Αξεσουάρ ποδηλάτου: Τα SOS των δύο τροχών

Συγκεντρώνουμε τα 10 βασικότερα αξεσουάρ για κάθε ποδηλάτη και προτάσεις αγοράς για ασφαλείς και άνετες καθημερινές ποδηλατοβόλτες.
Αξεσουάρ ποδηλάτου: Τα SOS των δύο τροχών
 του Γιώργου Κόκουβα

Αποφασίσατε επιτέλους να βάλετε το ποδήλατο στη ζωή σας και τις καθημερινές σας μετακινήσεις; Σας υποδεχόμαστε στο club των ορθοπεταλιών. Και έχουμε ήδη συγκεντρώσει για εσάς οδηγίες και προτάσεις για την αγορά του ποδηλάτου σας, για τις ωραιότερες διαδρομές στην πόλη αλλά και τους ποδηλατικούς συλλόγους ανά περιοχή για οργανωμένες εξορμήσεις με τις δύο σας ρόδες. 

Πριν από τις βόλτες σας, όμως, υπάρχουν και κάποιες μικρές, αλλά όχι ασήμαντες λεπτομέρειες: Τα βασικά αξεσουάρ ποδηλάτου που είναι απαραίτητα για την ασφάλεια αλλά και την άνεσή σας πάνω στη σέλα. Παρακάτω, συγκεντρώνουμε τα δέκα σημαντικότερα αξεσουάρ ποδηλάτου που πρέπει να αποκτήσετε προτού βάλετε το πόδι στο πετάλι.

*Κράνος
Σημαντικό για την ασφάλειά σας σε περίπτωση πτώσης αλλά και για την προστασία σας από τον ήλιο, το κράνος – όσο «περιττό βάρος» κι αν σας φαίνεται, επιβάλλεται.
Στο Plus4u.gr εντοπίσαμε οικονομικότατο κράνος Amila με 19 αεραγωγούς για διατήρηση κατάλληλης θερμοκρασίας στο κεφάλι (15€) αν και για πιο εξειδικευμένα κράνη οι τιμές συνήθως για ένα αξιοπρεπές μοντέλο ξεκινούν από τα 30€ περίπου – δείτε περισσότερες επιλογές στο Kefalas Bikes

*Φωτάκια
Δύο φώτα, μπρος και πίσω, για να σας βλέπουν από μακριά και να βλέπετε καλύτερα από το απόγευμα και μετά είναι επίσης απαραίτητα σε κάθε ποδηλάτη.
Στο Tsirikos Bikes εντοπίσαμε οπίσθιο φανάρι 3 LED ιδανικό για τους δρόμους της πόλης στα 10€ και μπροστινό αδιάβροχο φωτάκι με δύο super bright LED επίσης στα 10€.

*Παγουράκι για νερό και παγουροθήκη
Ιδιαίτερα σημαντικό από την άνοιξη και μετά, που ο ήλιος φέρνει περισσότερο ιδρώτα και οι στάσεις στο περίπτερο είναι μάλλον έξτρα κόπος.
Στο Cyclist.gr βρήκαμε ανθεκτικά και ελαφριά παγούρια από 3€ και χρωματιστές παγουροθήκες από αλουμίνιο στα 5€. 

*Γάντια
Τα γάντια με τις ειδικές λαβές βοηθούν στην σταθερή οδήγηση, αποτρέπουν τα χέρια σας από το να γλιστρούν λόγω ιδρώτα από το τιμόνι και φυσικά τα προστατεύουν σε περίπτωση πτώσης – η παλάμη είναι το πρώτο πράγμα που… βάζουμε μπροστά μας όταν πέφτουμε και τα γάντια μας γλιτώνουν από ενοχλητικά γδαρσίματα.
Στο ShopBikes εντοπίσαμε γάντια ποδηλάτου από 5,80€ - είναι ιδανικά ακόμη και για τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς απορροφούν τον ιδρώτα των χεριών.

*Κουδούνι
Οι απειλές, τα εμπόδια και οι οδηγοί αυτοκινήτων που ακόμη και σήμερα θεωρούν τους ποδηλάτες περιττό βάρος για τους δρόμους είναι υπαρκτοί, γι’ αυτό και ένα κουδούνι προσαρμοσμένο στο τιμόνι θα αποτελέσει την δική σας «κόρνα» για πεζούς και οδηγούς που μπαίνουν αμέριμνοι στο διάβα σας.
Στο Praktiker εντοπίσαμε απλό μεταλλικό κουδούνι δύο ήχων στα 2€. 

