Ελληνικά ρούχα: Πουλόβερ απ’ τον τόπο σου

Ψάχνουμε σε καρτελάκια την ένδειξη “made in Greece” και μαθαίνουμε την ιστορία 10 ελπιδοφόρων ελληνικών εταιρειών, που… ράβουν ιστορία σε πείσμα της κρίσης.
Ελληνικά ρούχα: Πουλόβερ απ’ τον τόπο σου
της Ηρώς Κουνάδη

Τρεις δεκαετίες πίσω, χρειαζόταν μια απόλυτα cult διαφημιστική καμπάνια για να υπενθυμίσει στο εν Ελλάδι καταναλωτικό κοινό ότι τα «εισαγωγής» δεν είναι απαραίτητα τα καλύτερα προϊόντα. Η νεοαποκτηθείσα τότε «ξενομανία», όπως την αποκάλεσαν, έκλεινε μικρές επιχειρήσεις και ανέβαζε τις τιμές της αγοράς, φέρνοντας πρωτοφανείς αλλαγές στις καταναλωτικές μας συνήθειες.

Μερικά χρόνια μετά, μπήκαν στη ζωή μας έννοιες όπως η Παγκοσμιοποίηση και η Συνθήκη του Μάαστριχτ, που έκαναν τα σύνορα δυσδιάκριτα και τον όρο «εισαγωγής» απαρχαιωμένο. Σκεφτείτε το: Για πόσα από τα προϊόντα που αγοράσατε το τελευταίο δίμηνο (είτε ήταν ρούχα, είτε έπιπλα, είτε απλώς σαμπουάν) θα μπορούσατε να πείτε σε ποια χώρα κατασκευάστηκαν; Όχι, το «όλα στην Κίνα φτιάχνονται πια» δεν μετράει σαν σωστή απάντηση.

Σίγουρα, πολλά –αν όχι τα περισσότερα– από τα ρούχα μας, επί παραδείγματι, φτιάχνονται στην Κίνα και σε άλλες ασιατικές χώρες. Αρκετά, όμως, είναι και εκείνα που φτιάχνονται εντός συνόρων, γράφοντας τα δικά τους… “success stories”, προωθώντας την ελληνική μόδα στο εξωτερικό και, βέβαια, στηρίζοντας την ελληνική οικονομία –που το έχει ανάγκη και λοιπά. Ορίστε μερικές από τις αγαπημένες μας ελληνικές εταιρείες ρούχων, για την περίπτωση που θέλετε να το κάνετε κι εσείς –ή απλώς για να έχετε κάτι να απαντήσετε στον επόμενο που θα σας πει ότι «δεν παράγουμε τίποτα».

Heel

Ρούχα ιδιαίτερα, εκκεντρικά και πρωτότυπα, με eco-friendly προσανατολισμό και design που βασίζεται σε αρχές όπως αυτές της ανακύκλωσης και των οικολογικών βαφών, ξεκίνησαν να γεμίζουν τα ελληνικά ράφια το μακρινό 1985. Από τότε μέχρι σήμερα, μεγαλώνει και επεκτείνεται συνεχώς, έχοντας φτάσει τα έξι αποκλειστικά καταστήματα σε Αθήνα και Μύκονο, και ξεπεράσει τα τριάντα σημεία πώλησης σε Ελλάδα και εξωτερικό (Ιταλία, Ισπανία, Καναδά και ΗΠΑ μεταξύ άλλων). Διαθέτει, επίσης, το δικό της e-shop (χωρίς έξοδα αποστολής για όλη την Ελλάδα). Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη που παραχώρησε στο in2life ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, Παύλος Δασκαλάκης, πριν από λίγους μήνες. 

Madame Shou Shou 

Όλο και δημοφιλέστερες τελευταία, οι υπέροχα ρομαντικές, vintage δημιουργίες της ελληνίδας σχεδιάστριας Ελίνας Κορδαλή άρχισαν να κυκλοφορούν ανάμεσά μας μόλις το 2011. Η επιτυχία ήταν άμεση, καθώς η νεαρή δημιουργός του Madame Shou Shou ανέλαβε να σχεδιάσει τις στολές των εργαζομένων της αλυσίδας ξενοδοχείων AMAN Resorts, και τα φιογκάκια που αποτελούν το… σήμα κατατεθέν της άρχισαν να εμφανίζονται ολοένα και συχνότερα στα newsfeed μας, στο internet και στον ελληνικό Τύπο. Τα υπέροχα girlie φορέματά της ξεκινούν από 90€ και φτάνουν τα 200€.

Toi et Moi

Διανύει την τρίτη δεκαετία της επιτυχημένης πορείας της, η οποία ξεκινά από το 1988, και συνεχίζει να μας εκπλήσσει ευχάριστα με κάθε νέα κολεξιόν, που περιλαμβάνει, όπως το θέτουν οι ίδιοι, «cool και elegant συνδυασμούς οι οποίοι εκφράζουν το δισυπόστατο της μάρκας που ‘παίζει’ με τις διαθέσεις της γυναίκας». Ήταν η πρώτη μάρκα ελληνικών ρούχων που απέκτησε το δικό της e-shop, ενώ πραγματοποιεί και εξαγωγές σε χώρες του εξωτερικού, όπως ο Λίβανος, η Κύπρος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. 

