Μεταχειρισμένα αυτοκίνητα: Τι προσέχω πριν αγοράσω

Θέλετε να αγοράσετε μεταχειρισμένο αυτοκίνητο; Όλα όσα θα πρέπει να προσέξετε διαλέγοντας το νέο σας μεταχειρισμένο αυτοκίνητο και οι διευθύνσεις για να το κάνετε ασφαλώς.
Μεταχειρισμένα αυτοκίνητα: Τι προσέχω πριν αγοράσω
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Όπως θα διαπιστώσει κανείς με μια σύντομη ματιά στις Απόψεις της στήλης Αυτοκίνητο στο In2life, οι αγορές καινούργιων αυτοκινήτων στην Ελλάδα έχουν πέσει κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι μια ολοένα αυξανόμενη μερίδα των υποψήφιων αγοραστών αυτοκινήτου, ελέω οικονομικής δυσχέρειας, απευθύνονται στην αγορά μεταχειρισμένων.

Τι θα πρέπει να προσέξετε πριν αγοράσετε

Ανεξαρτήτως από το αν θα επιλέξετε να αγοράσετε μεταχειρισμένο αυτοκίνητο από ιδιώτη ή από εταιρεία, θα πρέπει να είστε σωστά ενημερωμένοι για το τι θα πρέπει να προσέξετε έτσι ώστε να μην πέσετε θύματα το εκάστοτε επιτήδειου. Δείτε παρακάτω έναν βασικό μπούσουλα για το τι θα πρέπει να τσεκάρετε πριν αγοράσετε:

* Βιβλίο συντήρησης. Αφού βεβαιωθείτε από τον πωλητή ότι το αυτοκίνητο έχει περάσει όλα τα απαραίτητα σέρβις, ζητήστε να δείτε το σχετικό βιβλίο συντήρησης. Αν αυτό δεν είναι σφραγισμένο, τότε δεν ισχύει και η εγγύηση του αυτοκινήτου. Επίσης, το βιβλίο συντήρησης θα πρέπει να συμφωνεί με τα αναγραφόμενα χιλιόμετρα του αυτοκινήτου, χωρίς ιδιαίτερα μεγάλες αποκλίσεις. Στο θέμα των χιλιομέτρων θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη βάση μιας και αποτελεί σύνηθες φαινόμενο η παραποίησή τους για να δικαιολογηθεί το αυξημένο κόστος αγοράς.

* Αριθμός πλαισίου. Ελέγξτε το σημείο που βρίσκεται το πινακίδιο και την κατάστασή του για ίχνη από γδαρσίματα ή γρατζουνιές ή φθορά στις βιδούλες που συγκρατούν την μεταλλική πλάκα. Τα σημάδια αυτά πιθανώς να δηλώνουν ότι κάποιος τρίτος «επενέβη» σε αυτό. Επίσης, τσεκάρετε αν συμπίπτουν οι αριθμοί τις άδειας κυκλοφορίας με εκείνους του αριθμού πλαισίου, καθώς είναι συχνό φαινόμενο να αντικαθίστανται τα πλαίσια από κλεμμένα ή σοβαρά τρακαρισμένα οχήματα.

* Παραστατικό. Αφού ολοκληρωθεί η μεταβίβαση, θα πρέπει να πάρετε από τον πωλητή την σχετική απόδειξη λιανικής πώλησης, όπου και θα αναγράφεται το ακριβές αντίτιμο της μεταβίβασης. Η απόδειξη αυτή είναι απαραίτητη για την φορολογική δήλωση.

* ΚΤΕΟ και κάρτα καυσαερίων. Ζητήστε από τον πωλητή να δείτε την κάρτα καυσαερίων, καθώς και την σχετική σφραγίδα από το ΚΤΕΟ. Αν το αυτοκίνητο δεν έχει περάσει ΚΤΕΟ, τότε ζητήστε του να το περάσει ο ίδιος, καθώς μια τέτοια «αμέλεια» ενέχει σοβαρούς λόγους ανησυχίας από πλευράς σας για την καλή κατάσταση των μηχανικών μερών του οχήματος.

