Γυαλιά ηλίου '09: Η μόδα στο (περι)γυαλι

Ποια είναι τα best sellers της καλοκαιρινής σεζόν; Τι ταιριάζει στο δικό σας πρόσωπο; Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί; Αν τα γυαλιά ηλίου είναι το (νέο) φετίχ σας, επιλέξτε τουλάχιστον ανάμεσα στα καλύτερα της αγοράς.
Γυαλιά ηλίου 09: Η μόδα στο (περι)γυαλι
Από τις πλέον συμφέρουσες αγορές κατά την διάρκεια των εκπτώσεων είναι αναμφισβήτητα τα γυαλιά ηλίου, καθώς όλα τα καταστήματα οπτικών -ανεξαιρέτως- έχουν ρίξει τρομερά τις τιμές, σκανδαλίζοντάς μας ενόψει των διακοπών να αποκτήσουμε ένα ακόμα ζευγάρι. Τι πρέπει να προσέξουμε κατά την αγορά ενός ζευγαριού γυαλιών ηλίου, σύμφωνα με τους οφθαλμιάτρους, και τι πρέπει να επιλέξουμε σύμφωνα με τις τελευταίες τάσεις της μόδας (Δείτε στο Photo Gallery);

Οι οφθαλμίατροι συμβουλεύουν…
* Η ηλιακή ακτινοβολία ευθύνεται μακροχρόνια για αμέτρητες βλάβες και παθολογικές αλλαγές που μπορούν να συμβούν στα μάτια μας, με συχνότερη την φωτοφοβία και τον πόνο κατά την έκθεση στον ήλιο, επηρεάζοντας μάλιστα πολύ και την εμφάνιση καταρράκτη. Συνεπώς, τα κατάλληλα γυαλιά ηλίου είναι άκρως απαραίτητα.
* Οι προδιαγραφές ασφαλείας που επιβάλλεται να πληρούνται από ένα ζευγάρι γυαλιών ηλίου είναι: Η σήμανση CE (που δηλώνει πως τα γυαλιά έχουν κατασκευαστεί σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές), η εξασφάλιση 100% απορροφητικότητας από την υπεριώδη ακτινοβολία UVA & UVB και η μη δημιουργία παραμόρφωσης στην όραση.
* Αποτελεσματικότεροι είναι οι φακοί μελανίνης στα γυαλιά μας, οι οποίοι καλύπτουν ένα ευρύτερο φάσμα της υπεριώδους ακτινοβολίας. Παρόμοιοι φακοί είναι οι blue-blockers, ενώ εξίσου καλοί είναι και οι πολωτικοί φακοί που περιορίζουν ταυτόχρονα και την αντανάκλαση της ηλιακής ακτινοβολίας.
* Αν σκέφτεστε να αγοράσετε γυαλιά ηλίου που δεν πωλούνται σε καταστήματα οπτικών (τύπου περιπτερέϊμπαν)… καλύτερα να το ξεχάσετε γιατί οι κίνδυνοι για τα μάτια σας είναι πολλοί. Η απορροφητικότητα αυτών των γυαλιών έναντι της υπεριώδους ακτινοβολίας είναι ανύπαρκτη, το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένα μπορεί να προκαλέσει αλλεργία, ενώ επιβαρύνουν και τα άτομα με μυωπία ή υπερμετρωπία.
* Ιδανικότεροι φακοί για τα άτομα με προβλήματα μυωπίας είναι οι καφέ, ενώ όσοι έχουν υπερμετρωπία αισθάνονται καλύτερα με πράσινους ή πράσινους-γκρι φακούς.
* Για τα μικρά παιδιά ασφαλέστερα είναι τα γυαλιά ηλίου με οργανικούς φακούς, καθώς έτσι ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος πιθανών τραυματισμών, ενώ είναι ελαφρύτεροι και ανθεκτικότεροι σε σχέση με τους κρυστάλλινους.

Η μόδα προτείνει…
Η τελευταία τάση της μόδας για φέτος το καλοκαίρι μας ήρθε από την πιο διαχρονική και επιτυχημένα εταιρία γυαλιών ηλίου, την Ray Ban, και ονομάζεται Wayfarer (δείτε στο Photo Gallery – τιμή περί τα 100 ευρώ ανάλογα το μοντέλο). Πρόκειται για ένα ρετρό, μικρό μέγεθος, το οποίο διατίθεται είτε με πλαστικό ή με μεταλλικό-πλαστικό (μοντέλο clubmaster) και συνήθως δίχρωμο σκελετό. Τα γυαλιά κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά την δεκαετία του ’80 και φαίνεται πως στα πλαίσια της παγκόσμια οικονομικής κρίσης, του λεγόμενου recession, η εταιρία αποφάσισε να τα ξαναλανσάρει, θυμίζοντας στις μαμάδες μας ότι κάπου έχουν και αυτές φυλαγμένο ένα παρόμοιο ζευγάρι (περιττεύει να συμβουλεύσουμε ότι αν πράγματι βρείτε το πρωτότυπο σχέδιο της δεκαετίας του ’80 θα προτιμήσετε αυτό, αντί του σημερινού απογόνου του: τίποτα δεν συγκρίνεται με ένα vintage ζευγάρι γυαλιών ηλίου). Προσοχή, όμως! Πριν βιαστείτε να αποκτήσετε και εσείς ένα ζευγάρι Wayfarer σταθείτε λίγο μπροστά στον καθρέφτη και αναρωτηθείτε: Έχω μικρό πρόσωπο με έντονες γωνίες και μικρά χαρακτηριστικά; Αν όχι, τότε ξεχάστε τα Wayfarer και συνεχίστε να διαβάζετε.

