Νέο Lexus RX 450 h AWD: Συναρπαστικές επιδόσεις

Το νέο RX υπόσχεται τις συναρπαστικές επιδόσεις Lexus, ακολουθώντας τα χνάρια των ναυαρχίδων στις κατηγορίες coupe και sedan - LC και LS.
Νέο Lexus RX 450 h AWD: Συναρπαστικές επιδόσεις

Το νέο πολυτελές RX, μήκους 4,89 μ., αποκαλύπτει τις εξελικτικές αλλαγές για στο βασικό μοντέλο της μάρκας, το οποίο υπήρξε ιδρυτικό μέλος της πολυτελούς κατηγορίας SUV όταν λανσαρίστηκε για πρώτη φορά το 1998. Το νέο RX, αποδεικνύει τη συνεχή δέσμευση της Lexus να διατηρήσει την πρωτοπορία της στην κατηγορία πολυτελών SUV.

Το εξωτερικό παραμένει ισχυρό και σπορτίφ, ενώ η χαρακτηριστική γραμμή που εκτείνεται από το εμπρός μέχρι το πίσω τμήμα του οχήματος, έχει βελτιωθεί, χαρίζοντας στη συνολική εμφάνιση εξαιρετική ροή και συνοχή. Το αποτέλεσμα είναι ένα κομψό, δυναμικό εξωτερικό που αποτυπώνει τη νέα σχεδιαστική κουλτούρα της πολυτελούς ιαπωνικής μάρκας.

Ξεχωρίζουν, οι νέοι, ανάγλυφοι εμπρός και πίσω προφυλακτήρες πετυχαίνουν μία ρέουσα ενσωμάτωση χαρακτηριστικών γραμμών από το εμπρός μέχρι το πίσω τμήμα του αυτοκινήτου, αναδεικνύοντας τη δυναμική εμφάνιση του RX. Η σύνδεση των μαρσπιέ με το κάτω τμήμα της μάσκας σε μία ευθεία γραμμή πετυχαίνει μία αίσθηση υψηλής αντοχής και ευστάθειας. Οι σχεδιαστές συνέδεσαν τον κάτω προφυλακτήρα με τα πίσω φτερά, τα οποία ‘σβήνουν’ στο περίγραμμα των παραθύρων στο κάτω τμήμα της πίσω κολόνας, διαμορφώνοντας ένα ιδιαίτερα κομψό και δυναμικό πίσω τμήμα.



Η εμβληματική μάσκα Lexus σε σχήμα ατράκτου εναρμονίζεται με το πλέγμα του λογοτύπου ‘L’ και ένα νέο πλαίσιο που συγχωνεύεται στα πλευρά των εμπρός προφυλακτήρων, διαμορφώνοντας ένα ενιαίο προφίλ.

Νέοι, λεπτοί προβολείς προσδίδουν στη φυσιογνωμία του αυτοκινήτου μία ξεχωριστή φινέτσα. Τα πίσω φωτιστικά σώματα υιοθετούν ένα μοτίβο σχήματος “L”.

Οδηγικός χαρακτήρας

Σε ό,τι αφορά τον οδηγικό χαρακτήρα, υπόσχεται τις συναρπαστικές επιδόσεις Lexus, ακολουθώντας τα χνάρια των ναυαρχίδων στις κατηγορίες coupe και sedan - LC και LS. Οι μηχανικοί διερεύνησαν σχολαστικά την κάθε λεπτομέρεια του αυτοκινήτου, και βελτίωσαν την ακαμψία του αμαξώματος και το σύστημα ανάρτησης, προσθέτοντας νέα αμορτισέρ και σύστημα ελέγχου πέδησης. Έτσι δημιούργησαν ένα όχημα με εξαιρετικά αίσθηση και ακρίβεια συμπεριφοράς, που επιτρέπει στους χρήστες να ακολουθούν επακριβώς τις επιθυμητές γραμμές οδήγησης.

