Χειροποίητα σανδάλια: Ο Παντελής Μελισσινός μας ξεναγεί στην τέχνη του

Ο γιος του σανδαλοποιού-ποιητή της Αθήνας, που συνεχίζει με την ίδια αγάπη και αστείρευτη φαντασία την οικογενειακή επιχείρηση, μας ξεναγεί στην ιστορία και τα μυστικά της υπέροχης τέχνης του.
Χειροποίητα σανδάλια: Ο Παντελής Μελισσινός μας ξεναγεί στην τέχνη του
της Ηρώς Κουνάδη

Ένα υπέροχο χάος επικρατεί, Δευτέρα πρωί, στο εργαστήριο του Παντελή Μελισσινού, στο στενάκι της Αγίας Θέκλας στου Ψυρρή. Χειροποίητα σανδάλια και εργαλεία της δουλειάς βρίσκονται ανακατεμένα παντού, κρέμονται ακόμα κι από το ταβάνι, πάνω από τις παλιές καρέκλες καφενείου τις οποίες έχει ζωγραφίσει ο ίδιος με ζωηρά χρώματα, μετατρέποντάς τις σε αληθινά έργα τέχνης.

Οι πρώτοι τουρίστες έχουν αρχίσει ήδη να καταφτάνουν, κι ας είναι μόλις 10.15 το πρωί, κι ας μην έχει δέκα λεπτά που άνοιξε το μαγαζί. Χαζεύουν την πολύχρωμη βιτρίνα, διαβάζουν τα αποκόμματα των παλιών εφημερίδων που μιλούν για τον πατέρα του Παντελή, τον Σταύρο Μελισσινό, τον «σανδαλοποιό ποιητή της Αθήνας» και τους στίχους που έγραφε και μοίραζε, μαζί με τα αρχαιοελληνικά, χειροποίητα σανδάλια του, στους πελάτες του. Mεταξύ αυτών, η Sophia Lauren, οι Beatles, η Maria Callas και η Τζάκι Ωνάση. Δείχνουν στον Παντελή τα σχέδια που τους αρέσουν, κι εκείνος έχει από μια ξεχωριστή πρόταση κι ένα χαμόγελο για όλους.

«Η επιχείρηση ξεκίνησε το 1920, από τον παππού μου, τον Γεώργιο Μελισσινό» θα μας πει ο Παντελής. «Ο πατέρας μου ήταν ο πρώτος που λάνσαρε, μετά από τρεις χιλιάδες χρόνια, το αρχαιοελληνικό σανδάλι. Πήγαινε στα μουσεία και μελετούσε τα αγάλματα, απλοποιούσε βέβαια λίγο τα σχέδια των σανδαλιών για να είναι πιο προσιτά από οικονομικής άποψης».

Στο βίντεο που ακολουθεί, ο Παντελής Μελισσινός μιλά για την ιστορία της επιχείρησης και την αξία του χειροποίητου στις μέρες μας, και μας δείχνει βήμα προς βήμα την διαδικασία κατασκευής του σανδαλιού που εμπνεύστηκε πρώτος ο John Lennon –και από εκείνον πήρε το όνομά του. 



Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τριάντα διαφορετικά σχέδια από τα οποία μπορείτε να επιλέξετε αυτό που σας ταιριάζει, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα κατασκευής κατά παραγγελία, σύμφωνα με την έμπνευση και τις ακριβείς διαστάσεις του ποδιού του κάθε πελάτη. Τα σανδάλια, που είναι κατασκευασμένα με δέρματα από την Κρήτη, κυμαίνονται από 25€ έως 40€. Για να φτιάξετε το δικό σας, μοναδικό ζευγάρι κατά παραγγελία θα υπολογίσετε περί τα 80€.

Melissinos Art, Αγίας Θέκλας 2, Αθήνα, τηλ.: 210 3219247

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v