Πότε συμφέρει να αγοράσω αυτοκίνητο;

Πότε είναι η καλύτερη περίοδος για να αγοράσετε νέο αυτοκίνητο και μετά από πόσο χρόνο συμφέρει να αλλάξετε το παλιό; Δείτε τι προτείνουν οι κύκλοι της αγοράς.
Πότε συμφέρει να αγοράσω αυτοκίνητο;
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Το πλήγμα που υπέστη η αγορά αυτοκινήτου τα τελευταία χρόνια ελέω έλλειψης ρευστότητας του αγοραστικού κοινού, οδήγησε στη μείωση κατά 76% κατά μέσο όρο των πωλήσεων αυτοκινήτου συγκριτικά με το μέσο όρο της δεκαετίας 2000-2009. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι κάποιος που αποφάσισε να αγοράσει ένα νέο μοντέλο αυτήν την εποχή θα πρέπει αναγκαστικά να πληρώσει κάποιο υπέρογκο ποσό.

Οι τιμές έχουν πέσει αισθητά, ενώ όπως μας πληροφορούν οι εταιρείες εισαγωγής αυτοκινήτων, ο υποψήφιος αγοραστής μπορεί να εκμεταλλευτεί κάποια «παραθυράκια» προσφορών ανά περίοδο, τα οποία προσφέρουν ακόμα καλύτερες τιμές. Ποια είναι αυτά τα παραθυράκια;

Οι χρονικές περίοδοι που συμφέρουν

Η πάγια στρατηγική των περισσότερων εταιρειών είναι να προσφέρουν μειωμένες τιμές στην αγορά νέου αυτοκινήτου κατά κύριο λόγο το τελευταίο τετράμηνο του έτους. Η περίοδος αυτή είναι που «βγάζει» και τα περισσότερα προωθητικά πακέτα για τον απλούστατο λόγο ότι οι πωλητές θέλουν να προλάβουν το κλείσιμο του χρόνου, κλείνοντας τους «στόχους» τους ήδη από τον Σεπτέμβρη. Ο Ιανουάριος είναι και αυτός εξίσου «δυνατός» σε προσφορές με όφελος απόσυρσης για τον πελάτη από 1000€ μέχρι και 2800€.

Ένα ακόμα χρονικό διάστημα κατά το οποίο ο καταναλωτής μπορεί να βρει ιδιαίτερα συμφέρουσες ευκαιρίες αγοράς είναι η περίοδος λίγο πριν το Πάσχα, όταν και πάλι οι εταιρείες μειώνουν την τιμή και προσφέρουν επιπλέον δωρεάν κάποιες έξτρα παροχές για να δώσουν μια ώθηση στην ετήσια συγκομιδή τους και για να τονώσουν την αγορά, πριν… ξεκουραστούν για λίγο τους καλοκαιρινούς μήνες.

Βέβαια, στον παραπάνω γενικό κανόνα υπάρχουν και εξαιρέσεις. Αρκετές εταιρείες εισαγωγής αυτοκινήτων προσπαθούν τα τελευταία χρόνια να «τρέχουν» καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου προωθητικές ενέργειες για τον πελάτη, βγάζοντας συγκεκριμένες προσφορές οι οποίες δίνουν κίνητρα αγοράς.

Επομένως αν θα μπορούσαμε να συνοψίσουμε τους μήνες/περιόδους κατά τους οποίους συμφέρει να αγοράσει κανείς καινούργιο αυτοκίνητο, αυτοί θα ήταν, με βάση την εποχικότητα, το διάστημα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου (κλείσιμο της χρονιάς-επίτευξη στόχων από τις εταιρείες) και το διάστημα ενός μηνός πριν την περίοδο του Πάσχα. Είναι δύο καλές περίοδοι για να «χτυπήσετε» το μοντέλο που σας ενδιαφέρει και να δεσμεύσετε ένα καλό deal, ασχέτως με το αν εν τέλει θα το αγοράσετε ή όχι.

Κατά περιπτώσεις όμως, ο υποψήφιος αγοραστής θα πρέπει να έχει τα μάτια του ανοιχτά για εμβόλιμα δεκαήμερα προσφορών τα οποία συνήθως τρέχουν κάθε μήνα, προσφέροντας έξτρα οφέλη στην αγορά νέου οχήματος.

Πότε να αλλάξω αυτοκίνητο;
Η αγορά ενός καινούργιου αυτοκινήτου, στις περισσότερες των περιπτώσεων συνοδεύεται από την πώληση του παλιού μας οχήματος. Μετά από πόσα χρόνια όμως συμφέρει να αλλάξουμε το όχημά μας;

Όπως επισημαίνουν κύκλοι της αγοράς, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να εστιάσει στο κόστος χρήσης του οχήματος και να το συγκρίνει με το νέο σε τομείς όπως κατανάλωση καυσίμου, τυχόν βλάβες/ζημιές που ενδεχομένως μπορεί να κερδίσει από εγγυήσεις, το κόστος της ασφάλειας και το κόστος συντήρησης.

Ένας ιδανικός μέσος όρος για να αλλάξετε το όχημά σας και να πάρετε καινούργιο, σύμφωνα με τους ειδικούς του χώρου, είναι τα έξι με επτά χρόνια «ζωής», μιας και σε αυτό το διάστημα θα μπορέσετε να πετύχετε ένα καλό deal μεταπώλησης. Αυτοκίνητα άνω των 8-9 χρόνων, σπάνια θα φέρουν ένα αξιοπρεπές χρηματικό ποσό στον ιδιοκτήτη εφ’ όσον πουληθούν.

Αν παρ’ όλα αυτά δε σας ενδιαφέρει τόσο το κόστος μεταπώλησης, οι ειδικοί συνιστούν αλλαγή αυτοκινήτου μετά από 15χρόνια χρήσης τουλάχιστον, με το διάστημα αυτό να μειώνεται ανάλογα με τις ζημιές/βλάβες που ενδεχομένως να «βγάλει» το όχημα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v