάνιας του νέου αρώματος του οίκου –και όχι μόνο. Έτσι κι αλλιώς, στις εννέα από τις δέκα εμφανίσεις της, η μποέμ κατά τα άλλα Gainsbourg ντύνεται αποκλειστικά με σύνολα του θρυλικού οίκου. Μην σας κάνει εντύπωση, λοιπόν, αν το όνομα Balenciaga κατακλύσει τις διαφημίσεις μέσα στο 2010, ούτε αν το στιλ της Charlotte υιοθετηθεί από τις απανταχού fashionistas.

Η έμπνευση: Βρικόλακες και ζόμπι

Οι δημιουργοί: Το Eclipse -η συνέχεια των Twilight και New Moon- αναμένεται μέσα στο 2010 στους κινηματογράφους και Pride and Prejudice and Zombies –το… φρικιαστικό ριμέικ του ομώνυμου βιβλίου της Jane Austen πρόκειται επίσης να κυκλοφορήσει μέσα στην χρονιά.
Τι θα δούμε; Το goth στην οικονομικότερη εκδοχή του.
Σχεδόν δύο χρόνια τώρα, από την στιγμή που προβλήθηκε η πρώτη ταινία Twilight και κυκλοφόρησαν όλα τα βιβλία της Stephenie Meyer, μέχρι σήμερα, οι βρικόλακες έχουν γίνει ο ερωτικός πόθος κάθε έφηβης, το lifestyle σύμβολο κάθε emo και η αφορμή να έρθουν πάλι στην επιφάνεια όλοι οι σκονισμένοι αστικοί θρύλοι για το κατά πόσο υπάρχουν ή δεν υπάρχουν πλάσματα που πίνουν ανθρώπινο αίμα για την επιβίωσή τους. Επιρροές της ταινίας που προκάλεσε στους έφηβους παγκοσμίως υστερική λατρεία σε οτιδήποτε vamp, δεν θα μπορούσαν να λείπουν και από την μόδα, η οποία εκεί που είχε αρχίσει να ξεχνά τα smoky eyes και τις ολόλευκες επιδερμίδες, φόρεσε πάλι τα μαύρα και επιδόθηκε στην αυτοκαταστροφή –των ρούχων της.

Το καλό με την όποια μόδα επιχείρησε να λανσάρει πρώτα η Wendy Chuck, ενδυματολόγος της ταινίας «Twilight» και έπειτα η Tish Monaghan, ενδυματολόγος της δεύτερης ταινίας «New Moon», είναι ότι αυτή απευθύνθηκε σε έφηβους με –εκ των πραγμάτων- περιορισμένο budget. Έτσι, πέρα από κάποια, λίγα, ρούχα από τις εταιρίες Guess, Lacoste, Miss Sixty και American Apparel, τα οποία είδαμε να φορούν οι πρωταγωνιστές της ταινίας, τα υπόλοιπα, εντελώς casual, δεν απέχουν πολύ από το στιλ των σημερινών νέων: τζιν, αθλητικά Vans, πλαστικές hunter μπότες, γούνινα μποτάκια UGG –και όλα αυτά σε αποχρώσεις (;) του μαύρου. Στις πιο «επίσημες» εμφανίσεις τους, ωστόσο, οι πρωταγωνιστές έκλεψαν την παράσταση με σύνολα πολυτελή και διαχρονικά. Είδαμε τον Edward με κοστούμι Gucci την βραδιά του Χορού και την Bella με ένα υπέροχο μπλε ρετρό φόρεμα με βολάν που για πρώτη, ίσως, φορά στην ταινία της χάρισε την απαραίτητη θηλυκότητα. Μέρος, λοιπόν, της vamp τρέλας φέτος -που βγαίνει η τρίτη ταινία του sequel, «Εclipse»- θα συνεχίσουν να είναι τα vintage t-shirts με gothic στάμπες, οι κεντημένες με λουλούδια μπλούζες και τα funky αξεσουάρ που παραπέμπουν σε ρομαντικό, μποέμ στιλ -τα είδαμε στις «καλές» στιγμές της Bella- και οι μακριές κάπες των «κακών» βρικολάκων που παραπέμπουν στην ελισαβετιανή εποχή.

