ΕΠΙΘΥΜΙΕΣΑΓΟΡΕΣ

Τι να προσέξετε στις χριστουγεννιάτικες αγορές σας

Η Ένωση Καταναλωτών Ελλάδας στέλνει, μαζί με τις ευχές της, χρήσιμες συμβουλές για τις εορταστικές αγορές μας –από τη γαλοπούλα μέχρι τα παιχνίδια των παιδιών.

Τι να προσέξετε στις χριστουγεννιάτικες αγορές σας

Χρήσιμες συμβουλές για τα ψώνια μας την περίοδο των γιορτών –δώρα, παιχνίδια, γαλοπούλες και λοιπά εδέσματα για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι– δημοσίευσε η Ένωση Καταναλωτών. Ιδού τι συμβουλεύει τους καταναλωτές που βγαίνουν στον πηγαιμό για εορταστικές αγορές.

- Να ιεραρχήσουν τις ανάγκες τους, κάνοντας λίστα των απαραίτητων αγορών.
- Πριν αγοράσουν, να κάνουν επισταμένη σύγκριση τιμών και ποιότητας σε ομοειδή προϊόντα.
- Να μην αγοράζουν δύο προϊόντα προσφερόμενα στην τιμή του ενός, χωρίς να σκέφτονται αν μόνο το ένα τους είναι χρήσιμο.
- Να ελέγχουν την ημερομηνία λήξης των προϊόντων και να διαβάζουν προσεκτικά τις ετικέτες τους (πλήρη στοιχεία παραγωγού, προέλευση, συστατικά κλπ).
- Να επιλέγουν τα προϊόντα που βρίσκονται στις προθήκες – ψυγεία κι όχι αυτά που είναι εκτεθειμένα στα τσιγκέλια ή στους πάγκους, τα οποία δεν συντηρούνται στη σωστή θερμοκρασία.
- Να ελέγχουν την καθαριότητα του καταστήματος και του προσωπικού που ασχολείται με ευπαθή προϊόντα (π.χ. ζωικά τρόφιμα, γλυκίσματα κ.α.).
- Να επιλέγουν τις οικονομικότερες προσφορές των super markets, γιατί είναι οι πλέον συμφέρουσες.
- Να προσέχουν και να υπολογίζουν τις ημερομηνίες παραγωγής και διάρκειας συντήρησης τυποποιημένων προϊόντων.
- Να μην αγοράζουν φρούτα και λαχανικά εκτός εποχής.
- Να αποφεύγουν τις πιστωτικές κάρτες και τα εορτοδάνεια, γιατί το «πλαστικό» χρήμα αυξάνει το κόστος της αγοράς.

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν αγοράσετε γαλοπούλα

- Ενώ υπάρχει μεγάλη διαφορά στην τιμή, δεν υπάρχει σημαντική διαφορά στην ποιότητα μεταξύ φρέσκιας και κατεψυγμένης γαλοπούλας.
- Πρέπει να ελέγχουμε την ημερομηνία που αναγράφεται για την κατανάλωση του προϊόντος.
- Μία καλής ποιότητας γαλοπούλα πρέπει να έχει ομοιόμορφο χρώμα και δεν πρέπει να έχει υπολείμματα φτερών, μώλωπες, κοψίματα και σπασμένα κόκαλα.
- Στην περίπτωση φρέσκιας γαλοπούλας, οι καταναλωτές πρέπει να ελέγχουν εάν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής από το κατάστημα πώλησης. Ο πωλητής πρέπει να φοράει γάντια και δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με άλλο ωμό κρέας πριν πιάσει τη γαλοπούλα, γιατί υπάρχει κίνδυνος επιμόλυνσης. Εάν χρειαστεί να τεμαχιστεί η γαλοπούλα, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται η επιφάνεια εργασίας που πιθανόν να τεμαχίζονται και άλλα κρέατα.

Πώς θα διαβάσετε τις σφραγίδες των κρεάτων

- Ζώα που γεννήθηκαν και οδηγήθηκαν σε σφαγή στην Ελλάδα φέρουν σφραγίδες χρώματος τιρκουάζ η μία εκ των οποίων αναγράφει τη λέξη «ΕΛΛΑΣ».
- Σε ζώα που γεννήθηκαν σε τρίτες χώρες (δηλαδή εκτός Ε.Ε.) και σφάχθηκαν στην Ελλάδα, όλες οι σφραγίδες είναι χρώματος τιρκουάζ και μία σφραγίδα χρώματος καστανού με το όνομα της χώρας γέννησης.
- Σε ζώα που γεννήθηκαν στην Ε.Ε. και σφάχθηκαν σε ελληνικό σφαγείο, όλες οι σφραγίδες είναι χρώματος τιρκουάζ και μία σφραγίδα ιδίου χρώματος με το όνομα της χώρας γέννησης.
- Τα παραπάνω δεν ισχύουν για κρέατα εισαγωγής που έχουν σφραγιστεί στη χώρα προέλευσης.

Πώς να επιλέξετε με ασφάλεια παιχνίδια

- Τα παιδιά δεν διαθέτουν επαρκή κριτήρια και επηρεάζονται ευκολότερα από τους ενήλικες. Το κάθε παιχνίδι προορίζεται για συγκεκριμένη ηλικία, χαρακτήρα και ωριμότητα του παιδιού.
- Τα παιχνίδια που θα αγοράσουν οι καταναλωτές, πρέπει να έχουν την ένδειξη «CE», που σημαίνει ότι ο κατασκευαστής τηρεί τις προδιαγραφές ασφάλειας που έχει θεσπίσει η Ε.Ε.
- Δεν πρέπει να αγοράσετε ποτέ μεταχειρισμένα παιχνίδια (ανοιχτές συσκευασίες).
- Το παιχνίδι πρέπει να εναρμονίζεται με την ηλικία του παιδιού (αναγραφή ηλικιών στη συσκευασία).
- Οι καταναλωτές πρέπει να αποφεύγουν τα παιχνίδια που έχουν αιχμηρές μύτες, βελόνες και διάφορα άλλα αποσπώμενα εξαρτήματα, που μπορούν να τραυματίσουν ή να προκαλέσουν ατυχήματα.
- Τα παιχνίδια δεν πρέπει να μοιάζουν με τρόφιμα, ούτε να μυρίζουν σαν αυτά, γιατί το παιδί μπορεί να τα καταπιεί.
- Οι καταναλωτές πρέπει να προτιμούν παιχνίδια από σοβαρά και εξειδικευμένα εργοστάσια.
- Να μην αγοράζουν παιχνίδια από τους διάφορους πλανόδιους «εμπόρους». Τα περισσότερα είναι άγνωστης προέλευσης και κατασκευής, γι’ αυτό είναι και φθηνότερα.
- Να διαβάζουν προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης και τις προειδοποιήσεις.
- Τα παιχνίδια δεν πρέπει να είναι κατασκευασμένα από συνθετικά υλικά και επικίνδυνες πλαστικές ουσίες, που συνήθως είναι καρκινογόνες. Καλό είναι να έχουν την ένδειξη «non toxic».
- Tέλος, τα παιχνίδια που θα αγοράσετε, δεν πρέπει να επιδρούν αρνητικά στην ψυχοσύνθεση των παιδιών, την ψυχική τους ισορροπία και να διαταράσσουν τις σχέσεις τους με το οικογενειακό περιβάλλον.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2