ΕΠΙΘΥΜΙΕΣΑΓΟΡΕΣ

Μουσείο Μπενάκη: Ειλικρινά... εγκαίνια του Πωλητηρίου

Στις 5 Νοεμβρίου ανοίγει τις πύλες του στο κοινό το νέο παράρτημα του Πωλητηρίου του Μουσείου Μπενάκη στην Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου‐Γκίκα. Σκοπός να εξασφαλιστούν τα κονδύλια που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της έκθεσης του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου.

Το κτήριο της οδού Κριεζώτου 3 αποτελεί τυπικό δείγμα της αρχιτεκτονικής του μεσοπολέμου όπου ο σπουδαίος Έλληνας ζωγράφος έζησε και δούλεψε όλα σχεδόν τα χρόνια της ζωής του, προτού το κληροδοτήσει στο Μουσείο Μπενάκη. Στο οικοδόμημα αυτό, το οποίο στεγάζει το εργαστήριο και τα έργα του Χατζηκυριάκου‐Γκίκα, τιμώνται παράλληλα και όλοι οι εκπρόσωποι της πνευματικής και καλλιτεχνικής ζωής της Ελλάδας του 20ού αιώνα. Μέσα από την πρώτη αυτή συνολική παρουσίασή τους, οι γενιές που βίωσαν τις μεγάλες πολιτισμικές ανατροπές του μεσοπολέμου γίνονται σημείο αναφοράς για τους νέους του σήμερα.

Ο Άγγελος Δεληβορριάς, εμπνευστής και εκτελεστής του νέου αυτού μουσείου, μετά από πολύχρονες προσπάθειες και παρά τις αποθαρρυντικές αντιξοότητες έφτασε πια στην ολοκλήρωση του έργου. Το παράρτημα οφείλει την επισκευή και ανάπλαση των κτηριακών του εγκαταστάσεων σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση από το 3ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

Τα έργα που παρουσιάζονται συγκεντρώθηκαν από δωρεές μετά από επίμονες εκκλήσεις και επίπονες προσπάθειες του Άγγελου Δεληβορριά, ενώ τα χρήματα που απαιτήθηκαν για την έκθεσή τους προήλθαν τόσο από χορηγίες ιδιωτών, όσο και από το κληροδότημα του Γκίκα. Λίγο καιρό πριν ανοίξει τις πύλες της στο κοινό η εμπλουτισμένη Πινακοθήκη Ν. Χατζηκυριάκου‐Γκίκα, το ολοκαίνουργιο Πωλητήριο, στο ισόγειο του κτηρίου της, προαναγγέλλει με πρωτότυπο τρόπο τη μοναδικότητα του νέου αυτού μουσειακού παραρτήματος.

Αυτό που κάνει το όλο εγχείρημα όμως, πραγματικά ξεχωριστό είναι το γεγονός ότι το Πωλητήριο ανοίγει, λίγο προτού λειτουργήσει η Πινακοθήκη, με σκοπό να εξασφαλίσει τα κονδύλια που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της έκθεσης και να πραγματοποιηθούν οι εργασίες αποπεράτωσης του.

Στο Πωλητήριο αυτό τα αντικείμενα αποτελούν νέες παραγωγές, εμπνευσμένες κατά κύριο λόγο από το έργο του Ν. Χατζηκυριάκου‐Γκίκα, αλλά και γενικότερα από την καλλιτεχνική παραγωγή της γενιάς του Μεσοπολέμου. Πλαισιώνονται από μια ιδιαίτερα αξιόλογη συλλογή βιβλίων σχετικής θεματολογίας, τόσο γύρω από την ελληνική τέχνη όσο και γύρω από τη διεθνή κίνηση της ίδιας εποχής.

Καλλιτέχνες και σχεδιαστές έχουν δημιουργήσει μοναδικά έργα και συνθέσεις, ο καθένας με την προσωπική του σφραγίδα και την προσωπική του υπογραφή. Στοιχεία από τα τοπία και τη μυθολογία που είχαν εμπνεύσει τον Γκίκα, μεταλλάσσονται σε ολοκαίνουργιες ευφάνταστες δημιουργίες. Ανάμεσα σε αυτούς συγκαταλέγονται παλιότεροι συνεργάτες του Πωλητηρίου, αλλά και άλλοι νεότεροι.

Κορυφαίοι σχεδιαστές κοσμημάτων, όπως η Κορίννα Κουτούζη, η Έλενα Βότση, η Κατερίνα Ανέστη, και κεραμικής όπως η Θεοδώρα Χωραφά και η Θωμαή Κόντου, συνυπάρχουν με νέες ομάδες σχεδιαστών, όπως οι Brainstorm, οι 157+173 Designers και οι We design οι οποίοι σχεδίασαν και τη νέα συσκευασία.

Οι ομάδες σχεδιαστών έχουν σχεδιάσει και ειδικές κατασκευές για παιδιά, οι οποίες εντάσσονται σε ένα εξαιρετικά πλούσιο τμήμα που φιλοδοξεί να εξοικειώσει τις νεότερες ηλικίες με την τέχνη. Το παιδικό τμήμα περιλαμβάνει βιβλία, κατασκευές και παιχνίδια. Πολλά από αυτά προέρχονται από ξένα μουσεία, όπως η Tate Gallery, το Centre Pompidou, το ΜοΜa κ.ά. Στο Πωλητήριο του Μουσείου θα διατίθενται επίσης και αντίγραφα έργων των καλλιτεχνών που φιλοξενούνται στη μόνιμη έκθεση. Μια μεγάλη συλλογή από μεταξοτυπίες, αφίσες και αντικείμενα ποικίλων θεμάτων σε όλες τις κατηγορίες τιμών εμπλουτίζουν το ευρύ φάσμα των επιλογών.

Το νέο Πωλητήριο θα λειτουργεί ώρες καταστημάτων, δεδομένου ότι βρίσκεται στην καρδιά του εμπορικού κέντρου της πόλης και έχει ανεξάρτητη είσοδο από την Πινακοθήκη

Εγκαίνια Σάββατο 5 Νοεμβρίου, 12.00 μ.μ.
Κριεζώτου 3, Αθήνα, Τηλ: 210 3615702

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Ένα βιβλίο διαβασμένο από χίλιους διαφορετικούς ανθρώπους είναι χίλια διαφορετικά βιβλία."

Αντρέι Ταρκόφσκυ, Ρώσος σκηνοθέτης

 • 337 - Πεθαίνει ο Μέγας Κωνσταντίνος, αυτοκράτορας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και ισαπόστολος.
  1813 - Γεννιέται ο Ρίχαρντ Βάγκνερ, Γερμανός μουσουργός.
  1825 Πεθαίνει η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, αγωνίστρια της Ελληνικής Επανάστασης.
  1885 - Πεθαίνει ο Βικτόρ Ουγκώ, Γάλλος συγγραφέας.
  1917 - Γεννιέται ο Στέλιος Ανεμοδουράς, συγγραφέας του Μικρού Ήρωα.
  1960 - Στη νότιο Χιλή σημειώνεται ο ισχυρότερος σεισμός που έχει καταγραφεί, 9,5 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ.
  1963 - Πραγματοποιείται δολοφονική επίθεση εναντίον του βουλευτή της Ε.Δ.Α., Γρηγόρη Λαμπράκη, στη Θεσσαλονίκη. Ο Λαμπράκης εξέπνευσε στις 27 Μαΐου.

© 2002-2022 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v