BSB

Ιδρύθηκε το 1980, και σήμερα… κυκλοφορεί σε περισσότερα από διακόσια καταστήματα σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ήταν η πρώτη ελληνική εταιρεία που δημιούργησε, το 2008, τη δική της σειρά οικολογικών ρούχων από 100% οργανικό βαμβάκι, ενώ λανσάρει και τη δική της σειρά γυαλιών ηλίου και οράσεως από το 2007. Τα αρχικά που παραπέμπουν σε ξένο όνομα –και μπορεί να σας μπέρδεψαν κι εσάς– ανήκουν στους δημιουργούς και ιδιοκτήτες της, Βασίλη και Σοφία Μπιθαρά. Οι πάντα εμπνευσμένες κολεξιόν της έχουν… κάτι για όλους (είναι από εκείνα τα καταστήματα απ’ όπου δύσκολα θα βγεις χωρίς να αγοράσεις κάτι, ακόμα και αν μπήκες απλώς για να χαζέψεις) ενώ οι τιμές κινούνται πάντα σε λογικά επίπεδα. 

Staff Jeans & Co. 

Πιθανότατα δεν το ξέρατε, αλλά μια από τις δημοφιλέστερες και πιο αγαπημένες μας μάρκες τζην και casual ρούχων… επιμένει ελληνικά. Ο Γιάννης Δημοβέλης ίδρυσε την εταιρεία το 1992 και σήμερα εξάγει το 35% των ενδυμάτων της σε αγορές όπως η ιταλική και η γερμανική. Γνωστά για το πρωτοποριακό design τους, τις καθαρές γραμμές, αλλά και τις vintage επιρροές σε ορισμένα σχέδια, τα Staff Jeans παραμένουν σταθερά δημοφιλή στην ευρωπαϊκή αγορά, της Ελλάδας περιλαμβανομένης, παρά το γεγονός ότι οι τιμές τους παραμένουν ελαφρώς πάνω από τις ιδανικές για το χτυπημένο από την κρίση πορτοφόλι μας. 

Paranoia 

Θα το έχετε προσέξει στα καρτελάκια τους, που δηλώνουν υπερήφανα «100% ελληνικό προϊόν». Τα ρούχα της Paranoia, τα οποία αγαπάμε για τον ιδιαίτερο, funky σχεδιασμό που ξεχωρίζει τόσο στις casual και καθημερινές όσο και στις πιο βραδινές προτάσεις τους, εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στην Αθήνα το 1985, τότε που πρωτοϊδρύθηκε η εταιρεία. Σήμερα αριθμεί είκοσι καταστήματα και έντεκα Paranoia corners στην Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ διαθέτει και το δικό της e-shop, με δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα. Οι τιμές των ρούχων της είναι από τις καλύτερες της αγοράς. 

Attrattivo

Με slogan το “the alternative choice” και νεανικές casual γραμμές που ποντάρουν στην εναλλακτική φιλοσοφία-στάση ζωής, η Attrattivo ιδρύθηκε το 1989 και σήμερα διαθέτει περισσότερα από σαράντα καταστήματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Τσεχία, Σερβία, Ολλανδία, Σαουδική Αραβία μεταξύ άλλων) και απασχολεί 250 εργαζομένους. Έμφαση στη λεπτομέρεια, άνετες γραμμές και υλικά υψηλής ποιότητας αποτελούν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των εξαιρετικά value for money κολεξιόν της. 

Badila 

Έκανε την πρώτη της εμφάνιση στην ελληνική αγορά το 1989, και κέρδισε ταχύτατα την αγάπη του κόσμου, για τα πολύ καλής ποιότητας υφάσματα που χρησιμοποιεί, τα μοντέρνα, funky σχέδια και τις εξαιρετικές –δεδομένης της ποιότητας– τιμές της. Σήμερα αριθμεί δέκα συνολικά καταστήματα στην Αθήνα και την επαρχία, ενώ διαθέτει τις ιδιαίτερες κολεξιόν της σε περισσότερες από είκοσι διευθύνσεις ανά την Ελλάδα. 

Lynne 

Ιδρύθηκε το 1994, και αναπτύχθηκε ταχύτατα μέσα σε ελάχιστα χρόνια, ξεκινώντας τις πρώτες της εξαγωγές το 2002 και φτάνοντας τα είκοσι καταστήματα μέχρι το 2002. Κατέκτησε τις καρδιές του καταναλωτικού κοινού με τα καλής ποιότητας υφάσματα, τις κομψές γραμμές και το ιδιαίτερα θηλυκό look στον σχεδιασμό των ρούχων της. Τα τελευταία χρόνια, έχει εισέλθει δυναμικά και στον χώρο των αξεσουάρ και των υποδημάτων. Οι συνεργασίες με νέους, πολλά υποσχόμενους έλληνες σχεδιαστές είναι επίσης ένα από τα δυνατά χαρτιά της. 

Raxevsky

Άλλη μία μάρκα που πιθανότατα θεωρούσατε «εισαγωγής», για να χρησιμοποιήσουμε την 80s ορολογία, η Raxevsky ιδρύθηκε στην Αθήνα το μακρινό 1976, αρχικά με την επωνυμία Helen’s Club, ως εξαγωγική εταιρεία ρούχων, η οποία απέκτησε το 1982 τα πρώτα της καταστήματα λιανικής πώλησης στο Κολωνάκι και την Πατησίων. Σήμερα αριθμεί 55 καταστήματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, απασχολεί 290 εργαζόμενους στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη, και συνεχίζει να εξάγει την ελληνική μόδα, μεταξύ άλλων χωρών, στις ΗΠΑ και τον Καναδά.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v