Λικέρ από τον τόπο σου!

Τα τοπικά προϊόντα μεταμορφώνονται σε υπέροχα λικέρ. Ιδού ποια είναι τα πιο φημισμένα και από πού μπορείτε να τα προμηθευτείτε.
Λικέρ από τον τόπο σου!
Μαστίχα Χίου
Η αρωματική ρητίνη από τα μαστιχόδεντρα της Χίου φτιάχνεται με απόσταξη των κρυστάλλων της και προσθήκη ζάχαρης και καθαρής αλκοόλης γεωργικής προέλευσης. Η παράδοση του νησιού θέλει το λικέρ μαστίχας να σερβίρεται συνοδευμένα από επιδόρπιο, ως χωνευτικό μετά από ένα γεύμα. Στο Mastihashop εντοπίσαμε συσκευασμένα μπουκάλια των 500ml από 10,05€.

Κίτρο Νάξου
Τα κιτρόδεντρα της Νάξου έδιναν τα αρωματικά τους φύλλα, τα οποία οι ντόπιοι έβαζαν στη ρακή, δημιουργώντας το αρωματικό κιτρόρακο. Κάπως έτσι προέκυψε το σημερινό λικέρ κίτρου Νάξου, προϊόν-σήμα κατατεθέν του νησιού. Ανάλογα με το πόσες αποστάξεις γίνονται, το ποτό παίρνει ολοένα και πιο έντονη γεύση. Οι τοπικοί παραγωγή χρησιμοποιούν φυτικά χρώματα για να διακρίνονται τα διαφορετικής έντασης λικέρ – το πιο ελαφρύ είναι το πράσινο με 30% αλκοόλ και το πιο βαρύ το άχρωμο με 40% και ελάχιστη ζάχαρη. Στην κάβα Oak εντοπίσαμε κίτρινο κίτρο Νάξου, από 19,21€ τα μισό λίτρο. 

Κουμ κουάτ Κέρκυρας
Γνωστό και ως «χρυσό πορτοκάλι», το κουμ κουάτ καλλιεργείται στην Κέρκυρα εδώ και έναν αιώνα, έχει ιδιαίτερα οξεία και γλυκόπικρη γεύση και μυρίζει σαν πάντρεμα πορτοκαλιού και φράουλας. Μπορεί να παρασκευαστεί με βότκα, λευκό ρούμι ή τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο. Στο e-Corfu εντοπίσαμε μπουκάλι του μισού λίτρου στα 10,80€.

Φατουράδα με κανέλα Κυθήρων
Ηδύποτο που προσφέρεται συχνά στα σπίτια των Κυθήρων, αυτό το προϊόν φτιάχνεται από «τσιπούρα», ήτοι ρακή επεξεργασμένη με κανελογαρύφαλλα. Υπάρχουν και οι εκδοχές με γεύσεις φρούτων. Η διαδικασία είναι χρονοβόρα, καθώς χρειάζεται μακορχρόνια ωρίμανση. Στο House of Wine εντοπίσαμε μπουκάλι των 500 ml στα 23,30€. 

Τεντούρα Πάτρας
Η τεντούρα είναι λικέρ με έντονο «ζεστό» χρώμα που το οφείλει στα μπαχαρικά του, όπως η κανέλλα, το γαρύφαλλο και το μοσχοκάρυδο. Συνδυάζεται με τοπικούς οίνους της Πάτρας και εσπεριδοειδή και είναι ιδανικό χωνευτικό μετά από ένα καλό γεύμα. Στο e-shop Wine24  εντοπίσαμε φιάλη των 500ml στα 13,69€.

Μάθετε περισσότερα για τα ελληνικά λικέρ στη σελίδα του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων Αλκοολούχων Ποτών

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v