Toys for Boys: Τα gadgets του James Bond

Λίγοι από τους λάτρεις του ήρωα του Ian Fleming δεν περιμένουν εναγωνίως σε κάθε νέα ταινία James Bond την ώρα που ο ”Q” δείχνει στον αειθαλή υπερκατάσκοπο τα gadgets που στα επόμενα 100 λεπτά θα τον βοηθήσουν να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του στέμματος. Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, δεν πρέπει να αισθάνεστε καθόλου μόνοι...
Toys for Boys: Τα gadgets του James Bond

πηγή: FT.com

του Peter Howarth

Πριν από μερικές εβδομάδες, βρισκόμουν στο σπίτι με φίλους όταν ο τετράχρονος γιος μου μπήκε στην κουζίνα κρατώντας ένα παιχνίδι- περίστροφο που έδειχνε ανησυχητικά ρεαλιστικό. ”Με ποιόν μοιάζω;” ρώτησε. Έστυψα το μυαλό μου προσπαθώντας να βολιδοσκοπήσω πού θα μπορούσε να είχε δει ένα τέτοιο σιδερικό. Και μου ήλθε. ”James Bond;”, ρώτησα. Χαμογέλασε και συγκατένευσε με νόημα.

Εντάξει, μπορεί να έχει μεγαλύτερο αδελφό. Όμως ακόμη και έτσι, έμεινα έκπληκτος που ο νεώτερος γιος μου είχε ήδη προλάβει να υιοθετήσει τον κατάσκοπο-ήρωα του Ian Fleming ως πρότυπο. Όμως, το μήλο πέφτει κάτω από τη μηλιά.

Θυμάμαι μέχρι σήμερα την αρχή του έρωτά μου με τον κινηματογραφικό Bond. Ήταν ο Sean Connery στo ”Τα διαμάντια είναι παντοτινά” και εκείνο το γοητευτικό μείγμα σεξ, βίας, φλεγματικού χιούμορ και κυνηγητών με ακριβά αυτοκίνητα. Ήμουν βέβαιος ότι εκείνο το αρσενικό αρχέτυπο θα με γοήτευε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μου.

Τώρα έχουμε έναν νέο Bond και είναι καλός.

Ο κουρέας μου στο Dunhill, συμφωνεί. ”Προφανώς θα είναι σκοτεινότερος τύπος” σχολίασε στην τελευταία επίσκεψή μου. Πράγματι, ο Daniel Craig έχει ένα στιλ που θυμίζει στα άτομα κάποιας ηλικίας τον αυθεντικό James Bond. Όπως ακριβώς και με τον Sean Connery, μπορεί κανείς να τον φανταστεί να χρησιμοποιεί την ειδική άδειά του να σκοτώνει.

Όμως, υπάρχει κάτι στο νέο καθεστώς που με στεναχωρεί. Έχω συμφιλιωθεί με το γεγονός ότι αυτές τις μέρες, ο 007 φορά ιταλικό κοστούμι (Brioni), μπορώ να συγχωρήσω το γεγονός ότι οδήγησε γερμανικό αυτοκίνητο για ένα διάστημα (BΜW, προτού επιστρέψει στις Aston Martin στο Die Another Day) και μπορώ ακόμη και να δεχτώ τον Craig ως τον πρώτο ξανθό Bond.

Όμως όταν ο Martin Campbell, ο σκηνοθέτης της επόμενης ταινίας, λέει, ”Σίγουρα θα επικεντρωθούμε περισσότερο στον χαρακτήρα και τη φυσιογνωμία του Bond και λιγότερο στα αξεσουάρ” έχει έλθει η ώρα να σημάνει κάποιος καμπάνες κινδύνου.

Δεν είναι μόνο ότι ο Bond χωρίς τα μαραφέτια του είναι σαν τον Κλιντ Ήστγουντ χωρίς το πούρο του ή τον Batman χωρίς κάπα. Το ζήτημα είναι πολύ βαθύτερο. Βλέπετε, οι περισσότεροι από μας δεν μπορέσουν ποτέ να βγουν ραντεβού με γυναίκες που λέγονται Pussy Galore (σ.τ.μ. σε ελεύθερη μετάφραση, αιδοίο εν αφθονία), ή υπέροχες γυναίκες-κακοποιούς με γκρίζα μαλλιά και χνουδωτές λευκές γάτες.

