Μανικετόκουμπα: Όταν η κομψότητα έχει... φετίχ

Για κάποιους άνδρες αποτελούν απλά ένα χρηστικό κόσμημα, για άλλους είναι το απόλυτο φετίχ. Ο λόγος για τα μανικετόκουμπα, μία πραγματικά περιττή (;) πολυτέλεια που αναμφισβήτητα όμως, φορεμένη σωστά, μπορεί να προσδώσει κομψότητα και στυλ. Μάθετε πού θα βρείτε τα καλύτερα.
Μανικετόκουμπα: Όταν η κομψότητα έχει... φετίχ

Η ιστορία του μανικετόκουμπου ξεκινάει περί τα μέσα του 17ου αιώνα. Λέγεται πως ο πρώτος που σύστησε τη χρήση και τη σημασία του μανικετόκουμπου ήταν ο βασιλιάς Κάρολος ο 2ος της Αγγλίας, γνωστός για το πάθος του με τον καλλωπισμό και την πολυτέλεια.

Αποζητώντας, λοιπόν, ένα πιο κομψό σύνδεσμο για τις μανσέτες των πουκαμίσων του, άρχισε να χρησιμοποιεί μικρές, χρυσές ή ασημένιες, αλυσίδες, που τις κούμπωνε με ένα αντίστοιχου μετάλλου κουμπί.

Η μόδα αυτή διαδόθηκε και, με το χρόνο, το μανικετόκουμπο έγινε το πιο σοφιστικέ αξεσουάρ της ανδρικής γκαρνταρόμπας. Όλοι οι αριστοκράτες των υψηλών κοινωνικών τάξεων όφειλαν να διακοσμούν τα πουκάμισά τους με πολύτιμα μανικετόκουμπα και όσο πιο εντυπωσιακά ήταν αυτά τόσο περισσότερο θαυμασμό προκαλούσαν.

Κατά το 19ο αιώνα τα μανικετόκουμπα άρχισαν να φοριούνται και σε λιγότερο επίσημες εκδηλώσεις, από άτομα όλων σχεδόν των κοινωνικών τάξεων, με αποτέλεσμα τη δημιουργία λιτότερων μανικετόκουμπων με χαμηλότερη τιμή. Έτσι, πέρα από τις πανάκριβες πολύτιμες πέτρες και τα μέταλλα, δημιουργήθηκαν λιγότερο ακριβά μεταλλικά ή υφασμάτινα μανικετόκουμπα, προσιτά σε όλους, και έφτασαν να γίνουν το βασικό σήμα κατατεθέν της ανδρικής κομψότητας.

Στα τέλη του 20ου αιώνα, η μαζική παραγωγή πουκαμίσων με κουμπιά έριξε κατά πολύ τη ζήτηση των μανικετόκουμπων. Οι μεγάλοι οίκοι και σχεδιαστές κοσμημάτων όμως (Gucci, Cartier) δεν πτοήθηκαν και συνέχισαν να δημιουργούν μοναδικά κομμάτια. Η επάνοδος της κλασσικής αυτής μόδας τα τελευταία χρόνια απέδειξε περίτρανα πως τα μανικετόκουμπα είχαν έρθει για να μείνουν.

Αναμφισβήτητα σύμβολο περιττής πολυτέλειας, το μανικετόκουμπο εκφράζει την προσωπικότητα του καθενός καθώς και το κοινωνικό του status. Γι’αυτό το λόγο άλλωστε μπορεί κανείς πλέον να επιλέξει μανικετόκουμπα με τα αρχικά του ονόματός του, το λογότυπο της εταιρίας του, το σύμβολο της ομάδας του ή κάποιο προσωπικό έμβλημα. Και όπως συμβαίνει με όλα τα εξ’ορισμού ανδρικά αξεσουάρ, τα τελευταία χρόνια δημιουργήθηκαν μανικετόκουμπα και για γυναίκες.

Από τα διασημότερα καταστήματα που εξειδικεύονται στα μανικετόκουμπα σήμερα, δε θα μπορούσε παρά να βρίσκεται στο Λονδίνο. Ο λόγος για την αλυσίδα κοσμηματοπωλείων Longmire, που διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες συλλογές μανικετόκουμπων στον κόσμο. Δε είναι ανάγκη, όμως, να βρεθείτε εκεί για να προμηθευτείτε ένα ζευγάρι, γιατί γίνονται και παραγγελίες μέσω της ιστοσελίδας της φίρμας.

Ενδεικτικά, το χρυσό μανικετόκουμπο με τις κόκκινες πολύτιμες πέτρες, που βλέπετε στις φωτογραφίες, κοστίζει 8.700 λίρες, ενώ αυτό που συμβολίζει το όπλο είναι στις 5.060 λίρες.