Πολύ πιο funky και εντελώς pin-up-girl είναι τα γυαλιά σε σχήμα καρδιάς που επανέφερε φέτος η Moschino, δημιουργώντας πραγματικό πάταγο (φωτο). Το ζευγάρι αποτελείται από πλαστικό σκελετό με ελαφρώς χρωματισμένο φακό, ενώ διατίθενται σε τρία χρώματα: κόκκινο, μαύρο και λευκό. Η αρχική τιμή τους είναι στα 250 ευρώ (χωρίς την έκπτωση), ενώ θα σας εντυπωσιάσει η συσκευασία-θήκη των γυαλιών σε σχήμα κατακόκκινης καρδιάς.

Οι πιο κλασικές από εσάς θα προτιμήσουν οπωσδήποτε ένα ζευγάρι από τις νέες συλλογές των Alexander McQueen ή Tom Ford (δείτε στο Photo Gallery), οι οποίες κατά έναν μαγικό τρόπο δείχνουν να ταιριάζουν σε όλα τα πρόσωπα. Τα δε Tom Ford είναι από τα ωραιότερα ζευγάρια της σεζόν και ταιριάζουν απόλυτα σε γυναίκες με πιο ρετρό στυλ, ενώ τα Alexander McQueen της φωτογραφίας είναι ό,τι πιο classy είδαμε στις φετινές συλλογές, διαθέτοντας μάλιστα φανταστικό φακό. Τα συγκεκριμένα ζευγάρια, πάντως, δεν είναι από αυτά που φοράς ελαφρά τη καρδία στην παραλία, καθώς η τιμή του δύσκολα κατεβαίνει από τα 300 ευρώ.

Για τους κυρίους (ή για εσάς που λατρεύετε να του «κλέβετε» τα αξεσουάρ) ξεχωρίσαμε τρία διαφορετικά στιλ γυαλιών, ανάλογα με το προσωπικό σας ύφος. Οι αναποφάσιστοι θα επιλέξουν το πιο κλασικό γυαλί όλων των εποχών: Ένα ζευγάρι Aviator Rayban, το οποίο -κυκλοφορώντας σε τρία μεγέθη- ταιριάζει πραγματικά σε όλους και σε όλες, ενώ είναι άκρως οικονομικό (μόλις 100 ευρώ). Όσοι προσέχουν πραγματικά το στυλ τους δε μπορεί παρά να επιλέξουν ένα κομψό ζευγάρι Gucci (φωτο) τύπου aviator με σκελετό από ασήμι και καφέ ταρταρούγα και γκρι φακό, άψογη απορροφητικότητα της υπεριώδους ακτινοβολίας και καλή αντανάκλαση στον ήλιο (τιμή: περίπου 300 ευρώ). Τέλος, οι νεώτεροι και ενδεχομένως πιο σπορτίφ τύποι θα προτιμήσουν ένα έγχρωμο ζευγάρι Carrera, με ντεγκραντέ σκούρο φακό και μεταλλικό-πλαστικό σκελετό για να τους συνοδεύσει ιδανικά στα θαλάσσια σπορ τους (τιμή: περί τα 100 ευρώ).

Τέλος, για εσάς που ζητάτε κάτι πραγματικά ξεχωριστό, π.χ. ένα ζευγάρι που δύσκολα θα δείτε να φοράει κάποια άλλη, -ίσως και λόγω αρκετά υψηλού κόστους- θα βρείτε στην εταιρία Alain Mikli που δημιουργεί εδώ και 30 χρόνια χειροποίητους σκελετούς μοναδικής αισθητικής, πραγματικά έργα τέχνης (θα τα βρείτε στα καταστήματα οπτικών Be Seen – Δείτε στα Σχετικά Άρθρα). Αρκετά πρωτότυπα και τα Dolce & Gabbana (στο Photo Gallery), σε σχήμα πεταλούδας, με πλαστικό σκελετό, επισκιασμένο φακό και τιμή στα 169 ευρώ (μπορείτε μάλιστα να τα αγοράσετε on-line από εδώ). Ενώ το πλέον ιδανικό γυαλί παραλίας για φέτος το καλοκαίρι, με 100% προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία, base 6 σφαιρικούς φακούς με τρομερά καλή αντανάκλαση, super funky σχέδιο και τιμή περί τα 80 ευρώ χωρίς την έκπτωση είναι το Giggles της Von Zipper που θα δείτε στο Photo Gallery.

Επιμέλεια: Έλενα Μπούλια
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v