Παιχνιδομηχανές: Τα...μεγάλα παιδία παίζει

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και η αγορά των παιχνιδομηχανών "παίρνει τα πάνω της". Βρήκαμε λοιπόν και συγκρίνουμε τις τρεις επικρατέστερες κονσόλες και σας τις παρουσιάζουμε με τα πλεονεκτήματα και τα ελλατώματά τους. Η επιλογή δική σας.
Παιχνιδομηχανές:  Τα...μεγάλα παιδία παίζει
Ας μην γελιόμαστε, οποιοσδήποτε θεωρεί ότι οι κονσόλες είναι αποκλειστικά και μόνο για παιδιά, σφάλλει. Η μετατροπή των σύγχρονων παιχνιδομηχανών σε ολοκληρωμένα κέντρα ψηφιακής ψυχαγωγίας τις έχει κάνει εξίσου –ίσως και περισσότερο- δημοφιλείς στους μεγάλους. Εκτός από τα προηγμένης τεχνολογίας γραφικά και την τεράστια ποικιλία από τίτλους, οι κονσόλες τις νέας γενιάς δίνουν νέο νόημα στον όρο «διαδραστικότητα». Ο παίχτης παύει πλέον να παίζει αποστασιοποιημένα, «μπαίνει» και ο ίδιος στο παιχνίδι, το ζει (μέσα σε όρια) και το μοιράζεται με φίλους του. Η περίοδος των Χριστουγέννων ενδείκνυται για αγορές, μιας και όλες οι εταιρείες ρίχνουν και άλλο τις τιμές στα προϊόντα τους, με σκοπό να προσελκύσουν ακόμα και τους πιο διστακτικούς καταναλωτές. Εμείς σας παρουσιάζουμε τις τρεις μεγαλύτερες κονσόλες της χρονιάς, εσείς απλά πατήστε Start σε αυτή που σας αρέσει περισσότερο!


Xbox 360 (Microsoft)

Μόλις δύο χρόνια από την κυκλοφορία της, η δεύτερη γενικά του Xbox έχει πουλήσει γύρω στα 13.5 εκατομμύρια κομμάτια παγκοσμίως και προς το παρόν έχει την μεγαλύτερη ποικιλία σε τίτλους από τις δύο άλλες. Η έκδοση Arcade Bundle στοιχίζει 179€ ,τιμή άκρως δελεαστική, ενώ στο πακέτο συμπεριλαμβάνονται και 5 παιχνίδια. H Elite έκδοση κοστίζει 300€ με δύο παιχνίδια δώρο. Θα αναρωτιέστε ποιες είναι οι διαφορές; Εκτός από το χρώμα (το Elite βγαίνει σε μαύρο, ενώ το Arcade σε ασημί), η Elite έκδοση έχει θύρα HDMI, ώστε να μπορείτε να συνδέσετε απευθείας την κονσόλα με την ψηφιακή είσοδο της τηλεόρασής σας (εφόσον αυτή έχει θύρα HDMI). Με αυτή την προσθήκη το XBOX δεν υστερεί πλέον από το PS3. Η εικόνα είναι καθαρότερη και πιο διαυγής. Επίσης το καλώδιο HDMI περιλαμβάνεται μέσα στο πακέτο, οπότε δεν χρειάζεται να το προμηθευτείτε ξεχωριστά, κάτι που σας αναγκάζει να κάνετε το PS3. Αν πάλι δεν έχετε την σούπερ τηλεόραση μην ανησυχείτε. H Microsoft έχει και γι’αυτό συμπεριλαμβάνοντας μέσα στο κουτί του Elite μετατροπέα analog σε HDMI. H Arcade έκδοση προσφέρει 20GB χώρο στον σκληρό του ενώ η Elite 120GB! Εντυπωσιακή η διαφορά κυρίως για όσους θέλουν να χρησιμοποιήσουν το XBOX για αναπαραγωγή ταινιών και μουσικής χωρίς να νιώσουν περιορισμένοι από τα μόλις 20GB του Arcade. Αν τώρα δεν σας απασχολεί η αποθήκευση ταινιών και η τρομερά υψηλή ανάλυση και θέλετε απλά μια παιχνιδομηχανή για… σκληροπυρηνικό gaming τότε η επιλογή της Arcade έκδοσης είναι κάτι παραπάνω από ιδανική. Η τιμή του είναι πολύ καλή σε σχέση με αυτά που προσφέρει και αυτό αρκεί. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε την δυνατότητα που έχουν τα XBOX να συνδέονται στο Internet και να επιτρέπουν στον χρήστη να αναβαθμίζει τις υπηρεσίες τους μέσω του XBOX Live, φτιάχνοντας λογαριασμό εκεί και επικοινωνώντας με άλλους χρήστες από όλον τον κόσμο.  