Ένα ακόμα αγγλικό κατάστημα με μεγάλη ποικιλία από μανικετόκουμπα, σε πιο προσιτές ωστόσο τιμές, το οποίο επίσης δέχεται παραγγελίες από όλο τον κόσμο διαδικτυακά, είναι το KJ Beckett. Επιλέξαμε και σας παρουσιάζουμε δύο πιο μοντέρνα σχέδια, ένα του γνωστού σχεδιαστή μανικετόκουμπων Ted Baker, στις 32 λίρες, και αυτά με το πρόσωπο της Merlin Monroe στις 29 λίρες. Ενώ για το εξαιρετικό στυλ τους φημίζονται και τα μανικετόκουμπα της αλυσίδας κοσμημάτων De Beers Talisman Collection.

Ένα ηλεκτρονικό κατάστημα αποκλειστικά για μανικετόκουμπα είναι το αμερικάνικο Cufflinks.com. Στο διαδικτυακό του τόπο μπορείτε να βρείτε μία τεράστια συλλογή από μανικετόκουμπα για κάθε περίσταση, φτιαγμένα από κάθε υλικό, που πραγματικά θα σας εντυπωσιάσουν. Μας ήταν πολύ δύσκολο να ξεχωρίσουμε αυτά που μας έκαναν μεγαλύτερη εντύπωση, επιλέξαμε ωστόσο ένα πρωτότυπο ζευγάρι για γαμπρούς με χιούμορ, στα 45 δολάρια, ένα επίκαιρο με θέμα το χρηματιστήριο, στα 195 δολάρια και ένα ζευγάρι-πραγματικό θερμόμετρο, στα 165 δολάρια.

Όχι πως η Ελλάδα υστερεί σε καταστήματα με μανικετόκουμπα.

Πέρα από τα μεγάλα κοσμηματοπωλεία των πόλεων που διαθέτουν πάντα κάποια σχέδια, συχνά γνωστών σχεδιαστών, από μανικετόκουμπα, πολύ πιο προσιτές τιμές και μεγάλη ποικιλία θα βρείτε στα καταστήματα Tie Rack, τα οποία προς το παρόν βρίσκονται μόνο στο Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος και στο εμπορικό κέντρο The Mall. Τα εικονιζόμενα μανικετόκουμπα της φωτογραφίας, για παράδειγμα, είναι στα 20 ευρώ.

Κλασσικές και αγαπημένες εταιρίες που φροντίζουν για την ανάδειξη του ανδρικού στυλ και διαθέτουν μεγάλη γκάμα από μανικετόκουμπα πολυτελείας είναι η Mont Blanc και η S.T. Dupont. Το κατάστημα της πρώτης βρίσκεται στη Βουκουρεστίου 1, κάτω από το Attica (τηλ. 210 3253610) και της δεύτερης βρίσκεται στην Ηροδότου 21, Αθήνα.

Αν πάλι επιθυμείτε να αποκτήσετε ένα ζευγάρι διαδικτυακά αλλά μέσω ελληνικής ιστοσελίδας, σας προτείνουμε το κατάστημα Τζε, το οποίο βρίσκεται μεν στο Π. Φάληρο, αλλά σας διευκολύνει με τη δυνατότητα για ηλεκτρονικές παραγγελίες. Εκεί βρήκαμε τα εικονιζόμενα μανικετόκουμπα από κίτρινο χρυσό στα 169 ευρώ, αλλά μπορείτε να βρείτε και αλλά από λευκό μέταλλο, οι τιμές των οποίων ξεκινούν από 11 ευρώ.

Κλείνοντας, πριν βιαστείτε να επιλέξετε για το πουκάμισό σας ένα οποιοδήποτε μανικετόκουμπο, δώστε σημασία στις παρακάτω συμβουλές:

1. Το χρώμα του μανικετόκουμπου πρέπει να ταιριάζει σε απόχρωση με το χρώμα του πουκαμίσου. Αν ωστόσο το πουκάμισο είναι λευκό, φροντίστε το μανικετόκουμπο να ταιριάζει με το χρώμα της γραβάτας.

2. Αν πάλι το μανικετόκουμπο είναι μεταλλικό πρέπει να ταιριάζει με το μπρασελέ του ρολογιού. Δεν επιτρέπεται χρυσό ρολόι με ασημένιο μανικετόκουμπο ή το αντίστροφο, ενώ αν το μπρασελέ είναι δερμάτινο, το μανικετόκουμπο πρέπει να ταιριάζει με τη βέρα, εφόσον βέβαια υπάρχει.

3. Τα πουκάμισα με μανικετόκουμπα, ειδικά σε εξωτερικούς χώρους, πρέπει να φοριούνται πάντα μέσα από σακάκι. Όπως και να το κάνουμε, πρόκειται για ένα αμπιγέ αξεσουάρ που απαιτεί την ανάλογη περιβολή.Μην κατσουφιάζετε, είναι γνωστό πως το στυλ δεν είναι ποτέ δημοκρατικό.

Έλενα Μπούλια

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v