Χωριό Παραγωγών: Ο Βύρωνας έχει νόστιμα νέα

Οι παραγωγοί πωλούν απευθείας τα προϊόντα τους, ο κόσμος σχηματίζει ουρές γύρω από τις θράκες με τα λουκάνικα, και στα ηχεία παίζει «σάλα σάλα μες στη σάλα». Η κάμερα του in2life βρέθηκε μια Κυριακή στο Χωριό Παραγωγών του Δήμου Βύρωνα. Και το καταχάρηκε.
Χωριό Παραγωγών: Ο Βύρωνας έχει νόστιμα νέα
Κείμενο - φωτογραφίες: Ηρώ Κουνάδη

Αν τύχει να περάσεις από το παρκάκι Καραολή και Δημητρίου ένα κυριακάτικο πρωινό, ανεβαίνοντας ή κατεβαίνοντας τον Υμηττό, αποκλείεται να μην το προσέξεις. Αν δε σου τραβήξουν το μάτι οι γιγάντιες κόκκινες ομπρέλες που γράφουν «Δήμος Βύρωνα» θα το κάνουν τα φορτηγάκια που είναι παρκαρισμένα δεξιά κι αριστερά του (μεγάλου, ευτυχώς) δρόμου. Κι αν για κάποιο λόγο τίποτα από αυτά δε σου κάνει εντύπωση, σίγουρα θα σε… τραβήξουν από το αυτί τα «Σάλα, σάλα μες στη σάλα» και τα «Κόρη καραβοκύρη» που παίζουν στα μεγάλα ηχεία.

Το Χωριό των Παραγωγών που στήνεται κάθε δεύτερη Κυριακή του μήνα στο παρκάκι έχει ατμόσφαιρα γιορτής. Και πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς; Μια κυριακάτικη λαϊκή μετά μουσικής, με λαχταριστές λιχουδιές από κάθε γωνιά της Ελλάδας και τιμές στο 50% των συνηθισμένων. Οι παραγωγοί καταφτάνουν με τα φορτηγάκια τους ξέχειλα από κρητικά παξιμάδια, θεσσαλικά όσπρια, μανιάτικα πορτοκάλια, μυρωδικά από την Ελασσόνα, χειροποίητα ζυμαρικά από την Ηλεία, τυριά και γιαούρτια από την Καρδίτσα, στήνουν τους πάγκους τους και τους παρακολουθούν να αδειάζουν.



«Πρώτη φορά ερχόμαστε, αλλά θα το καθιερώσουμε» μου λέει ο κύριος Τάσος, που πουλά τα κατακόκκινα μήλα του από την Κορινθία. «Χαμός γίνεται! Δεν το φανταζόμασταν». Η τσίκνα από τα λουκάνικα που ψήνονται στις αυτοσχέδιες θράκες που έχουν στηθεί δίπλα του μας τραβά από τη μύτη. Κι εμάς και την κυρία που έχει βγάλει βόλτα το σκυλάκι της και τώρα τρέχει προς τα εκεί να το προλάβει. «Δωρεάν είναι;» ρωτάει κάποιος. «Φυσικά, να δοκιμάσετε και αν σας αρέσουν να αγοράσετε». Είναι λουκάνικα με πράσο, από την Αττική, και μανιάτικα, με πορτοκάλι. Μας αρέσουν. Αγοράζουμε.

Τα κορινθιακά μήλα έχουν 80 λεπτά το κιλό, τα κρητικά κάστανα 4,50€ το κιλό, τα ρεβύθια από τα Φάρσαλα 2€ το κιλό. «Πάρτε όσπρια απευθείας από τους παραγωγούς, κυρία μου, τις υπόλοιπες μέρες πληρώνετε τους μεσάζοντες. Μην γίνουν κλέφτες κι αυτοί». Γελά δυνατά η παρέα που έχει στήσει μια παρτίδα ντόμινο στο διπλανό πεζούλι. Η σταφίδα Κορινθίας κάνει 4€ το κιλό. Οι μεγαλύτερες ουρές, όμως, σχηματίζονται γύρω από τους πάγκους με τα χειροποίητα ζυμαρικά από την Ηλεία. Λαζάνια, χυλοπίτες, πικάντικος τραχανάς, σε τεράστια σακουλάκια και τιμές που κυμαίνονται στο 1,5€ το κιλό.
 


Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι «να ανταποκριθούμε στην όλο και μεγαλύτερη ανάγκη των πολιτών να προμηθευτούν ποιοτικά προϊόντα σε προσιτές τιμές» λέει ο Δήμαρχος Βύρωνα, Νίκος Χαρδαλιάς. «Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, πρέπει να σταθούμε στο πλευρό όλων των συμπολιτών μας που μας χρειάζονται. Είναι χρέος μας, μέσα από δράσεις και πρωτοβουλίες, να κάνουμε την κοινωνική αλληλεγγύη πράξη. Να συμμετέχουμε, με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε η πρωτοφανής κρίση που διανύουμε, να μην αποδομήσει αλλά αντίθετα να ενισχύσει τη συνοχή του κοινωνικού μας ιστού».

Το «Χωριό Παραγωγών» αποτελεί τη φυσική συνέχεια του κινήματος διάθεσης προϊόντων χωρίς μεσάζοντες, το οποίο ξεκίνησε ο Δήμος Βύρωνα πριν μερικούς μήνες με τη διάθεση πατάτας και ελαιολάδου. Εκτός από αυτά τα δύο προϊόντα στο «Χωριό Παραγωγών» διατίθενται επιπλέον: γαλακτοκομικά, ελιές, όσπρια και ζυμαρικά, μέλι, ρύζι, αλεύρι, αυγά, πορτοκάλια, γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες, αλλά και αφεψήματα και αρωματικά. Για να δείτε τον πλήρη κατάλογο των προϊόντων και την τιμή πώλησης του πρώτου Χωριού των Παραγωγών, που εγκαινιάστηκε τον περασμένο Νοέμβριο, κάντε κλικ εδώ

Το Χωριό των Παραγωγών δίνει ραντεβού με τους καταναλωτές την δεύτερη Κυριακή κάθε μήνα. Τα δύο επόμενα, δηλαδή, θα πραγματοποιηθούν στις 10 Μαρτίου και τις 14 Απριλίου.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v