Γενικά, το XBOX 360 είναι το καλύτερο στοίχημα για τον μέσο παίχτη, όσον αφορά την ισορροπία τιμής/χαρακτηριστικών, αλλά και την επιλογή τίτλων. Το αποδεικνύει και η τεράστια ποικιλία παιχνιδιών που έχει, με ταHalo 3, Mass Effect και
Project Gotham Racing 4 να είναι ότι καλύτερο έχει κυκλοφορήσει για την συγκεκριμένη κονσόλα.

Playstation 3 (Sony)

Όταν πρωτοκυκλοφόρησε η πρώτη έκδοση (σκληρός δίσκος 60GB) αρκετοί γκρίνιαξαν για την τιμή (γύρω στα 600€), άλλοι ήταν απαθείς όσον αφορά την υποστήριξη Blue Ray και τις δυνατότητές της. H Sony πήρε το μήνυμα και λάνσαρε μια πιο οικονομική λύση (με σκληρό δίσκο 40Gb) και τα ίδια περίπου χαρακτηριστικά. Τότε τα πράγματα άλλαξαν. Ολοένα και περισσότερος κόσμος έδειξε ενδιαφέρον και σε αρκετές χώρες οι πωλήσεις ξεπέρασαν τον μεγάλο του αντίπαλο, το XBOX 360. H αλήθεια είναι πως οι δύο παιχνιδομηχανές παλεύουν σώμα με σώμα ή μάλλον… κουτί με κουτί! Από άποψη hardware το PS3 θεωρείται κατά πολλούς καλύτερο. Είναι αθόρυβο, με πιο «πολυτελές» look και με ενσωματωμένο Blue Ray player. Έχει περισσότερα παιχνίδια που βγαίνουν σε original ανάλυση 1080p και η online υποστήριξή του του (PlayStation Network ) μπορεί να μην έχει φτάσει ακόμα το επίπεδο του XBOX live της Microsoft, αλλά συνεχίζει να βελτιώνεται με μεγάλη ταχύτητα προσφέροντας ολοένα και περισσότερες υπηρεσίες στους χρήστες. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα: μέχρι τώρα τουλάχιστον, η Sony δεν έχει να επιδείξει αρκετούς τίτλους παιχνιδιών που να ξεπερνούν καθαρά σε ποιότητα αυτά του XBOX 360. Aρκετά παιχνίδια που έχουν κυκλοφορήσει και για τις δύο κονσόλες "δείχνουν" καλύτερα στο XBOX και το PS3 δεν έχει αρκετά από τα "μεγάλα" παιχνίδια που έχουν εκτοξεύσει τις πωλήσεις της κονσόλας της Microsoft στα ύψη.
 
Παρ'όλα αυτά υπάρχουν τρεις σοβαροί λόγοι για να προτιμήσετε το PS3 αυτές τις γιορτές: το ενσωματωμένο Blue Ray, τα καινούργια παιχνίδια που κυκλοφορούν συμπεριλαμβανομένων των Gran Turismo 5 και Metal Gear Solid 4 (χάρματα οφθαλμών που θα πρέπει να δείτε για να τα πιστέψετε) και τέλος η αμίμητη ικανότητα της Sony να φτιάχνει παιχνιδομηχανές που διαρκούν (θυμηθείτε την επιτυχία του PS2, το οποίο συνεχίζει να έχει μεγάλη ζήτηση ακόμη και σήμερα, βγάζοντας πολύ καλούς τίτλους. Το πρώτο XBOX το θυμάται κανείς;) Η αγορά ενός PS3 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ρίσκο, αλλά σίγουρα οι πιθανότητες είναι με το μέρος σας. Προτείνουμε την έκδοση με τον σκληρό 80GB η οποία αν και πλησιάζει τα 400€ , συμφέρει συγκριτικά με αυτή των 40GB (319€).