* Άδεια κυκλοφορίας. Τσεκάρετε ότι το έτος κατά το οποίο πρωτοκυκλοφόρησε το αυτοκίνητο και αναγράφεται στην άδεια, είναι αυτό το οποίο σας ανέφερε ο πωλητής. Σημειώστε ότι σε περιπτώσεις εισαγόμενων μεταχειρισμένων, η άδεια αναγράφει το έτος στο οποίο το αυτοκίνητο έβγαλε πινακίδες στην Ελλάδα και όχι το έτος κατά το οποίο κυκλοφόρησε στο εξωτερικό. Τέλος, ελέγξτε κατά πόσο ο πωλητής είναι στην πραγματικότητα και ο νόμιμος κάτοχος του αυτοκινήτου.

* Μηχανικά μέρη αυτοκινήτου και λοιπά «αξεσουάρ». Μπορεί ένα αυτοκίνητο εξωτερικά να δείχνει ιδανικό, αλλά τα μηχανικά του μέρη να κρύβουν πολλούς κινδύνους. Δείτε σε τι κατάσταση βρίσκεται ο συμπλέκτης και το κιβώτιο ελέγχοντας αν «μπαίνουν» σωστά οι ταχύτητες. Κάντε μια μικρή διαδρομή με το αυτοκίνητο για να ελέγξετε ότι το σύστημα διεύθυνσης δεν παρεκκλίνει της πορείας και ότι ανταποκρίνεται άμεσα στις εντολές. Αν μπορείτε, ελέγξτε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κινητήρας (διαρροές του καρτέρ, φθορές στα καλώδια κτλ.), καθώς επίσης και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα ελαστικά ζητώντας από τον πωλητή να σας ενημερώσει για την ακριβή ημερομηνία τοποθέτησής τους.

Τέλος, καλό θα ήταν να πάτε το αυτοκίνητο σε κάποιον μηχανικό της εμπιστοσύνης σας για να ελέγξει, ως πιο έμπειρος, τα μηχανικά του μέρη.

Οι «μεταχειρισμένες» διευθύνσεις

* Σφακιανάκης car mall. O όμιλος δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων στον τομέα της λιανικής πουλώντας μεταχειρισμένα αλλά και καινούργια αυτοκίνητα από φίρμες όπως: Οpel, Ford, MINI, Volvo, Cadillac, Corvette, Hummer, Fiat, Alfa Romeo, Lancia, Abarth, Renault και Dacia. Παράλληλα, ιδιαίτερα για τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, τα καταστήματα παρέχουν εγγύηση καλής λειτουργίας 12 μηνών, οδική βοήθεια 12 μηνών σε συνδυασμό με επέκταση εγγύησης και γραπτή εγγύηση των διανυθέντων χιλιομέτρων. Κάθε μήνα, σε αυτήν εδώ τη διεύθυνση  μπορείτε να δείτε τις εκάστοτε προσφορές σε επιλεγμένα μεταχειρισμένα. Αυτήν την περίοδο, «τρέχουν» προσφορές όπως αυτή του Toyota Auris 1.4 με 81 χιλιάδες χιλιόμετρα στην τιμή των 6.600€ και του Mini Cooper 1.6 του 2012 με 28 χιλιάδες χιλιόμετρα στην τιμή των 15.900€.

* Autoone. Στις εκθέσεις της σε Κηφισιά και Γλυφάδα, η εταιρεία του Ομίλου Συγγελίδη διαθέτει εκτός από καινούργια αυτοκίνητα και αρκετά επιλεγμένα μεταχειρισμένα από εταιρείες όπως Alfa Romeo, Fiat και Lancia. Βρήκαμε Fiat 500 Abarth 400 χιλιομέτρων με 16.400€ και Lancia Ypsilon me 6 χιλιάδες χιλιόμετρα με 9.100€.

* Das Welt Auto. Προσφέροντας πιστοποιημένα αυτοκίνητα τόσο για την κατάσταση τους όσο και την λειτουργία τους αλλά και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, όμοιες με αυτές που απολαμβάνει κάθε αγοραστής ενός καινούργιου αυτοκινήτου, η εταιρεία της Kosmokar διαθέτει αποκλειστικά και μόνο μοντέλα VW με εγγύηση καλής λειτουργίας. Στην «μάντρα» της βρήκαμε Volkswagen Up! με 4 χιλιάδες χιλιόμετρα στα 8.500€ και Volkswagen Polo TSI με 2 χιλιάδες χιλιόμετρα με 10.600€. 

