Pets και υγεία: Δέκα λόγοι για να τα... σπιτώσετε

Πέρα από το να μας κάνουν να νιώθουμε όμορφα με την παρέα τους, τα κατοικίδια μπορούν να συμβάλουν στην βελτίωση πολλών τομέων της υγείας μας. Ποιοι είναι αυτοί και πως επωφελούμαστε από την ύπαρξη ενός σκύλου ή μιας γάτας στο σπίτι;
Pets και υγεία: Δέκα λόγοι για να τα... σπιτώσετε
Μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε την κατάθλιψη, μας προειδοποιούν για κινδύνους, βελτιώνουν την φυσική μας κατάσταση, μας προστατεύουν από ένα σωρό επιπλοκές και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής μας. Τα κατοικίδια μέσα στο σπίτι μπορούν να μας ωφελήσουν σε πολλούς τομείς της υγείας μας, ακόμα και σε αυτούς που δεν μπορούμε να φανταστούμε, όπως για παράδειγμα η... χοληστερίνη και το ζάχαρο. Πως τα καταφέρνουν; Σας παρουσιάζουμε δέκα λόγους υγείας για τους οποίους θα έπρεπε να πάρετε ένα κατοικίδιο.

* Τα κατοικίδια μας φτιάχνουν την διάθεση.
Σύμφωνα με μελέτες, αρκεί να περάσετε δεκαπέντε έως τριάντα λεπτά με έναν σκύλο ή μια γάτα για να αποβάλλετε όλες τις κακές σκέψεις και το στρες. Τα επίπεδα κορτιζόλης, ορμόνης που συνδέεται με το άγχος, ελαττώνονται και αυξάνεται η έκκριση της σεροτονίνης, ορμόνης που συμβάλλει στην ευεξία.

* Τα κατοικίδια βοηθούν στην μείωση της... χοληστερόλης.
Αν και οι γιατροί συνιστούν να ακολουθούμε συγκεκριμένη δίαιτα και διατροφικές συνήθειες για να μειώσουμε τα επίπεδα της χοληστερόλης, όσοι έχουν κατοικίδιο φαίνεται πως αντιμετωπίζουν αποτελεσματικότερα το σοβαρό αυτό πρόβλημα του οργανισμού. Ψυχολόγοι από το πανεπιστήμιο του Μπέλφαστ λένε, πως η ύπαρξη ενός κατοικίδιου στο σπίτι μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων των ιδιοκτητών. Η σχετική έρευνα δημοσιεύτηκε στο British Journal of Health Psychology. Σε καμία περίπτωση δεν εννοούμε να πάρετε ένα κατοικίδιο και να αρχίσετε τις γευστικές... ατασθαλίες, ωστόσο οι ιδιοκτήτες κατοικιδίων φαίνεται πως είναι περισσότερο υγιείς.

* Οι γάτες και οι σκύλοι συνεισφέρουν στην καλή καρδιακή λειτουργία.
Και όμως, έρευνες έδειξαν πως ένα από τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα του να έχει κάποιος γάτα είναι η προστασία της καρδιάς. Έρευνα που έγινε από το τμήμα καρδιακών νοσημάτων του πανεπιστήμιου της Μινεσσότα, έδειξε ότι τα άτομα που δεν είχαν ποτέ τους γάτα είχαν 40% περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν κάποιο καρδιακό πρόβλημα από αυτούς που ζούσαν με το συμπαθέστατο κατοικίδιο. Μία άλλη έρευνα, έδειξε πως οι ιδιοκτήτες σκύλων, είχαν ταχύτερη αποκατάσταση μετά από καρδιακό επεισόδιο. Γενικότερα, οι ιδιοκτήτες και των δύο κατοικιδίων είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε καρδιακή νόσο, συμπεριλαμβανομένου και του εμφράγματος.

* Κατοικίδια και φυσική κατάσταση.
Αυτό όλοι το γνωρίζαμε. Οι ιδιοκτήτες σκύλων τείνουν να είναι περισσότερο δραστήριοι και λιγότερο παχύσαρκοι από αυτούς που δεν έχουν και είναι λογικό. Η τριαντάλεπτη βόλτα με τον σκύλο μας, εξασφαλίζει το ελάχιστο της ημερήσιας φυσικής δραστηριότητας. Δύο δεκαπεντάλεπτες βόλτες, μία το πρωί και μία το απόγευμα, έχουν ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα. Αν σε αυτό προσθέσουμε και λίγο χαλαρό τρέξιμο μαζί με τον σκύλο, ή παιχνίδι στην αυλή με την μπάλα ή το φρίσμπι, τότε έχουμε μια ολοκληρωμένη ημερήσια "κατοικίδια" εκγύμναση. Μπορείτε επίσης, να μετατρέψετε τον σκύλο σε αθλητικό σύντροφο. Πολλοί είναι εκείνοι που προτιμούν την doga, μια μορφή της δημοφιλούς γιόγκα που γίνεται με την συντροφιά του σκύλου. Αν κάτι τέτοιο σας ακούγεται υπερβολή, τότε μπορείτε άνετα να το αντικαταστήσετε με μια υγιεινή βόλτα - τζόγκινγκ, μαζί με τον πιστό σας φίλο.  