Το αναβαθμισμένο επίπεδο οδηγικής απόλαυσης που προσφέρει το νέο RX είναι αποτέλεσμα κυρίως των αλλαγών στο σύστημα ανάρτησης και της αυξημένης ακαμψίας του αμαξώματος.

Το νέο RX διαθέτει Ενεργή Υποβοήθηση Στροφών - Active Cornering Assist (ACA) που καταστέλλει την υποστροφή η οποία δημιουργείται κατά την επιτάχυνση στη μέση της στροφής. Επίσης, έχει βελτιωθεί αισθητά η ρύθμιση του EPS – με αποτέλεσμα μία πραγματικά γραμμική αίσθηση τιμονιού στο τιμόνι, που επιτρέπει στο RX να ακολουθεί μια ακρίβεια την επιθυμητή τροχιά, ανεξαρτήτως συνθηκών.

Τα ανασχεδιασμένα αμορτισέρ του RX εφοδιάζονται τώρα με ένα νέο σύστημα ελέγχου τριβών - Friction Control Device (FCD) που μειώνει περαιτέρω τους υψίσυχνους κραδασμούς, οι οποίοι προκαλούνται από μικροανωμαλίες του οδοστρώματος. Τα αμορτισέρ επιτρέπουν επίσης στο RX να στρίβει ομαλά και επίπεδα και να πετυχαίνει άριστη απόκριση.

Εσωτερικό

Τα καθίσματα της 3ης σειράς του RX L διαθέτουν τώρα δύο διαφορετικές ρυθμίσεις θέσης. Με τη νέα ρύθμιση, διατίθεται ακόμα περισσότερος χώρος για τα πόδια των επιβατών, όταν οι συνθήκες το απαιτούν.

Τα καθίσματα της 2ης σειράς του RX L περιλαμβάνουν τώρα τα Captain Seats , που προσθέτουν 95 χιλ. στο χώρο ποδιών των επιβατών της 3ης σειράς και συμβάλλουν στη δημιουργία μιας ευρύχωρης και άνετης καμπίνας για τους πίσω επιβάτες του RX.

Κορυφαία ασφάλεια και άνεση

Η Lexus είναι πρωτοπόρος στις τεχνολογίες φωτισμού των αυτοκινήτων, και ήταν η πρώτη κατασκευάστρια που εφοδίασε τα οχήματά της με προβολείς LED και Σύστημα Προσαρμοζόμενης Υψηλής Δέσμης [Adaptive High beam System (AHS)] για μεγαλύτερη ασφάλεια σε σχέση με τα αντίθετα ερχόμενα οχήματα.

Στο νέο RX, η Lexus για μία ακόμα φορά συνδέει το όνομά τη με μία παγκόσμια πρωτιά, λανσάροντας το BladeScan Type AHS. Λυχνίες LED σε δύο ανακλαστικές λεπίδες περιστρέφονται με μεγάλη ταχύτητα και το φως μεταφέρεται σε ένα φακό που φωτίζει το δρόμο εμπρός από το όχημα. Ενώ το φως δεν δείχνει να κινείται, το BladeScan Type AHS ελέγχει με ακρίβεια την κατανομή του φωτός, συγχρονίζοντας την ταχύτητα περιστροφής των ανακλαστικών λεπίδων και ενεργοποιώντας / απενεργοποιώντας τους προβολείς LED.

Επειδή η εμβέλεια φωτισμού της υψηλής δέσμης μπορεί να διευρύνεται με πιο φυσικό τρόπο, το σύστημα φωτίζει σημεία που είναι δυσδιάκριτα με τα συμβατικά συστήματα του είδους, όπως το πλάι του δρόμου. Επίσης, επιτρέπει στον οδηγό να αναγνωρίζει πεζούς και οδικά σήματα πολύ νωρίτερα, χωρίς να εμποδίζει την ορατότητα των οδηγών των οχημάτων από το αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας. Η αναγνώριση πεζών τη νύχτα βελτιώθηκε, φτάνοντας τα 56 μ. εμπρός, συγκριτικά με τα 32 μ. του προηγούμενου συστήματος.