*Κλειδαριά
Κακά τα ψέματα, η κλειδαριά είναι ίσως το πρώτο πράγμα που πρέπει κανείς να αγοράσει ταυτόχρονα με το ποδήλατό του, καθώς οι κλοπές αποτελούν κίνδυνο ακόμη και… έξω από το κατάστημα, αν αφαιρεθείτε λίγο. Υπάρχουν αρκετοί τύποι κλειδαριάς – όσο περισσότερο ανεβαίνει η τιμή του είδους, τόσο πιο ασφαλής θεωρείται η λύση. Δείτε παρακάτω ενδεικτικές επιλογές από τα κυριότερα είδη κλειδαριάς:
-Πέταλο, σε σχήμα «D» ή «P» από χάλυβα
-Αλυσίδα μηχανής από σκληρυμένο χάλυβα – θα βρείτε σε ειδικά καταστήματα για μηχανές
-Κλειδαριά «κουλούρα» με εσωτερικό συρματόσχοινο (η πιο οικονομική αλλά και η πιο συχνά παραβιασμένη επιλογή)
Τα χαρακτηριστικά, περισσότερες εναλλακτικές, τιμές, αλλά και τι θα πρέπει να προσέξετε στην αγορά και τη χρήση κλειδαριών, μπορείτε να δείτε εδώ


*Τρόμπα/Σετ μπαλώματος

Μία μίνι τρόμπα και ένα σετ επισκευής για την απευκταία, αλλά όχι και τόσο σπάνια περίπτωση που… πάθετε λάστιχο στη μέση του δρόμου θα σας γλιτώσει από περιπέτειες και βάδην με το ποδήλατο στα χέρια μέχρι το πλησιέστερο ποδηλατάδικο ή βενζινάδικο.

Στο Frederik Bikes εντοπίσαμε μίνι τρόμπα τσέπης στα 11€ - δείτε περισσότερες επιλογές εδώ

*Σχάρα/Αποθηκευτικά μέσα

Μία σχάρα για το πίσω μέρος – ή καλαθάκι, που ταιριάζει στα γυναικεία ποδήλατα πόλης, ή εναλλακτικά ειδικές αποθηκευτικές θήκες που προσαρμόζονται στο ποδήλατο για να τοποθετείτε τα προσωπικά σας αντικείμενα δεν είναι καθόλου κακή ιδέα, ειδικά αν χρησιμοποιείτε το ποδήλατο για τις μετακινήσεις σας προς την δουλειά.
Σχάρα μπορείτε να βρείτε στο Ποδηλατόραμα, στα 35€ ενώ από οικονομικά τσαντάκια μέχρι εξειδικευμένο σακίδιο ποδηλάτου για ταξίδια (50€) θα βρείτε στα καταστήματα Intersport.

*Καθρεφτάκι

Αν οδηγείτε κυρίως μέσα στην πόλη και διασχίζετε δρόμους και λεωφόρους με πολλή κίνηση, ένα καθρεφτάκι θα σας ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο, ώστε να οδηγείτε με ασφάλεια και να μην βρίσκεστε προ απροόπτων, όπως αυτοκίνητα που στρίβουν και σας προσπερνούν ξαφνικά ή λεωφορεία που τρέχουν.

Καθρεφτάκι ποδηλάτου «τάπας» για το τιμόνι σας εντοπίσαμε στο Podilato.eu στα 6€. 

*Ειδική ένδυση

Τελευταία αλλά ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα είδη ρουχισμού για ποδηλάτες, που καλό είναι να τα έχει ακόμη και κάποιος που δεν είναι «επαγγελματίας» χρήστης, αλλά και ο απλός καθημερινός ποδηλάτης. Αρχίζοντας από… μέσα προς τα έξω, οι επιλογές σας είναι ένα ειδικό εσώρουχο με προστατευτικό pad ή ένα αδιάβροχο σορτσάκι με ενσωματωμένο ειδικό εσώρουχο, ένα ειδικό φανελάκι για τον ιδρώτα και, «απ’ έξω», t-shirt από ειδικό ύφασμα, κατά προτίμηση με τσέπες «zip» για τα μικροαντικείμενά σας και αντιανεμικά γιλέκα ή μπουφάν, κατά προτίμηση σε φωσφορούχα χρώματα για έξτρα ασφάλεια, ώστε να σας ξεχωρίζουν οι οδηγοί τις βραδινές ώρες.
Εξαιρετικά εξειδικευμένες επιλογές ποδηλατικής ένδυσης, από ανθρώπους που ξέρουν καλά τον χώρο, θα βρείτε στα Tsirikos bikesFrederik bikes και Kefalas bikes

*Έξτρα τιπ: Στο πάντα ενημερωμένο Podilates.gr θα βρείτε αγγελίες για μεταχειρισμένα αξεσουάρ από άλλους χρήστες, σε εξαιρετικές τιμές, ενώ στο forum του μπορείτε να βρείτε πολύτιμες πληροφορίες και να λύσετε κάθε απορία σας για τον κόσμο του ποδηλάτου.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v