Εξοικονόμηση χώρου: Έπιπλα και αξεσουάρ που… σώζουν

Έχετε ένα σχετικά μικρό σπίτι και αναζητάτε μανιωδώς τρόπους για να εξοικονομήσετε χώρο; Έπιπλα, αξεσουάρ και συμβουλές που θα σας λύσουν τα χέρια.
Εξοικονόμηση χώρου: Έπιπλα και αξεσουάρ που… σώζουν
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Στα μικρά σπίτια ο κανόνας του «όλοι οι καλοί χωράνε» δεν είναι πάντα τόσο εφικτός. Ο χώρος είναι πολύτιμος και οφείλετε να εκμεταλλευτείτε κάθε σπιθαμή έξυπνα, προκειμένου να μην «μπουκώσουν» τα δωμάτια.

Η "έξυπνη" αυτή εκμετάλλευση αφορά κατά κύριο λόγο τον εξοπλισμό του σπιτιού σας με έπιπλα ή αξεσουάρ τα οποία θα απελευθερώσουν χώρους και θα κάνουν τη ζωή σας μέσα σε αυτό ευκολότερη.

Δείτε παρακάτω δέκα ιδέες προς αυτήν την κατεύθυνση.

* Το καλάθι των απλύτων σας τρώει υπερβολικά πολύ χώρο; Ξεφορτωθείτε το μια και καλή και αγοράστε αυτό εδώ το αναδιπλούμενο καλάθι, το οποίο διπλώνει σαν φάκελος και γίνεται έξτρα λεπτό για να μπορείτε να το αποθηκεύετε οπουδήποτε (Τιμή: 15€).
 
* Εξοικονομήστε χώρο στο σαλόνι, προσθέτοντας έναν καναπέ – κρεβάτι, ο οποίος και θα εξυπηρετεί τόσο αυτούς που θέλουν να αράξουν στον χώρο για να δουν τηλεόραση, αλλά και τους επισκέπτες σας που θα θέλουν να περάσουν το βράδυ εκεί. Οι επιλογές που έχετε είναι δεκάδες. Ενδεικτικά, βρήκαμε αυτούς εδώ στα Praktiker με τιμές που ξεκινούν από  169€.

Θέλετε ακόμα περισσότερο χώρο στο συγκεκριμένο δωμάτιο του σαλονιού; Αντί να έχετε ξεχωριστό τραπεζάκι για να ακουμπάτε το ποτό ή το φαγητό σας, προμηθευτείτε αυτό εδώ το αξεσουάρ, το οποίο «κουμπώνει» στο χέρι του καναπέ και φτιάχνει… από το μηδέν ένα προσωπικό τραπεζάκι.

* Επενδύστε σε έπιπλα με συρτάρια και αποθηκευτικούς χώρους (π.χ. κούφιους καναπέδες, σκαμπό ottoman), καθώς και τραπεζάκια που έχουν δεύτερη επιφάνεια στο κάτω μέρος τους, όπου μπορείτε να τοποθετείτε περιοδικά και εφημερίδες. Μπορείτε επίσης να μετατρέψτε ένα συγκεκριμένο συρτάρι σε «σημείο φόρτισης», όπου θα κρατάτε οργανωμένους όλους τους φορτιστές και τα εξαρτήματα των συσκευών που σίγουρα πολλαπλασιάζονται μέσα σε κάθε νοικοκυριό και δυσκολεύουν την κατάσταση.

* Έχετε δεκάδες παπούτσια, κάθε λογής αξεσουάρ, βούρτσες και ένα σωρό ακόμα αντικείμενα τα οποία δεν… χωρούν πουθενά; Αγοράστε ειδικές θήκες οι οποίες τοποθετούνται στις πόρτες ή στους τοίχους και βάλτε τα εκεί. Αν θέλετε ιδέες για αυτές έτσι ώστε να διαλέξετε ποια ταιριάζει περισσότερο στο σπίτι σας, δείτε εδώ μερικές για το μπάνιο, το μπαλκόνι και την κουζίνα.

* Τα ποτά είναι ένα ζήτημα σε μικρούς χώρους, ειδικά αν είστε οινολάτρης και θέλετε να έχετε τουλάχιστον δέκα ετικέτες κρασιού να «παίζουν» στο σπίτι. Μια καλή και πρακτική εναλλακτική αποθήκευσης -πλην της κάβας που προφανώς και δεν χωράει στο σπίτι – είναι αυτή εδώ η επιτοίχια θήκη για ποτά, η οποία χωράει οκτώ μπουκάλια και είναι σούπερ μοντέρνα.

* «Σπαστά» τραπέζια για την κουζίναόπως αυτά εδώ είναι και οικονομικά αλλά και εξοικονομούν χώρο: Το διατηρείτε στην «μικρή» του μορφή για να μην πιάνει χώρο, και σε περίπτωση που χρειάζεστε μεγαλύτερη επιφάνεια ή που έρθει ένας έξτρα καλεσμένος για φαγητό, το ανοίγετε και… κάνετε τη δουλειά σας.

* Ζώνες, γραβάτες, καπέλα, παντελόνια, οτιδήποτε θέλετε να έχετε εύκαιρο ανά πάσα στιγμή για να φορέσετε, αλλά δεν θέλετε να είναι πεταμένο από εδώ και από εκεί, μπορείτε να το βάλετε σε μια επιτοίχια θήκη όπως αυτή εδώ από το ΙΚΕΑ.

* Ξεμείνατε από χώρο στη ντουλάπα; Παίξτε το λίγο… Μαγκάιβερ και χρησιμοποιώντας καπάκια αναψυκτικών, δημιουργήστε έξτρα θέσεις κρεμάσματος δίπλα στις κρεμάστρες σας για ακόμα περισσότερα ρούχα, όπως φαίνεται εδώ

 Τα έπιπλα όλα-σε –ένα, όπως πολύ καλά θα ξέρετε συμφέρουν από πλευράς εξοικονόμησης χώρου στο σπίτι. Αυτό εδώ συγκεκριμένα, διαθέτει δέκα ράφια, κάδους αποθήκευσης, χώρο για κάδρα ή κορνίζες, μαυροπίνακα και πίνακα ανακοινώσεων και χωρά άνετα σε οποιαδήποτε γωνία του σπιτιού και σε οποιοδήποτε δωμάτιο.

* Αν έχετε πιτσιρίκι που πάει σχολείο και πασχίζετε να βρείτε χώρο στο δωμάτιό του, ένα έπιπλο το οποίο θα συνδυάζει κρεβάτι, αποθηκευτικούς χώρους και γραφείο είναι – αν μη τι άλλο – ιδανικό για την κατάστασή σας. Δείτε μερικά τέτοια εδώ και εδώ.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v