Οι κανόνες του Φενγκ Σούι… στο σαλόνι

Απ’ την Ασία έρχονται… κανόνες διακόσμησης και διαρρύθμισης για να φέρετε καλοτυχία και ευημερία στο σπίτι. Επειδή ποτέ δεν ξέρεις.
Οι κανόνες του Φενγκ Σούι… στο σαλόνι
Αν μιλήσουμε με όρους αξιοπιστίας, το Φενγκ Σούι έχει περίπου την ίδια επιστημονική βάση με τα ζώδια –καμία, για την περίπτωση που ακόμα αναρωτιέστε. Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι χάνεις τίποτα να δοκιμάσεις να φέρεις λίγη καλοτυχία/ θετική ενέργεια/ ζεν ατμόσφαιρα/ όπως προτιμάει ο καθένας να το λέει, στο σαλόνι σου. Ή έστω, να αποκτήσεις μερικές βασικές γνώσεις, που μπορεί να αποδειχτούν χρήσιμες στην επόμενη παρτίδα Trivial, ή σε μια μεθυσμένη συζήτηση σε πάρτι.

Κατ’ αρχάς, το σαλόνι πρέπει να έχει τουλάχιστον δύο εξωτερικούς τοίχους, έτσι ώστε η ενέργεια να «ρέει» από έξω προς τα μέσα. Θυμηθείτε το την επόμενη φορά που θα ψάχνετε να νοικιάσετε σπίτι –γιατί το να αλλάξετε την θέση του σαλονιού στο ήδη υπάρχον σπίτι είναι μάλλον δύσκολο.

Πετάξτε τα αποξηραμένα λουλούδια και φυτά. Και τα ποτ-πουρί. Το Φενγκ Σούι απαγορεύει οτιδήποτε νεκρό μέσα στο σπίτι –αυτό συμπεριλαμβάνει και τα βαλσαμωμένα ζώα, που θέλουμε να ελπίζουμε ότι κανείς δεν έχει στο σαλόνι του εν έτει 2018. Ο λόγος είναι μάλλον προφανής: Οι νεκροί οργανισμοί κουβαλούν αρνητική ενέργεια, την οποία διαχέουν στον χώρο.

Όχι αντικριστές πόρτες. Είναι κακή ιδέα η πόρτα του σαλονιού να είναι, για παράδειγμα, ακριβώς απέναντι από την πόρτα της εισόδου, ή από την μπαλκονόπορτα, γιατί δημιουργείται το εφέ του «τούνελ» που παγιδεύει την ενέργεια και δεν την αφήνει να ρέει ομαλά μέσα στο σπίτι.

Περισσότερα καθίσματα. Ο κανόνας λέει ότι στο σαλόνι πρέπει να υπάρχουν τόσες θέσεις όσες τα μέλη της οικογένειας, συν πέντε. Αν ο χώρος είναι περιορισμένος, οι μαξιλάρες στο πάτωμα θα κάνουν μια χαρά τη δουλειά τους –δεν χρειάζεται να στριμώξετε ογκώδεις πολυθρόνες ή καναπέδες.

Το νου σας στους διαδρόμους. Ακόμα και αν το σαλόνι σας δεν έχει αρκετό ελεύθερο χώρο, φροντίστε να φτιάξετε εμφανείς «διαδρόμους» που δεν θα μπλοκάρονται από έπιπλα ή άλλα αντικείμενα, για να μπορεί να περνάει ανεμπόδιστη η ενέργεια από και προς το υπόλοιπο σπίτι.

Βάλτε χρώμα στη ζωή σας, και στη νότια πλευρά του σαλονιού σας, η οποία πρέπει λέει να είναι βαμμένη κόκκινη, πορτοκαλί, ροζ, μπλε ή πράσινη.

Το τζάκι και τα μάτια σας. Τζάκι στη βορειοανατολική γωνία του σαλονιού ευνοεί την σκέψη, τη συγκέντρωση και την επιμόρφωση των μελών της οικογένειας. Τζάκι στη νότια ή νοτιοδυτική πλευρά ευνοεί τα αισθηματικά, φέρνει αγάπη και ρομαντισμό στο σπίτι.

Αντίστοιχο ρόλο παίζει και το πού θα τοποθετήσετε την τηλεόραση: Στη βόρεια πλευρά αν θέλετε καριέρα και λεφτά, στη νότια αν αυτό που σας καίει είναι η δόξα και η αναγνώριση.

Προσοχή στις γωνίες. Σύμφωνα με το Φενγκ Σούι, οι γωνίες σε ένα δωμάτιο δημιουργούν «δηλητηριώδη βέλη» που σπρώχνουν την αρνητική ενέργεια προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Αποφύγετε όσο μπορείτε τα γωνιώδη έπιπλα –προτιμήστε, για παράδειγμα, οβάλ τραπέζι και πολυθρόνες ή πουφ αντί για κλασικές καρέκλες.

Ο καναπές πρέπει να «στηρίζεται» σε τοίχο, ώστε να δίνει υποστήριξη και σταθερότητα σε όποιον κάθεται επάνω του. Δεν είναι, όμως, ανάγκη η πλάτη του καναπέ να ακουμπάει στον τοίχο –μερικά εκατοστά απόσταση ανάμεσα στον καναπέ και στον τοίχο είναι ιδανικά για να μην εμποδίζουν τη ροή της ενέργειας στο δωμάτιο. Επίσης, ο καναπές πρέπει να «κοιτάει» προς την κεντρική πόρτα του σαλονιού.

Ηρώ Κουνάδη

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v