Υγραέριο στο αυτοκίνητο: Συμφέρει η μετατροπή;

Πόσο κοστίζει, τι περιλαμβάνει και πόσο συμφέρει η υγραεριοκίνηση; Όσα χρειάζεται να ξέρετε για την «πράσινη» και οικονομική εναλλακτική.
Υγραέριο στο αυτοκίνητο: Συμφέρει η μετατροπή;
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Μπορεί η χρήση του LPG (Liquefied Ρetroleum Gas, κατά κόσμον… υγραέριο) σε οχήματα να μην αποτελεί πρόσφατη ανακάλυψη, όμως τα τελευταία χρόνια λίγο η «τσουχτερή» τιμή της αμόλυβδης λίγο η δύσκολη οικονομική κατάσταση κατάφεραν να ανατρέψουν το σκηνικό.

Σύμφωνα με τους μηχανικούς των συνεργείων μετατροπής σε υγραεριοκίνηση, ο αριθμός των πελατών που καταφεύγουν στην μετατροπή του αυτοκινήτου τους έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία τρία χρόνια και συνεχίζει να παρουσιάζει αύξηση. Ο λόγος; Απλός. Αυτή τη στιγμή το LPG (ή και Autogas) πωλείται κατά μέσο όρο έναντι 0,8€ ανά λίτρο, ενώ η αμόλυβδη στην καλύτερη περίπτωση έναντι 1,7€ ανά λίτρο.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι βάζοντας ένα σύστημα υγραερίου στο αυτοκίνητό σας, το οποίο ενδεικτικά έχει κατανάλωση 8 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα και σας «γράφει» 17 χιλιάδες χιλιόμετρα ανά έτος, έχετε ετήσιο όφελος περί τα 900€ (κάντε εδώ τον υπολογισμό για το δικό σας αυτοκίνητο). Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Τι περιλαμβάνει η εγκατάσταση;

Η εγκατάσταση υγραεριοκίνησης περιλαμβάνει σύστημα αυτόματου γεμίσματος, σύστημα διακοπής παροχής καυσίμου όταν σβήσει ο κινητήρας, δείκτη στάθμης υγραερίου, βαλβίδα εκτόνωσης για αποφυγή έκρηξης σε περίπτωση αύξησης θερμοκρασίας, δεξαμενή υγραερίου η οποία συνήθως μπαίνει στο πορτ μπαγκάζ στην θέση της ρεζέρβας, μπεκ ψεκασμού ο αριθμός των οποίων εξαρτάται από τους κυλίνδρους του κινητήρα και έναν ειδικό εγκέφαλο.

Η μετατροπή σε υγραέριο είναι καθ’ όλα νόμιμη και ασφαλής (δείτε εδώ τη σχετική υπουργική απόφαση) , αρκεί όλα τα εξαρτήματα που θα χρησιμοποιηθούν να πληρούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές με τα αντίστοιχα πιστοποιητικά. Το υγραέριο τοποθετείται σε ασφαλή φιάλη, ενώ σε περίπτωση διαρροής υπάρχει βαλβίδα ασφαλείας που διακόπτει την παροχή υγραερίου στον κινητήρα. Η εγκατάσταση γίνεται συνήθως μέσα σε δύο ημέρες, ενώ όσον αφορά το ΚΤΕΟ ο μηχανικός είναι υποχρεωμένος να παραδώσει στον κάτοχο του αυτοκινήτου αντίγραφο υπεύθυνης δήλωσης του Ν. 1599/1986, που ενημερώνει το ΚΤΕΟ πως η μετατροπή έγινε σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών. Το αυτοκίνητο έπειτα περνάει από τεχνικό έλεγχο ΚΤΕΟ και εφόσον η εργασία έγινε σύμφωνα με τους κανόνες του υπουργείου, συμπληρώνεται στην άδεια κυκλοφορίας η χρήση υγραερίου ως καυσίμου κίνησης.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η μετατροπή σε υγραέριο δεν σημαίνει «αποκλεισμό» της βενζίνης. Μέσω ενός ειδικού κουμπιού στο ταμπλό, ο οδηγός μπορεί να εναλλάσσει το καύσιμο. Αν τελειώσει το υγραέριο, το σύστημα εναλλάσσει αυτόματα την παροχή καυσίμου σε βενζίνη χωρίς να χρειαστεί παρέμβαση του οδηγού.

Πόσο κοστίζει;

Το κόστος εξαρτάται από τα κυβικά και την παλαιότητα του οχήματος. Ενδεικτικά για ένα αυτοκίνητο 1400 κυβικών το κόστος είναι γύρω στα 900€. Η τιμή αυτή μεταβάλλεται ανάλογα με τους κυλίνδρους και το είδος του κινητήρα και μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 2000€. Η εγγύηση των εξαρτημάτων, ανάλογα με την εταιρεία (κορεάτικα, ιταλικά, και γερμανικά είναι τα πιο συνηθισμένα), ξεκινά από δύο χρόνια και φτάνει μέχρι τα πέντε χρόνια.

Όσον αφορά το κόστος του σέρβις, αυτό είναι αρκετά μικρό. Η συντήρηση γίνεται συνήθως κάθε 25 χιλιάδες χιλιόμετρα και περιλαμβάνει αλλαγή ενός φίλτρου υγραερίου το οποίο κοστίζει περί τα 15-20€. Επίσης κάθε 50 χιλιάδες χιλιόμετρα, οι ειδικοί συνιστούν να καθαρίζονται τα μπεκ (περί τα 40€) για να μην υπάρξουν φθορές στις βαλβίδες σε βάθος χρόνου. Πολύ σημαντική είναι επίσης και η ρύθμιση του συστήματος («ρεγουλάρισμα»), η οποία γίνεται από τον μηχανικό κατά την εγκατάσταση, και βοηθά στο να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μέτριας ή κακής καύσης κατά την λειτουργία και άρα υψηλής κατανάλωσης LPG.

Πότε γίνεται απόσβεση;
Εξαρτάται από την χρήση. Θεωρώντας δεδομένο ότι χρησιμοποιείτε το αυτοκίνητό σας σε καθημερινή βάση διανύοντας απόσταση τουλάχιστον 50 χιλιομέτρων ανά ημέρα, τότε υπολογίστε ότι θα κάνετε απόσβεση του κόστους εγκατάστασης μέσα σε οκτώ ή εννέα μήνες.

Πού μπορώ να κάνω την μετατροπή;
Σε πιστοποιημένα για αυτήν την εργασία συνεργεία, όπως για παράδειγμα στην Εσκιάδης GAS, στην LP Gas, στην Σουλιώτης Auto Gas και στην Via Gas

Και από ανεφοδιασμό;
Τα πρατήρια στην Ελλάδα τα οποία διαθέτουν και υγραέριο… αυξάνονται και πληθύνονται. Ενδεικτικά, στην Αττική είναι σχεδόν πενήντα. Δείτε όλες τις διευθύνσεις εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v