Πώς να «δαμάσετε» την γάτα σας

Πού και πώς θα πρέπει να την χαϊδέψετε; Τι θα πρέπει να αποφύγετε; Ποιες αντιδράσεις της θα πρέπει να προσέξετε; Επτά βήματα και έξτρα tips για να… δαμάσετε την γάτα σας χαϊδεύοντάς την – και να αποφύγετε τα χειρότερα.
Πώς να «δαμάσετε» την γάτα σας
Οι γάτες είναι ιδιαίτερα ζώα. Μπορεί λοιπόν, το χάϊδεμά τους να φαίνεται απλή υπόθεση, αλλά όσοι δεν είναι εξοικειωμένοι μαζί τους θα πρέπει να γνωρίζουν τα «πρέπει» και τα «μη» στο πώς να τις προσεγγίσουν για να μην καταλήξουν κάπως έτσι ή έτσι. Η υπερβολική δύναμη και ταχύτητα στο χάϊδεμα μπορεί να εκνευρίσει αρκετές γάτες και να τις κάνει να σας επιτεθούν. Σε γενικές γραμμές, πρέπει να σκεφτείτε πώς θα θέλατε εσείς να σας προσεγγίσει κάποιος ξένος και να κάνετε σαφές στην γάτα ότι ζητάτε την «συγκατάθεσή» της για να την αγγίξετε, δίνοντάς της τον πλήρη έλεγχο στην επαφή.

Πιο αναλυτικά:

1. Αφήστε τη γάτα να σας μυρίσει προτού παίξετε μαζί της, έτσι ώστε να αισθανθεί άνετα. Επεκτείνετε το χέρι ή το δάχτυλό σας και αφήστε την να το αγγίξει με τη μύτη της. Αν δεν δείξει κανένα ενδιαφέρον για το χέρι σας ή απλά το κοιτάζει επίμονα με ύποπτο τρόπο, τότε ξανασκεφτείτε την πρόθεσή σας να τη χαϊδέψετε. Προσπαθήστε το ίσως κάποια στιγμή που είναι σε καλύτερη διάθεση. Ορισμένες γάτες, απλώς δεν είναι φιλικές. Ωστόσο αν η γάτα σας μυρίσει το χέρι σας και στη συνέχεια τρίψει σε αυτό το πιγούνι της, το πάνω μέρος του κεφαλιού της ή τα πλευρά της, τότε σημαίνει ότι θέλει να τη χαϊδέψετε. Ανοίξτε την παλάμη του χεριού σας και χαϊδέψτε απαλά το σώμα της.

2. Χαϊδέψτε το κεφάλι της απαλά με τα δάχτυλά σας. Δώστε έμφαση στην περιοχή μεταξύ ή πίσω από τα αυτιά. Πιέστε ελαφρά με τα άκρα των δαχτύλων σας. Σε μερικές γάτες αρέσει να τις ξύνουν. Ωστόσο καλύτερα να μη το δοκιμάσετε αν δεν είστε εξοικειωμένοι μαζί τους γιατί ίσως το κάνετε άγαρμπα. Μερικές γάτες αντιδρούν όταν τις ξύνουν με τρόπο που δεν έχουν συνηθίσει. Είναι πολύ δύσκολο, πάντως, να πάει κάτι στραβά με το χάιδεμα με τα δάχτυλα. Στις γάτες αρέσει να ξύνονται από πίσω προς τα μπρος.

3. Κουνήστε απαλά την παλάμη του χεριού σας από το λαιμό και κατά μήκος της πλάτης μέχρι να φτάσετε στην ουρά και επαναλάβετε. Πιέστε απαλά και κρατήστε μια σταθερή, αργή κίνηση. Μην αγγίζετε την ουρά και μη μετακινείτε το χέρια σας στο πλάι. Σε περίπτωση που η γάτα απολαμβάνει αυτό που κάνετε, θα υψώσει την πλάτη της για να προσθέσει μεγαλύτερη πίεση στο χέρι σας. Όταν επαναφέρετε το χέρι σας στο αρχικό σημείο, η γάτα ενδέχεται να τρίψει το μέτωπό της στο χέρια σας για να σας ενθαρρύνει να το ξανακάνετε. Εάν βάζει τα αυτιά της πίσω ή απομακρύνεται από εσάς, σταματήστε.

