Barbecue: Οι «ψημένες» αγορές του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι ενδείκνυται για barbecue, και εμείς μοιραζόμαστε μαζί σας όλες εκείνες τις απαραίτητες αγορές για να διεκδικήσετε με αξιώσεις τον τίτλο του ψήστη του καλοκαιριού.
Barbecue: Οι «ψημένες» αγορές του καλοκαιριού
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Reggae στα ηχεία, μπυρόνι στο χέρι, μπριζόλα στη σχάρα. Αν μια εποχή ενδείκνυται για απογευματινά ή βραδινά barbecue τότε αυτή είναι το καλοκαίρι και αφού αυτή η εποχή πλησιάζει… απειλητικά, μάλλον ήρθε η ώρα να εξοπλιστούμε κατάλληλα.

Ψησταριές: Γκάζι στο… κάρβουνο
Οι επιλογές που έχετε στην κατηγορία της ψησταριάς είναι ουσιαστικά δύο: κάρβουνο ή γκάζι. Η ψησταριά κάρβουνου ενδείκνυται για παραδοσιακό ψήσιμο άπαχων κρεάτων και ψαριών και χρησιμοποιείται μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Η ψησταριά υγραερίου από την άλλη πλευρά, ανάβει ευκολότερα, διατηρεί την θερμότητα σταθερή και παράλληλα σας παρέχει την δυνατότητα να ελέγξετε την θερμοκρασία, χωρίς να «καπνίζει» ιδιαίτερα τα τρόφιμα.

Μια απλή ψησταριά κάρβουνου, όπως αυτή εδώ από τα Praktiker,  δε θα σας κοστίσει παραπάνω από 30€, ενώ στην περίπτωση της ψησταριάς υγραερίου οι τιμές είναι ελαφρώς πιο υψηλές. Για παράδειγμα, αυτή εδώ της Landmann με δύο εστίες, η οποία κοστίζει 90€. Σημειώστε επίσης ότι στην αγορά ψησταριάς (με κάρβουνο ή υγραέριο) έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε μεταξύ κλειστής και ανοικτής. Η κλειστή ψησταριά έχει ένα μπόνους: σας επιτρέπει να τη χρησιμοποιήσετε και σαν φούρνο (π.χ. για κρεατικά στη γάστρα ή νοστιμότατες πίτες).

Αν τώρα θελήσετε κάτι πιο επαγγελματικό, οι τιμές αυξάνονται αναλόγως και μπορούν να ξεπεράσουν τα 1000€. Για παράδειγμα, αυτή εδώ της Broil διαθέτει μεγάλη επιφάνεια ψησίματος, μοτέρ με σούβλα, γκριλ και εστία υγραερίου και κοστίζει 1137€.

Σημειώστε ότι στην κατηγορία των ψησταριών που δουλεύουν με υγραέριο, κυκλοφορούν και συγκεκριμένα μοντέλα τα οποία διαθέτουν ηφαιστειακή πέτρα στο εσωτερικό τους, η οποία θερμαίνεται ομοιόμορφα και ψήνει το φαγητό ανάλογα.
Επίσης, στην αγορά κυκλοφορούν ειδικές πλάκες, οι οποίες μπαίνουν ακριβώς πάνω από τη σχάρα και διαχέουν τη θερμότητα ομοιόμορφα στο ψητό, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος να «αρπάξει» και να καεί από έξω, ενώ μέσα θα είναι ακόμα ωμό. Μία καλή και σχετικά οικονομική επιλογή είναι αυτή εδώ με 50€.

Θα καούν τα κάρβουνα
Αν επιλέξετε ψησταριά με κάρβουνο, θα πρέπει να δώσετε βάση στην επιλογή τους καθώς αυτή θα κρίνει και την ποιότητα του ψησίματος. Αποφύγετε τα συσκευασμένα, βιομηχανοποιημένα κάρβουνα που πωλούνται σε σούπερ-μάρκετ, βενζινάδικα, κλπ, καθώς προέρχονται από ανακυκλωμένα υλικά που είναι μεν εύφλεκτα, αλλά δεν θα προσδώσουν στο φαγητό σας την παραμικρή γεύση. Επισκεφτείτε λοιπόν, τον παραδοσιακό καρβουνιάρη που έχει απομείνει σε αρκετές γωνιές της Αθήνας και προμηθευτείτε άγριο κάρβουνο από ξύλο. Επιπλέον, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και άλλα φυσικά προσανάμματα που και τη φωτιά σας θα ενισχύσουν και θα χαρίσουν όμορφα αρώματα στο φαγητό σας, όπως φυσικό δαδί, ξερές κουκουνάρες, κλαδάκια ρίγανης, κ.α.

Τα τελευταία χρόνια, έχει αναπτυχθεί μια νέα τεχνολογία για όσους από εσάς δε θέλουν να χρησιμοποιήσουν κάρβουνο από ξύλο στο ψήσιμο. Πρόκειται για μπρικέτες από τον πυρήνα της ελιάς, οι οποίες ανάβουν εύκολα, δεν «καπνίζουν», είναι οικολογικές και καίγονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μπορείτε να τις παραγγείλετε από εδώ.

Τα εργαλεία του ψήστη
Εργαλεία για το Barbecue υπάρχουν άφθονα στο εμπόριο (απλά, σύνθετα, με όμορφο design, κλπ). Ανάλογα με το στυλ που προτιμάτε, θα πρέπει προμηθευτείτε οπωσδήποτε σπάτουλες και τσιμπίδες, οι οποίες είναι απαραίτητες για το γύρισμα του κρέατος. Οι τιμές για τις πιρούνες ξεκινάνε από 7€ περίπου – αν και δεν συστήνεται να «τρυπάτε» το κρέας αφού έτσι χάνονται όλα τα γευστικά υγρά του – οι σπάτουλες κοστίζουν περίπου 10€, ενώ για ένα ολοκληρωμένο σετ ψησίματος θα πληρώσετε περί τα 40€.

Ενδεικτικά, βρήκαμε αυτό εδώ το σετ ανοξείδωτης σπάτουλας με ανοξείδωτη τσιμπίδα, της εταιρείας GrillPro με 30€, αυτό εδώ από τα Praktiker με 20 ανοξείδωτα τεμάχια και αυτό εδώ το σετ ψησίματος πέντε τεμαχίων με λαβές κατασκευασμένες από γυαλισμένο σκληρό ξύλο και λεπίδες από ανοξείδωτο ατσάλι, αποτελούμενο από σπάτουλα, τσιμπίδα, πηρούνα, μαχαίρι και πινέλο επάλειψης με 44€.

Καλό θα ήταν να αγοράσετε επίσης και ειδικά γάντια προστασίας (μια καλή επιλογή είναι αυτό εδώ της Weber με 14€), καθώς επίσης και μια ποδιά η οποία θα προστατέψει τα ρούχα σας από τα λάδια και τα λίπη που έχουν την τάση να… ξεφεύγουν. Βρήκαμε αυτήν εδώ με βαθιές τσέπες για να αποθηκεύετε τα μπαχαρικά και τα εργαλεία σας με 20€. 

Καλά ψησίματα!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v