Lexus Safety System +

Το νέο RX είναι επίσης εξοπλισμένο με την τελευταία έκδοση του πακέτου συστημάτων ενεργητικής ασφάλειας Lexus Safety System +, με προηγμένες τεχνολογίες ασφάλειας και πρόληψης ατυχημάτων. Μεταξύ των σημαντικότερων λειτουργιών Lexus Safety System + ξεχωρίζουν:

- Το Σύστημα Αποφυγής Πρόσκρουσης (Pre-Collision System) χρησιμοποιεί κάμερα μέσα στο όχημα και ραντάρ χιλιοστομετρικού κύματος στην εμπρός μάσκα, για τον εντοπισμό δικυκλιστών κατά τη διάρκεια της ημέρας και πεζών σε συνθήκες μειωμένου φωτισμού.

- Συνδυάζοντας Σύστημα Ελέγχου Πορείας με Δυναμικό Ραντάρ [Dynamic Radar Cruise Control (DRCC)] με Σύστημα Υποβοήθησης Διατήρησης Λωρίδας [Lane Tracing Assist (LTA)], το νέο RX βοηθά τον οδηγό να παραμείνει στη λωρίδα του. Εάν διαπιστωθεί κίνδυνος παρέκκλισης από τη λωρίδα, το LTA προειδοποιεί τον οδηγό με μία οπτική ειδοποίηση και είτε ένα ηχητικό σήμα ή μία δόνηση στο τιμόνι the driver (μπορεί επίσης να παρέμβει στο σύστημα διεύθυνση).

- Το Σύστημα Αναγνώρισης Σημάτων Κυκλοφορίας [Road Sign Assist (RSA)] λαμβάνει πληροφορίες για την οδική σήμανση χρησιμοποιώντας μία κάμερα και χάρτες πλοήγησης, τις οποίες προβάλλει στο Head-Up Display (HUD) και στην οθόνη πολλαπλών πληροφοριών, κάτι το οποίο περιορίζει την κόπωση του οδηγού για την αναγνώριση σημάτων και αυξάνει την οδική ασφάλεια.

Τεχνολογία συνδεσιμότητας

Το νέο RX διαθέτει μία νέα οθόνη αφής επιπλέον της επιφάνειας αφής τηλεχειρισμού Lexus ( που αλλάζει από χειριστήριο σε επιφάνεια ελέγχου). Η χρήση smartphone ενσωματώνεται στη σχεδίαση, με μία νέα υποδοχή τηλεφώνου και θύρα USB, και συνδεσιμότητα με Apple CarPlay και Android Auto.

Ο φωνητικός έλεγχος (voice control) λειτουργεί μέσω των τηλεφώνων των πελατών με την υποστήριξη των Apple Siri ή Google Assistant. Επίσης, οι οδηγοί μπορούν να επιλέγουν είτε πλοήγηση Lexus ή εκδόσεις smartphone.

Κινητήρας

Η τελευταία γενιά του υβριδικού συστήματος παράγωγης ενέργειας περιλαμβάνει έναν βενζινοκινητήρα V6 3.5 και δυο ισχυρούς ηλεκτρικούς κινητήρες. Ένας ηλεκτροκινητήρας, είναι τοποθετημένος μπροστά και ένα πίσω. Η συνδυασμένη ισχύς ανέρχεται στους 313 ίππους. Η μέγιστη ροπή αγγίζει τα 33,8 χλγμ. στις 4.600 σ.α.λ. Εντυπωσιακές επιδόσεις όπως αρμόζουν σε ένα αυθεντικό Lexus, 0-100 χλμ./ώρα σε 7,7΄΄ και τελική ταχύτητα 200 χλμ./ώρα. Μέση κατανάλωση 5,8 λίτρα/100χλμ. Εκπομπές CO2 132 γραμ./χλμ.

Το premium υβριδικό SUV RX 450 h AWD έχει αρχική τιμή 76.900 ευρώ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v