Χαϊδεύετε από το κεφάλι προς την ουρά, χωρίς να αλλάξετε κατεύθυνση. Αποφύγετε να χτυπήσετε ελαφρώς το κεφάλι της με τα δάχτυλά σας. Κάποιες γάτες μπορεί να το απολαμβάνουν, αλλά άλλες όχι. Αν δεν έχετε συνηθίσει τις γάτες καλύτερα να μην πειραματιστείτε, έτσι ώστε να αποφύγετε την περίπτωση να σας δαγκώσει ή να σας γρατζουνίσει.

Μπορείτε να ξύσετε απαλά την πλάτη της ενώ κινείται το χέρι σας κατά μήκος της ράχης της, αλλά μην σταματήσετε σε ένα σημείο. Το χέρι σας θα πρέπει να κινείται διαρκώς. Υπάρχουν ορισμένες γάτες που τους αρέσει να τις ξύνουν δεξιά από την ουρά ενώ άλλες εκνευρίζονται.

4. Μακριά από την κοιλιά! Όταν οι γάτες είναι χαλαρές, μπορεί να γυρίσουν ανάσκελα. Μην το παίρνετε πάντα σαν πρόσκληση να της τρίψετε την κοιλίτσα, καθώς σε μερικές γάτες δεν αρέσει καθόλου. Οι γάτες, στις οποίες αρέσει, το ερμηνεύουν σαν πρόσκληση για παιχνίδι- μάχη, που περιλαμβάνει νυχιές και δαγκωνιές. Θα τυλίξουν τα νύχια τους γύρω από το χέρι σας, θα το δαγκώσουν και θα το γρατζουνίσουν δυνατά με τα πίσω πόδια τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι επιτίθενται. Είναι ο τρόπος με τον οποίο "παλεύουν". Μην το δοκιμάσετε αν δεν είστε εξοικειωμένοι με αυτές ή δεν θέλετε να διακινδυνεύσετε να σας δαγκώσουν και γρατζουνίσουν το δέρμα.

Tip 1: Αν μια γάτα σας αρπάζει με τα πόδια της, μείνετε ακίνητοι και αφήστε την να αποδεσμεύσει τα νύχια της. Αν είναι απαραίτητο χρησιμοποιείστε το άλλο σας χέρι για να τραβήξετε προσεκτικά τα πόδια της. Οι γάτες γρατζουνάνε συχνά βαθιά χωρίς να έχουν την πρόθεση, όταν κολλούν κάπου τα νύχια τους. Χρησιμοποιούν τα νύχια τους για να αρπάξουν κάτι, επομένως όταν λάβουν το μήνυμα ότι σταματήσατε να κινήστε, θα σταματήσουν κι εκείνες.

Tip 2: Μην παίζετε με τα πόδια της γάτας εκτός κι αν ξέρετε ότι της αρέσει. Ξεκινήστε με το να τη χαϊδέψετε, ηρεμώντας της και στη συνέχεια αγγίξτε ένα πόδι τη φορά με το δάχτυλό σας. Αν δεν φέρει αντίρρηση, χαϊδέψτε το πόδι της με το δάχτυλο με τη φορά του τριχώματος. Όταν η γάτα απομακρύνει το πόδι της, σταματήστε. Πολλές γάτες δεν το απολαμβάνουν αλλά μπορούν να εκπαιδευτούν σε αυτό, βοηθώντας σε δραστηριότητες όπως το κόψιμο των νυχιών.

5. Όταν μια γάτα κτυπά το κεφάλι της στο χέρι σας, σημαίνει ότι θέλει να τη χαϊδέψετε.

6. Όταν μια γάτα πηδά στην αγκαλιά σας και ξαπλώνει, χαϊδέψτε την μια φορά και σταματήστε αν εκνευριστεί. Μπορεί να θέλει απλώς να καθίσει εκεί για να χαλαρώσει.

7. Το γουργούρισμα σημαίνει ότι η γάτα θέλει προσοχή. Όταν συνοδεύεται από τινάγματα του γοφού, του ισχίου ή του κεφαλιού σημαίνει ότι θέλει άμεσα να τη χαϊδέψετε. Συχνά το μόνο που θέλουν είναι ένα απλό και σύντομο χάιδεμα.

Νικόλας Γεωργιακώδης

Πηγή: Wikihow
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v