* Λιγότερες αλλεργίες, δυνατότερο ανοσοποιητικό.
Σε έρευνα που έγινε σε παιδιά ηλικίας μέχρι επτά ετών, παρατηρήθηκε ότι τα παιδιά που μεγάλωσαν σε σπίτι με γάτα ή σκύλο - όσο περίεργο και αν φανεί- είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κάποια αλλεργία στο μέλλον. Η έρευνα διεξήχθη από το ιατρικό πανεπιστήμιο της Τζώρτζια και έδειξε ότι το ίδιο ίσχυε και για τα παιδιά που μεγάλωσαν στην εξοχή. Επιπρόσθετα, στα παιδιά αυτά, παρουσιάστηκαν υψηλά επίπεδα συγκεκριμένων ανοσοποιητικών χημικών ενώσεων, που φανερώνουν ένα δυνατότερο ανοσοποιητικό σύστημα και άρα μεγαλύτερη προστασία απέναντι σε πιθανές λοιμώξεις.

* Γάτες εναντίον άσθματος.
Και αυτό μπορεί να σας φανεί περίεργο αλλά είναι πραγματικότητα. Αν και οι αλλεργίες από τα κατοικίδια είναι οι πιο συνηθισμένες αιτίες για το άσθμα, ερευνητές του πανεπιστημίου Κολούμπια ανέφεραν σε έρευνά τους που δημοσιεύθηκε στην Journal of Allergy and Clinical Immunology πως τα παιδιά που μεγάλωσαν με γάτες στο σπίτι είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άσθμα. Μοναδική εξαίρεση αποτελούν τα παιδιά τα οποία λόγω κληρονομικότητας, έχουν αλλεργία στις γάτες. Αυτά, έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άσθμα.

* Θέλετε δυνατότερα κόκαλα; Βγάλτε βόλτα τον σκύλο!
Τα γερά κόκαλα είναι η καλύτερη άμυνά μας απέναντι στην οστεοπόρωση και στους πόνους των αρθρώσεων. Η βόλτα παρέα με τον σκύλο τουλάχιστον μια φορά την μέρα, μπορεί να βοηθήσει αρκετά στην αντιμετώπιση της νόσου. Πρόκειται για μια πρώτης τάξης άσκηση για το μυοσκελετικό σύστημα που πραγματικά δυναμώνει τα κόκαλα και τους μύες που τα περιβάλλουν. Επίσης, μας φέρνει σε επαφή με τον ήλιο (κυρίως το καλοκαίρι), κάτι που συμβάλλει στην παραγωγή βιταμίνης D, απαραίτητης για την καλή υγεία των οστών.

* Συναγερμός... Ζαχάρου.
 Για τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη, μια απότομη πτώση της γλυκόζης το αίμα μπορεί να αποβεί μοιραία. Αρκετά σκυλιά, όμως, μπορούν να προειδοποιήσουν τους ιδιοκτήτες τους όταν κάτι τέτοιο συμβεί, προτού συμβεί. Πως εξηγείται αυτό; Το πιο πιθανό είναι τα ζώα να αντιδρούν στις χημικές αλλαγές που πραγματοποιούνται στο σώμα και αναδίδουν μια συγκεκριμένη μυρωδιά. Έρευνα που έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο στο Πανεπιστήμιο Queen στο Μπέλφαστ έδειξε ότι ένα 65% των ασθενών που έπασχαν από διαβήτη, είχαν προειδοποιηθεί για το υπογλυκαιμικό σοκ από τα κατοικίδιά τους. Τα τελευταία γρύλιζαν, γάβγιζαν ή έγλειφαν τους ιδιοκτήτες τους μόλις αντιλαμβάνονταν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Σύμφωνα με πρόσθετες μελέτες, ένα στα τρία σκυλία που ζουν με διαβητικούς έχουν αυτήν την ικανότητα και χρησιμοποιούναι από ειδικούς εκπαιδευτές για να... εκπαιδεύσουν και άλλα κατοικίδια.

* Διατάσεις με την γάτα.
Αν πάσχετε από αρθρίτιδα, σίγουρα θα γνωρίζετε πόσο σημαντικό είναι να κάνετε καλές διατάσεις. Πότε όμως μπορείτε να πείτε με σιγουριά ότι έχετε κάνει τις απαραίτητες και με την σωστή χρονική διάρκεια; Ένα άρθρο στο περιοδικό Arthritis today συμβουλεύει τους ιδιοκτήτες των συμπαθέστατων κατοικίδιων να παρακολουθούν από... κοντά τις γάτες τους. Παρατηρείστε πόσες φορές τεντώνεται η γάτα σας και κάθε φορά που το κάνει, κάντε και εσείς το ίδιο. Ακόμα και τις ίδιες κινήσεις.



* Χείρα βοηθείας στην επιληψία.
Ορισμένα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά με το όνομα Seizure dogs, μπορούν να αντιληφούν πότε ο ιδιοκτήτης τους έχει πάθει επιληπτικό σοκ και να ειδοποιήσουν τους γύρω. Αυτό το κάνουν είτε γαβγίζοντας, είτε παίρνοντας μια συγκεκριμένη θέση στο έδαφος που δηλώνει κίνδυνο. Με αυτόν τον τρόπο δίνουν αρκετό χρόνο στον ιδιοκτήτη να ηρεμήσει ή να απομακρυνθεί από κάποιο επικίνδυνο μέρος. Περισσότερες πληροφορίες για τα seizure dogs και πως αυτά βοηθούν τα άτομα με επιληψία μπορείτε να βρείτε εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v