Ποια γυαλιά μου ταιριάζουν;

Θέλετε να αγοράσετε γυαλιά ηλίου αλλά δεν ξέρετε ποια σας πάνε; Δείτε ποιος σκελετός σας ταιριάζει ανάλογα με το σχήμα του προσώπου σας.
Ποια γυαλιά μου ταιριάζουν;
Απαραίτητο αξεσουάρ μόδας και προστασίας για το καλοκαίρι, τα γυαλιά ηλίου κυκλοφορούν πλέον σε τέτοια ποικιλία σχεδίων που είναι πραγματικά αδύνατο να επιλέξει κάποιος έναν σκελετό χωρίς να… ξημεροβραδιάσει σε μαγαζιά οπτικών. Ή μήπως όχι;

Η αλήθεια είναι ότι η επιλογή γυαλιών είναι καθαρά θέμα γούστου – σας αρέσει κάτι, το αγοράζετε. Όμως στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, το σχήμα του προσώπου σας είναι αυτό το οποίο θα καθορίσει τι σκελετό θα διαλέξετε. Σταθείτε λοιπόν για λίγο μπροστά στον καθρέφτη σας και δείτε ποια γυαλιά ηλίου σας πάνε περισσότερο.


Στρογγυλό: Πρόσωπο χωρίς γωνίες, με πλατύ μέτωπο και στρογγυλεμένο σαγόνι. Αποφύγετε τους στρογγυλούς σκελετούς και επιλέξτε σχέδια με έντονες γωνίες τα οποία θα «απαλύνουν» την στρογγυλάδα του προσώπου σας.

Ιδανικά, το στήριγμα της μύτης θα πρέπει να βρίσκεται στο πάνω μέρος του σκελετού και ο σκελετός να είναι μεγαλύτερος από το πρόσωπο σας. Τα Wayfarer της Rayban αποτελούν μια πολύ καλή unisex λύση για στρογγυλά πρόσωπα.

Μακρόστενο: Είναι λεπτό και μακρύ και χρειάζεται κάποιο σχέδιο αντίθετο με το σχήμα του για να μετριάσει το μάκρος και την έλλειψη φάρδους. Για αυτόν τον σκοπό, επιλέξτε στρογγυλούς σκελετούς ή σκελετούς με γεωμετρικά σχήματα και μεγάλο ύψος.

Επίσης, βραχίονες με έντονα σχέδια και χρωματικές αντιθέσεις μπορούν να δώσουν την αίσθηση μεγαλύτερου πλάτους. Γυαλιά τύπου Nylor, δηλαδή χωρίς σκελετό στο κάτω μέρος τους, όπως αυτά εδώ και αυτά είναι κατάλληλα για το συγκεκριμένο τύπο προσώπου.

Οβάλ: Το μέτωπο είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από το πηγούνι, ενώ τα ζυγωματικά είναι ψηλά. Θεωρείται το πλέον «προνομιούχο» σχήμα προσώπου μιας και ταιριάζει με οποιοδήποτε σχήμα σκελετού, από τα πιο εκκεντρικά μέχρι τα πιο κλασσικά.

Καλό θα ήταν ο σκελετός που θα επιλέξετε να είναι μεγάλος, καθώς έτσι θα προβληθούν περισσότερο τα ζυγωματικά σας. Επίσης, σιγουρευτείτε ότι οι βραχίονες των γυαλιών δεν «κάθονται» χαμηλά στο πρόσωπό σας, γιατί έτσι θα επιμηκύνετε ακόμα περισσότερο το σχήμα του, κάτι που είναι περιττό. Πάρτε μερικές ιδέες για σχέδια από εδώ

Τετράγωνο: Το μέτωπο και τα ζυγωματικά έχουν το ίδιο "άνοιγμα", ενώ το πρόσωπο έχει έντονες γωνίες, πλατύ μέτωπο και σαγόνι. Προσπαθήστε λοιπόν, να αμβλύνετε τις γωνίες αυτές επιλέγοντας κάποιον οβάλ σκελετό ή γεωμετρικά σχήματα ή σκελετό τύπου aviator με ελαφρώς στρογγυλεμένες γωνίες.


Τέλος, σκελετοί με βραχίονες οι οποίοι βρίσκονται πάνω από το επίπεδο των ματιών βοηθούν στην επιθυμητή εντύπωση επιμήκυνσης που χρειάζεται. Συγκεκριμένα οι γυναίκες, μπορούν να επιλέξουν σκελετούς τύπου «πεταλούδα» για να μαλακώσει κάπως το σχήμα του «σκληρού» σαγονιού.

Σχήμα καρδιάς ή ανάποδο τρίγωνο: Πρόσωπο «ανοικτό» στο πάνω μέρος του το οποίο λεπταίνει στο σαγόνι. Μαζί με το οβάλ σχήμα θεωρείται και αυτό προνομιούχο καθώς του ταιριάζουν τα περισσότερα σχέδια γυαλιών. Σκελετοί με έντονη την εξωτερική κάτω γωνία προσθέτουν το επιθυμητό πλάτος στο σαγόνι.

Ιδανική unisex επιλογή είναι τα Wayfarer, ενώ εξίσου καλά είναι και τα γυαλιά τύπου «πεταλούδα» και cat eye για τις γυναίκες. Καλό θα ήταν ο σκελετός και οι βραχίονες να είναι χρωματιστοί με έντονες λεπτομέρειες, για να εξομαλυνθεί το κάτω μέρος του προσώπου και να τονιστεί η περιοχή των ματιών.

Σχήμα διαμαντιού: Μοιάζει αρκετά με το σχήμα «καρδιά» ή ανάποδο τρίγωνο, με την διαφορά ότι οι άκρες του δεν είναι τόσο στρογγυλεμένες και το σαγόνι δεν είναι τόσο στενό και μυτερό. Τα ζυγωματικά σε αυτόν τον τύπο προσώπου είναι πιο έντονα και το μέτωπο πιο στενό.

Δοκιμάστε λοιπόν, να περιορίσετε το πλάτος των ζυγωματικών και να τονίσετε το μέτωπο και το σαγόνι, επιλέγοντας σκελετό με ελαφριά καμπυλότητα ο οποίος θα «αγκαλιάσει» το πρόσωπό σας χωρίς όμως να είναι φαρδύτερος από τα ζυγωματικά (δείτε εδώ μερικούς). Εξίσου καλή επιλογή είναι οι τετράγωνοι σκελετοί και οι στρογγυλεμένοι στο κάτω μέρος. Σε κάθε περίπτωση, αποφύγετε τα ντεκόρ στους βραχίονες και τα πλαϊνά μέρη γιατί θα τονίσουν τα ζυγωματικά σας.

Disclaimer: Τα παραπάνω σχήματα προσώπου βέβαια δεν είναι απόλυτα. Μπορεί το πρόσωπό σας να αποτελεί συνδυασμό διαφορετικών σχημάτων, επομένως οι κατευθυντήριες γραμμές που δίνουμε είναι απλώς για να δείτε σε ποιον τύπο είστε πιο κοντά και να επιλέξετε ανάλογα και τον σκελετό των γυαλιών σας.

Νικόλας Γεωργιακώδης
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v