Έτσι, το μοναδικό σημείο διασύνδεσης με το lifestyle του μυστικού πράκτορα είναι να παίζουμε με τα τεχνολογικά του gadgets. Εάν μας πάρει κανείς τα παιχνίδια, παίρνει και το μόνο σημείο επαφής μας με τον ήρωά μας.

Παραδείγματος χάριν, βρήκα πρόσφατα ένα φανταστικό κομμάτι που οι αρσενικοί φίλοι μου έχουν περιγράψει ως ”πολύ james Bond”. Το εικονικό πληκτρολόγιο I.Tech (φωτό) είναι ένα λείο, μαύρο αντικείμενο τσέπης που σας επιτρέπει να δακτυλογραφήσετε δεδομένα σε άλλη συσκευή, που μπορεί να έχει μικροσκοπικό πληκτρολόγιο (όπως ένα PDA ή ένα τηλέφωνο).

Τώρα, δώσε βάση, 007: Βάζεις το I.Tech μπροστά από μια επίπεδη επιφάνεια και αυτό προβάλλει ένα κανονικό εικονικό πληκτρολόγιο στην εν λόγω επιφάνεια, χρησιμοποιώντας τεχνολογία λέιζερ. Συνδέεις το I.Tech με την άλλη συσκευή, χρησιμοποιώντας ραδιοσήματα Bluetooth, και μετά, μπορείς να δακτυλογραφήσεις, αγγίζοντας τα προβαλλόμενα κόκκινα κλειδιά εικονικού πληκτρολογίου.

Κάθε φορά που πιέζεις την επιφάνεια, το I.Tech παράγει έναν ηλεκτρονικό ήχο για να δείξει ότι έχει καταχωρήσει το σύμβολο. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να πυροδοτήσει πλαστική εκρηκτική ύλη.

Εντάξει, το τελευταίο δεν είναι και τόσο αληθινό, αλλά βλέπετε τι εννοώ; Λατρεύουμε τις σκηνές που ο Q (παλαιότερα ο αγαπημένος Desmond Llewellyn και πιο πρόσφατα, ο John Cleese), ενημερώνει τον ήρωά μας για τα τελευταία απίστευτα αξεσουάρ που δημιουργήθηκαν από το επιστημονικό προσωπικό της μυστικής υπηρεσίας, γνωρίζοντας ότι είναι μόνο θέμα χρόνου προτού ο ήρωάς μας διαπιστώσει ότι -για φαντάσου- το παντελόνι της πιτζάμας που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται για να τον γλιτώσει από μια ιδιαίτερα δύσκολη και επικίνδυνη κατάσταση.

Φυσικά, υπάρχουν και μειονεκτήματα σε τέτοιες εμμονές. Πρόσφατα δεν προχώρησα στην αγορά μιας πραγματικά χρήσιμης συσκευής επειδή δεν ήταν αρκετά ”James Bond”.

Το Hulger P*Phone (φωτό) είναι ακριβώς αυτό που περίμενα: μια παραδοσιακή τηλεφωνική συσκευή με το κλασικό σπειροειδές καλώδιο, το οποίο συνδέετε με κινητό σας. Είναι τέλειο για κάποιον σαν εμένα, που χρησιμοποιεί το κινητό στο γραφείο του, αλλά δεν του αρέσει το γεγονός ότι οι συσκευές hands-free τον κάνουν να δείχνει σαν να παραμιλάει (συν το ότι μου αρέσει να βάζω τη συσκευή ανάμεσα στο ώμο και τον λαιμό).

Ωστόσο, από τη στιγμή που δεν υπάρχει καμία περίπτωση να χρησιμοποιούσε κάτι τόσο προφανώς αναχρονιστικό ο 007, έτσι δεν το έκανα και εγώ.

Είμαι σίγουρος ότι ο τετράχρονος γιος μου θα με καταλάβαινε.

ΠΗΓΗ: FT.com

Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v