Wii
(Nintendo)

Η κονσόλα της Nintendo δείχνει να τα πηγαίνει μια χαρά προς το παρόν. Με πωλήσεις που πλησιάζουν αρκετά εκείνες του XBOX 360, το wii κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος χαρίς κυρίως σε ένα του χαρακτηριστικό: την διαδραστικότητα. Η χρήση του ασύρματου τηλεχειριστηρίου στο gameplay είναι σίγουρα πρωτότυπη και αρκετά εθιστική. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η παιχνιδομηχανή της Nintendo είναι η πιο "παρεΐστικη" εκ των τριών. Δοκιμάστε να μαζευτείτε με τους φίλους σας και να παίξετε ένα τουρνουά τέννις και θα καταλάβετε τι εννοώ. Υπάρχει μια αμεσότητα και ευκολία στον χειρισμό των παιχνιδιών στο Wii που το κάνει τόσο εθιστικό, δεν χρειάζεται να θυμάστε κουμπιά και μοχλούς. Με μία κίνηση του χεριού σας μπορείτε να παίξετε οποιοδήποτε παιχνίδι, έτσι απλά. Από πλευράς γραφικών πάντως το wii υστερεί κατά πολύ σε σχέση με τις άλλες 2 κονσόλες. Μιλάμε για ανάλυση μόλις 480p, η οποία φαντάζει υπερβολικά μικρή για τα σημερινά δεδομένα. Ο ήχος επιπλέον, είναι Dolby ProLogic II, και σίγουρα υστερεί σε σχέση με τον 5.1 Dolby Digital, που υποστηρίζεται από το XBOX και το PS3, αλλά αυτό δεν δείχνει να νοιάζει και πολλούς. Όσον αφορά στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του το self-loading drive του Wii δέχεται τόσο single όσο double-layered οπτικούς δίσκους 12 εκατοστών και επιπλέον όλα τα παιχνίδια του GameCube που είναι αποθηκευμένα σε δίσκους 8 εκατοστών, έχει 512ΜΒ εσωτερική μνήμη η οποία χρησιμοποιείται σαν σκληρός δίσκος, δύο θύρες USB για την σύνδεση περιφερειακών, καθώς επίσης και ενσωματωμένες δυνατότητες ασύρματης δικτύωσης με Wi-Fi, επίσης μπορεί να μένει συνδεδεμένο ασύρματα στο Internet, ακόμη και όταν είναι κλειστό.

Το "φάουλ" του Wii έχει να κάνει με τα παιχνίδια του. Κυρίως με την ποιότητά τους. Μπορεί να έχουν κυκλοφορήσει δεκάδες τίτλοι, αλλά ελάχιστοι από αυτούς είναι πραγματικά ανταγωνιστικοί και οι περισσότεροι εκτός από την διασκέδαση που προσφέρουν όταν παίζονται με παρέα, δεν έχουν αρκετή "διάρκεια ζωής" για να σας κρατήσουν στην οθόνη. Υπάρχουν φυσικά και οι εξαιρέσεις. Το Wii Fit αποτελεί έναν εξαιρετικό συνδυασμό gaming και φυσικής άσκησης και το Legend of Zelda: The Twilight Princess, έχει γίνει ήδη κλασσικό στο είδος τους, όπως επίσης και το Super Smash Bros. Πάντως, χάρη στην απήχηση που έχει η κονσόλα η Nintendo αναμένεται να κυκλοφορήσει και άλλα παιχνίδια ίσης αλλά και καλύτερης ποιότητας.

Σε γενικές γραμμές το Wii έχει ξεκάθαρες "προθέσεις". Αν ψάχνετε για ένα μέσο ψυχαγωγίας για την οικογένεια  και έχετε ήδη αρκετά παιχνίδια στον υπολογιστή ή έχετε άλλες κονσόλες, τότε αγοράστε το. Αν πάλι δεν σας ικανοποιούν οι τίτλοι του και ζητάτε κάτι παραπάνω απο πλευράς ποικιλίας παιχνιδιών (Sport games , racing games, action games), τότε καλύτερα προτιμήστε το 360 ή το PS3. Το Wii σε προσφορά μαζί με το παιχνίδι Wii fit κοστίζει 237€.

Νικόλας Γεωργιακώδης
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v