Πώς να νικήσεις τα κουνούπια με τη βοήθεια της φύσης

Τα βότανα και τα αρωματικά φυτά που αξίζει να φυτέψουμε σε γλαστράκια στο μπαλκόνι ή την αυλή μας για να γλιτώσουμε από τα κουνούπια με φυσικό τρόπο το καλοκαίρι.
Πώς να νικήσεις τα κουνούπια με τη βοήθεια της φύσης
Ετοιμαστείτε, έρχεται εκείνη η εποχή του χρόνου. Η εποχή που έχει όλα τα καλά του κόσμου, βουτιές, διακοπές, ήλιο, πάρτι στην άμμο, γεύση από καρπούζι… Αλλά έχει και κάτι που καραδοκεί να μας τα χαλάσει όλα: Το έντομο που λατρεύει όχι μόνο να ζουζουνίζει μέσα στο αυτί μας κάθε βράδυ, αλλά και να μας ρουφάει το αίμα κυριολεκτικά.

Για την ακρίβεια, τα κουνούπια έλκονται από την μυρωδιά της ανθρώπινης επιδερμίδας. Και αυτό είναι το μυστικό που μπορεί και να τα… νικήσει με φυσικό τρόπο. Να εξοπλίσετε τα μπαλκόνια και τις αυλές σας με φυτά που καλύπτουν τον χώρο με μυρωδιές, οι οποίες καλύπτουν τη δική σας και απωθούν τα ανεπιθύμητα έντομα. Δείτε παρακάτω ποια είναι αυτά:

Μελισσόχορτο
Ανήκει στην οικογένεια της μέντας, διαθέτει την διακριτική ευωδιά του λεμονιού, ενώ φημίζεται και για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Πάνω απ’ όλα, όμως, στο θέμα μας… διώχνει τα κουνούπια και βοηθά στη μείωση των καλοκαιρινών τσιμπημάτων. Προσέξτε όμως, γιατί είναι αρκετά… επεκτατικό φυτό – γι’ αυτό φυτέψτε το σε μια ξεχωριστή γλάστρα, και όχι μαζί με άλλα φυτά.

Μαγιοβότανο
Ευωδιαστό ξαδερφάκι της μέντας, το μαγιοβότανο περιέχει μια φυσική ουσία που απωθεί τα έντομα. Προσοχή, όμως: Στον αντίποδα, είναι άκρως ελκυστικό για τα αιλουροειδή – μην απορήσετε αν κάνουν την αυλή σας στέκι οι γάτες της γειτονιάς.

Βασιλικός
Ευωδιαστός, δροσερός και με άρωμα που θυμίζει ελληνικό καλοκαίρι, ο βασιλικός όχι μόνο απωθεί τα έντομα, αλλά σε επιστημονική μελέτη του 2009, οι ερευνητές συμπέραναν πως τα έλαια του βασιλικού είναι τοξικά για τα αυγά των κουνουπιών, συντελώντας στην εξισορρόπηση των πληθυσμών τους.

Λεβάντα
Κουνούπια, μύγες και μυγάκια δεν συμπαθούν τη μυρωδιά της λεβάντας, ενώ για ακόμη μεγαλύτερο αποτέλεσμα, μπορείτε να τρίψετε λεβάντα στην επιδερμίδα σας ώστε να απελευθερωθούν τα έλαιά της και να αποφύγετε εγγυημένα τα τσιμπήματα.

Δυόσμος
Οι έρευνες λένε ότι τα φύλλα του απωθούν τα ενήλικα κουνούπια και άλλα έντομα, ενώ βοηθούν στον έλεγχο των πληθυσμών, «σκοτώνοντας» τα αυγά τους. Μάλιστα, σε συμπυκνωμένη μορφή, οι ουσίες του χρησιμοποιούνται και ως εντομοαπωθητικό.

Πελαργόνιο
Στην οικογένεια του πελαργόνιου ανήκει η αρμπαρόριζα, αλλά και το pelargonium citrosum, που αποκαλείται και «το φυτό της σιτρονέλας» γιατί αναδίδει το αντίστοιχο άρωμα. Αυτά τα φυτά απωθούν τα κουνούπια και αρωματίζουν πολύ όμορφα το μπαλκόνι μας.

Φασκόμηλο και δεντρολίβανο
Τα φύλλα τους είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά ενάντια στα κουνούπια… όταν καίγονται. Αν ετοιμάζεται μπάρμπεκιου στον κήπο ή την βεράντα, ρίξτε μερικά φυλλαράκια για να αρωματίσετε ευχάριστα τον χώρο και να διώξετε μακριά τα έντομα για να απολαύσετε τη βραδιά με την άνεσή σας. Η δράση τους όμως διαρκεί όσο υπάρχει ο καπνός της φωτιάς – αν υπάρχουν πολλά κουνούπια, φροντίστε να έχετε και εφεδρικές λύσεις.

Πηγή 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v