Θέλω να υιοθετήσω σκύλο: Τι να προσέξω;

Να αγοράσω ένα κουτάβι από το pet shop ή να υιοθετήσω ένα αδέσποτο; Δείτε τι πρέπει να προσέξετε για να αποκτήσετε έναν υγιή σκύλο.
Θέλω να υιοθετήσω σκύλο: Τι να προσέξω;
της Ντάρια Πετρόβα

Πήρατε την απόφασή να υιοθετήσετε έναν σκύλο. Έχετε κατάλληλο χώρο στο σπίτι σας για ένα νέο μέλος της οικογένειας, είστε γεμάτοι ενέργεια και ενθουσιασμό και έτοιμοι να δώσετε όλη την στοργή σας σε ένα μικρό πλασματάκι. Επιλέγοντας ένα σκύλο, θα θέλατε να είναι στο πλευρό σας για πολλά χρόνια, πάντα υγιής και δυνατός. Μεγάλη σημασία έχει όχι μόνο η ράτσα του σκύλου, αλλά και οι συνθήκες στις οποίες μεγάλωσε. Δείτε τι πρέπει να προσέξετε, προτού υιοθετήσετε ένα κουταβάκι και από πού να το πάρετε.

Φιλοζωικές οργανώσεις

Πρώτα από όλα μπορείτε να υιοθετήσετε ένα αδέσποτο από μια φιλοζωική οργάνωση ή σωματείο, όπου τα σκυλάκια ποικίλων ρατσών και ηλικιών έχουν άμεση ανάγκη για ένα σπίτι και έναν άνθρωπο να τα αγαπήσει. Με την βοήθεια των εθελοντών, οι οποίοι δουλεύουν στις φιλοζωικές και ενός εκπαιδευτή, μπορείτε να βρείτε έναν τετράποδο φίλο με τον οποίο θα έχετε μια αρμονική συμβίωση.

Ωστόσο (δεν) είναι γεγονός, ότι τα περισσότερα σκυλιά υποφέρουν από διάφορες νόσους ή έχουν κακοποιηθεί πριν βρεθούν στην φιλοζωική εταιρία, όπου στη συνέχεια τους παρέχεται κατάλληλη φροντίδα. Πριν υιοθετήσετε ένα σκύλο από κάποια φιλοζωική οργάνωση, διαβάστε προσεκτικά τη σύμβαση υιοθεσίας, μάθετε σε τι κατάσταση βρισκόταν το ζώο και ρωτήστε για τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία του, οι οποίες μπορούν να παρουσιαστούν στο μέλλον. Συμβουλευτείτε τι είδους φροντίδα είναι η πιο κατάλληλη για έναν σκύλο που μεγάλωσε στο δρόμο.

Αγοράζοντας ένα σκύλο από εκτροφέα

Εάν επιθυμείτε να πάρετε ένα σκύλο κάποιας συγκεκριμένης ράτσας, μπορείτε να το αγοράσετε από εκτροφέα. Έχετε την δυνατότητα να γνωρίσετε από κοντά τους εκτροφείς και τους σκύλους και να δείτε σε τι κατάσταση είναι το περιβάλλον όπου μεγαλώνουν τα κουτάβια. Η πιο στενή γνωριμία πριν την υιοθεσία θα σας βοηθήσει να μάθετε τον χαρακτήρα του ζώου και να παρατηρήσετε πώς αλληλεπιδρούν μεταξύ τους τα κουτάβια.

Μάθετε αν οι εκτροφείς εξασφαλίζουν στους σκύλους τους τις όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Συγκεκριμένα, είναι πολύ σημαντικό να προσέξετε πόσο καιρό τα κουτάβια μένουν σε στενή επαφή με την μητέρα τους. Τα σκυλάκια πρέπει να συμπληρώσουν την όγδοη εβδομάδα της ζωής τους για να αναπτύξουν πλήρως τις αισθήσεις και τα ένστικτα και σταδιακά να γίνουν ανεξάρτητοι. Η περίοδος αυτή παίζει μεγάλο ρόλο στην διαμόρφωση του χαρακτήρα του ζώου, διότι το κουτάβι παίρνει από τη μητέρα του τα πρώτα μαθήματα κοινωνικοποίησης.

Προσοχή στα pet shops

Δυστυχώς, η αγορά ενός σκύλου από το pet shop δεν σας εξασφαλίζει ότι το ζωάκι που θα αποκτήσετε θα είναι υγιέστατο. Πριν πάρετε απόφαση να αγοράσετε έναν σκύλο από το pet shop, μάθετε από πού το συγκεκριμένο κατάστημα προμηθεύεται τα κουτάβια.

Δυστυχώς, υπάρχουν τα εργοστάσια παραγωγής κουταβιών, γνωστά ως puppy mills, όπου τα κουτάβια παράγονται ως εμπόρευμα προς πώληση. Στην ουσία τέτοιου τύπου εργοστάσια παράγουν τα κουτάβια σε αντίξοες συνθήκες, με αποτέλεσμα τα ζωάκια από την γέννησή τους να αποκτούν προβλήματα υγείας. Τα κουτάβια μεγαλώνουν κλεισμένα πολλά μαζί σε κλουβιά, όπου αναγκαστικά κάνουν την ανάγκη τους εκεί, που κοιμούνται και τρώνε.

Τι προβλήματα μπορούν να παρουσιαστούν σε έναν σκύλο που μεγάλωσε στο εργοστάσιο;
 
Ένα κουτάβι που μεγάλωσε σε τέτοιες συνθήκες πολύ δύσκολα θα εκπαιδευτεί στην τουαλέτα, διότι το βασικό βοήθημα σε αυτήν την εκπαίδευση είναι το έμφυτο ένστικτο του να μην λερώνει εκεί που κοιμάται. Λόγω των άθλιων συνθηκών στις οποίες εκτρέφονται τα κουτάβια, τα ένστικτα στα σκυλάκια δεν αναπτύσσονται ομαλά.

Ακόμα πιο σοβαρό πρόβλημα, που συνήθως παρουσιάζεται στα κουτάβια, είναι η έλλειψη κοινωνικοποίησης, η οποία οδηγεί στην εμφάνιση ανεπιθύμητων συμπεριφορών. Όπως και οι άνθρωποι, οι σκύλοι έχουν την δική τους μοναδική προσωπικότητα, η οποία σε φυσικές συνθήκες αναπτύσσεται σωστά, επιτρέποντας στα σκυλάκια να αναπτύξουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες. Ωστόσο, αυτό είναι αδύνατον να συμβεί όταν κουτάβια διαφορετικών χαρακτήρων βρίσκονται σε ένα μικρό κλειστό χώρο είκοσι τέσσερεις ώρες το εικοσιτετράωρο. Τα αδύναμα κουτάβια πιέζονται από τα πιο ενεργητικά, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα να απομακρυνθούν, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται φοβίες ή επιθετική συμπεριφορά.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v