5 κλασικά λάθη στο γυναικείο ντύσιμο

Το περίφημο «μπλε με μαύρο», το μίνι που δεν πρέπει να είναι πολύ μίνι και άλλοι αστείοι κανόνες του παρελθόντος που μπορείς πια ελεύθερα να σπας.
5 κλασικά λάθη στο γυναικείο ντύσιμο
της Ηρώς Κουνάδη

Η τάση της εποχής λέει πως δεν υπάρχουν πια κανόνες, αυτά είναι ανοησίες των 90s, ό,τι σε κάνει να αισθάνεσαι ωραία θα φοράς και μην ακούς κανέναν. Και πολύ σωστά. Για να σπάσεις, όμως, τους κανόνες (πράγμα που στηρίζουμε ολόψυχα) πρέπει να ξέρεις τους κανόνες. Γι’ αυτό κι εμείς κάναμε μια βουτιά στο χρονοντούλαπο της μόδας, από τις αστείες εποχές που λέγαμε «μαύρο με μπλε ποτέ, απαπα» και σου τους παρουσιάζουμε. Δες το σαν διασκεδαστική αναδρομή σε χρόνια ενδυματολογικού σκοταδισμού, που ευτυχώς παρήλθαν.

Πολλά χρώματα ταυτόχρονα

«Το να φοράμε πολλά χρώματα ταυτόχρονα, μας κάνει να δείχνουμε λιγότερο σοβαροί και να μοιάζουμε σαν να αναζητούμε την προσοχή. Κάνει το αποτέλεσμα να δείχνει αταίριαστο, και προκαλεί συνειρμούς με την παιδικότητα» διαβάζουμε σε ένα αφιέρωμα με στιλιστικές συμβουλές. Αυτόν τον κανόνα πήρε το δημοφιλές ισπανικό brand Desigual και τον έκανε χίλια κομμάτια, καθιερώνοντας τάση και εισπράττοντας εκατομμύρια από τις πωλήσεις των ρούχων του που έγιναν ανάρπαστα.

Λεπτομέρειες που τραβούν την προσοχή

«Αν θέλετε οι άνθρωποι να σας κοιτάζουν περισσότερο, προσπαθήστε να αποφύγετε πράγματα που αποσπούν υπερβολικά την προσοχή, όπως εκκεντρικά ή αταίριαστα αξεσουάρ που ξεχωρίζουν με την πρώτη. Αποφύγετε μεγάλες καρφίτσες, φανταχτερά κοσμήματα και άλλα παρόμοια, εκτός αν θέλετε όλοι να εστιάζουν σε αυτά τα στοιχεία και όχι σε ολόκληρο το σύνολο ή σε εσάς ως άτομο» συνεχίζει το άρθρο με τις στιλιστικές συμβουλές. Λες και κοιτώντας αυτή την φωτογραφία δε βλέπεις την Όντρεϊ Χέμπορν, αλλά τις πέρλες της.

Το περίφημο «μπλε με μαύρο»

Ξέρεις, αυτό που έλεγε η μαμά σου, μπορεί και η γιαγιά σου, «ποτέ μπλε με μαύρο, ούτε μαύρο με καφέ». Άλλαξε όμως στο μεταξύ ο αιώνας, κηρύχθηκε η πρώτη επανάσταση ενάντια σε κάθε είδους συμβάσεις (ναι εντάξει, ξεκινήσαμε από τα ρούχα θα πεις, από κάπου έπρεπε να ξεκινήσουμε όμως) και ο προσφάτως αδικοχαμένος μέγας σχεδιαστής Issey Miyake βάσισε τη μισή του παγκόσμια φήμη στον συνδυασμό μπλε και μαύρου, η δε Vogue αφιέρωσε ένα ολόκληρο θέμα στα 20 χρόνια που έφαγε ο οίκος Prada για να βγάλει επιτέλους από τη συλλογική μας μνήμη πως το μαύρο δεν πάει με το καφέ.

Πόσο μίνι είναι το μίνι;

«Δεν υπάρχει τίποτα κακό με τις ελκυστικές σέξι εμφανίσεις, αλλά πρέπει οπωσδήποτε να τις φτιάξετε με γούστο. Το πολύ εκτεθειμένο δέρμα μπορεί να είναι ακατάλληλο, ειδικά σε πιο σεμνά περιβάλλοντα. Ένα φόρεμα ή μια φούστα που είναι πολύ κοντή και στενή είναι ποτέ κομψή, ενώ ένα ανοιχτό τοπ/φόρεμα ή ένα σκίσιμο στο πόδι θα τονίσει ευνοϊκά το σχήμα του σώματος» διαβάζουμε σε άλλη στήλη με ενδυματολογικές συμβουλές. Η creative director του Οίκου Dior, που επανέφερε τις πολύ μίνι φούστες στις πασαρέλες, και από εκεί στα μαγαζιά, φέτος, διαφωνεί κατηγορηματικά: «Ο κύριος Valentino, σε μια άλλη εποχή, έλεγε ότι τα μίνι ήταν μόνο για τις νέες γυναίκες. Δεν συμφωνώ. Οποιοσδήποτε μπορεί να τα φορέσει. Αρκεί να μην κάνει κρύο» έλεγε πρόσφατα στον Guardian.

Όχι στα διαφορετικά πάτερν

Ρίγες με καρό, πουά με ψαροκόκαλο, και λοιποί συνδυασμοί που υποτίθεται ότι βαραίνουν το αποτέλεσμα και κουράζουν το μάτι, μπορούν στην πραγματικότητα να γίνουν ιδιαίτερα ενδιαφέροντες και πρωτότυποι. Οι ισορροπημένοι συνδυασμοί τύπου ρίγα με μονόχρωμο, ή ακόμα χειρότερα καρό από πάνω μέχρι κάτω, είναι απολύτως προβλέψιμοι. Αν θέλεις το στυλ σου κλασικό, τους υιοθετείς άφοβα, αν πάλι θέλεις να ξεφύγεις από τη νόρμα, πουά με καρό all the way, στηρίζει και ο Michael Kors, και ο Dries Van Noten, και ο πολύ χοτ αυτή τη στιγμή οίκος Altuzarra.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v