Δείτε το trailer της ταινίας Eclipse


Και σα να μην μας έφταναν οι βρικόλακες που ήδη έχουν μπήξει τους κυνόδοντες τους βαθιά στον λαιμό της pop κουλτούρας, μέσα στο 2010 υποδεχόμαστε μία νέα «φουρνιά» από ζόμπι, τα οποία μάλιστα θα πρωταγωνιστούν στη νέα ταινία –παρωδία, άραγε;- του κλασικού Pride and Prejudice όπως ξαναγράφτηκε από τον Seth Grahame-Smith –το βιβλίο “Pride and Prejudice and Zombies” έχει γίνει ήδη best seller στην Αμερική. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ακόμα περισσότερη μόδα από την Αγγλία του 17ου αιώνα, με gothic στοιχεία πάντα. (Αναρωτιόμαστε τι τάσεις θα φέρει το sequel «Sense and Sensibility and Sea Monsters» που αναμένεται μέσα στο 2011…)

Δείτε το trailer της ταινίας Pride and Prejudice and Zombies


Η έμπνευση: Sex and the City II

Οι δημιουργοί: Η Patricia Field, φυσικά, και η Carrie –το είδωλό της

Τι θα δούμε; Την δεκαετία του ’80 σε όλο της το μεγαλείο
Για την δεύτερη ταινία του Sex and the City η αποκλειστική ενδυματολόγος και είδωλο του στιλ Patricia Field διαφώνησε με την πρωταγωνίστρια και γκουρού του στιλ Sarah-Jessica Parker για το κατά πόσο η γκαρνταρόμπα της Carrie και των φιλενάδων της θα πρέπει να αντικατοπτρίζει τα τρέχοντα προβλήματα της οικονομίας στην Αμερική και παγκοσμίως. Η μεν Field είπε όχι: «Δεν χρησιμοποιώ την οικονομική κρίση ως σημείο αναφοράς της δημιουργικότητάς μου». Η δε SJP είπε ναι: «Η Carrie θα έχει επηρεαστεί από την κρίση, και δεν πρόκειται για κάποια ανόητη».

Η λύση φαίνεται πως βρέθηκε κάπου στην μέση. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως τόσο στην προηγούμενη ταινία όσο και στα περισσότερα επεισόδια η Carrie κέρδισε τον τίτλο της fashion guru φορώντας όχι μόνο επώνυμους σχεδιαστές αλλά και vintage ρούχα και αξεσουάρ μικρής σχετικά αξίας. Έτσι και στο sequel της δημοφιλούς παραγωγής, πέρα κάποια designer brands που έχουμε συνηθίσει -ο Christian Louboutin θα έχει και πάλι την τιμητική του στα παπούτσια- θα δούμε και μία πιο ρεαλιστική και συγκρατημένη ματιά στις ενδυματολογικές επιλογές, η πλειοψηφία των οποίων θα παραπέμπει άμεσα στην δεκαετία του ’80 –η Carrie θα φορέσει ακόμα και All Star. (Δείτε στο Photo Gallery τι άλλο θα φορέσει η Carrie στο Sex and the City II).

Παραδίδοντας μαθήματα ιστορίας της μόδας, η Patricia Field θα φορέσει στις πρωταγωνίστριες δαντελένια κολάν μέχρι την γάμπα και λευκές γόβες, λαμπερά φορέματα με παγιέτες και μεγάλα κοσμήματα. Θα δούμε ακόμα μαλλιά-αφάνα από την Carrie και animal pvc κολάν από την Samantha σε ένα flash back είκοσι χρόνων πριν. Θα δούμε, επίσης, την Carrie να περιμένει παιδί και έτσι η εμφάνισή της να έρχεται σε δεύτερη μοίρα, αλλά θα εντυπωσιαστούμε και με τα έθνικ στοιχεία από το ταξίδι των «κοριτσιών» στο Μαρόκο. Και να πώς θα προκύψει η μόδα του καλοκαιριού 2010.

Δείτε το επίσημο trailer της ταινίας Sex and the City 2

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v