* Μπήτρος. Δραστηριοποιείται στον χώρο από το 1989 και πέραν των καινούργιων αυτοκινήτων. Το κατάστημα στο Κερατσίνι προσφέρει επίσης μεγάλη γκάμα μεταχειρισμένων, τα οποία υποβάλλονται σε αυστηρούς ελέγχους. Alfa Romeo, Audi, BMW, Citroen, Daihatsu, Fiat, Ford, Honda, Hyundai, Mazda, Opel, Nissan, Saab, VW, Volvo και Seat είναι μερικές μόνο από τις μάρκες που θα βρείτε εδώ, σε τιμές που μπορεί να ξεκινούν από τα 1.800€ για ένα Fiat Punto του 200 με 113 χιλιάδες χιλιόμετρα. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα και εδώ «παίζουν» προσφορές σε επιλεγμένα μεταχειρισμένα, όπως για παράδειγμα αυτό το Auris του 2009 με 57 χιλιάδες χιλιόμετρα στα 7.000€ και αυτό το Focus του 2007 με 68 χιλιάδες χιλιόμετρα στα 4.850€.  

* Autopolis. Με στόλο 200 αυτοκινήτων, η Autopolis στην Γλυφάδα διαθέτει μια ευρεία γκάμα αποκλειστικά μεταχειρισμένων κομματιών παντός τύπου (cabrio, μικρά, οικογενειακά, πολυτελή) και κάθε φίρμας (Alfa Romeo, Fiat, BMW, Porsche, Ford, Honda, Hyundai, Lexus, Smart, Citroen, Kia, Volvo, VW κ.α.) με δυνατότητα χρηματοδότησης. Βρήκαμε ενδεικτικά BMW του 1992 με 157 χιλιάδες χιλιόμετρα με 1.590€ και Citroen Xsara του 2001 με 160 χιλιάδες χιλιόμετρα στα 1.990€.

* Auto Marin. Με παραπάνω από τέσσερις δεκαετίες στην αγορά, 700 επιλογές αυτοκινήτων και παροχές όπως δωρεάν οδική βοήθεια σε περίπτωση ακινητοποίησης, τρία χρόνια δωρεάν service και τετραπλή γραπτή εγγύηση έως και 36 μήνες. Volvo, Alfa Romeo, VW, Fiat, Ford, Honda, Hyundai, Chevrolet και Citroen είναι μερικές από τις φίρμες που θα βρείτε εδώ. Εμείς βρήκαμε VW Beetle του 2000 με 193 χιλιάδες χιλιόμετρα στην τιμή των 2.950€, Ford Focus του 2001 με 119 χιλιάδες χιλιόμετρα στα 3.750€ και Peugeot 306 του 2004 με 81 χιλιάδες χιλιόμετρα στα 4.450€. 

* Pazaropoulos. Στο δίκτυο SP AutoUsed του κέντρου θα βρείτε αυτοκίνητα όλων των τύπων σε άριστη κατάσταση (επιβατικά, επαγγελματικά, ελαφριά μεταχειρισμένα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα πελατών) από φίρμες όπως: VW, Audi, Ford, Fiat, Opel, Jeep κ.α.) σε αρκετά συμφέρουσες τιμές. Βρήκαμε σε προσφορά Land Rover Range Rover του 2007 με 22.900€, Fiat Punto του 2002 στα 2500€, Citroen Saxo του 1998 με 1500€, Seat Leon του 2003 με 3.500€ και Ford Focus του 2004 με 2900€. Σημειώστε επίσης, ότι όλα τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα του δικτύου παρέχονται με γραπτή εγγύηση ενός χρόνου καλής λειτουργίας κινητήρα και εγκεφάλου, πιστοποίηση καλής λειτουργίας όλων των μηχανικών και ηλεκτρικών μερών και πολλά ακόμα.  

* Βελμάρ. Με εξειδίκευση 30 χρόνων στην αγορά αυτοκινήτου η εταιρεία του Ομίλου επιχειρήσεων Θ. Βασιλάκη δραστηριοποιείται έντονα και στην αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων με μοντέλα των εταιρειών Seat, Skoda, Saab, VW, Volvo, Suzuki, Toyota, Peugeot, Lancia, Mini κ.α. Και εδώ έχετε εγγύηση καλής λειτουργίας και επιλογές χρηματοδότησης. Βρήκαμε Chevrolet Matiz με 60 χιλιάδες χιλιόμετρα στα 4.490€ και Peugeot 307 με 72 χιλιάδες χιλιόμετρα στα 4.890€.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v