Βάλτε (σωστά) χρώμα στη ζωή σας

Σκέφτεστε να ζωηρέψετε τον χώρο με χρώμα, και να ξορκίσετε ταυτόχρονα την φθινοπωρινή μελαγχολία, αλλά φοβάστε ότι το αποτέλεσμα θα δείχνει υπερβολικό; Συγκεντρώσαμε όλα τα tips διάσημων διακοσμητών για να το κάνετε σωστά.
Βάλτε (σωστά) χρώμα στη ζωή σας
Το σκεφτόμαστε κάθε φθινόπωρο: Ο καλύτερος, και απλούστερος ίσως, τρόπος να αντιμετωπίσουμε την μελαγχολία των ημερών που μικραίνουν και του λιγότερου φωτός που (δεν) πλημμυρίζει το σπίτι είναι να επενδύσουμε στο χρώμα, αν όχι απαραίτητα βάφοντας τους τοίχους από την αρχή, τουλάχιστον προσθέτοντας μερικές, όσο το δυνατόν πιο ανέξοδες, πινελιές. Ένα ριχτάρι εδώ, ένας πολύχρωμος πίνακας εκεί, μερικά βάζα με λουλούδια, και το χρώμα επανήλθε στον χώρο και στη ζωή μας. Σωστά; Περίπου.

Το δύσκολο με τα χρώματα στο σπίτι είναι να διακρίνετε τι ταιριάζει πού, ποιοι συνδυασμοί αναδεικνύουν καλύτερα τον χώρο και τους φωτισμούς του, και –κυρίως– πώς δεν θα το παρακάνετε. Γι’ αυτό, όμως, είμαστε εμείς εδώ. Συγκεντρώσαμε τις συμβουλές και τα «κόλπα» των διακοσμητών, μαζί με φωτογραφίες για να κλέψετε ιδέες ή να εμπνευστείτε τις δικές σας δημιουργίες. Σημειώνετε;

Μπλε: Ψυχρές vs. σκούρες αποχρώσεις

Μην φοβάστε τις γαλάζιες αποχρώσεις. Οι διακοσμητές επιμένουν ότι είναι αυτές που θα αντικαταστήσουν τα γήινα χρώματα, τόσο ως «βάση» για ένα δωμάτιο, όπως αυτό της φωτογραφίας που οι τοίχοι του είναι βαμμένοι σε μια ψυχρή απόχρωση του γαλάζιου, όσο και ως πινελιές που θα αναδείξουν το σύνολο. Κι αν σκέφτεστε ότι το γαλάζιο είναι αμιγώς καλοκαιρινό χρώμα, να σας υπενθυμίσουμε ότι οι ψυχρότερες και πιο σκούρες αποχρώσεις του, όπως αυτές της φωτογραφίας, ταιριάζουν γάντι στη μελαγχολία του φθινοπώρου και του χειμώνα –αρκεί ο χώρος να είναι αρκετά ζεστός, μεταφορικά και κυριολεκτικά: η minimal διακόσμηση, αλλά και οι χαμηλές θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με τέτοιες αποχρώσεις, θα κάνουν τον χώρο να δείχνει αφιλόξενος.

Προσοχή χρειάζεται επίσης στις πολύ σκούρες αποχρώσεις του μπλε, οι οποίες καλό είναι να μην χρησιμοποιούνται σε χώρους του σπιτιού όπου περνάτε πολλές ώρες την ημέρα, καθότι είναι πολύ πιθανό να σας κουράσουν γρήγορα. Αντενδείκνυνται, επίσης, για μικρά δωμάτια, τα οποία έτσι θα δείχνουν ακόμα μικρότερα. Αν σας αρέσουν οι αποχρώσεις όπως αυτή της φωτογραφίας, επιλέξτε να τις χρησιμοποιήσετε μόνο σε μικρές επιφάνειες, ή σε χώρους που δεν περνάτε πολλές ώρες της ημέρας, όπως για παράδειγμα το μπάνιο.





Πώς θα εξισορροπήσετε τις ψυχρές αποχρώσεις που λέγαμε παραπάνω, ώστε να μην δείχνει κρύος ο χώρος; Απλό: με ζεστά χρώματα και υλικά, όπως το σκούρο ξύλο και οι κοραλί λεπτομέρειες του κρεβατιού της φωτογραφίας. Προσοχή μόνο στις υπερβολές: αν το παρακάνετε με τα υπόλοιπα, έντονα χρώματα, το αποτέλεσμα δεν θα δείχνει ισορροπημένο, και το μπλε θα χάνεται μέσα στην πολυφωνία των χρωμάτων.




Πράσινο: Χρώμα και φως


Στα σημεία που δεν έχουν επαρκή φωτισμό –δηλαδή, όσα δεν είναι κοντά σε παράθυρο ή σε μεγάλα, φωτεινά δωμάτια– τόσο τα σκούρα πράσινα όσο και όλες οι αποχρώσεις του γκριζο-πράσινου, θα βαραίνουν τον χώρο, κάνοντάς τον να δείχνει ακόμα πιο σκοτεινός. Το ίδιο ισχύει και σε χώρους όπου τα κυρίαρχα χρώματα είναι γήινα, όπως στο παράδειγμα της φωτογραφίας, με τους καφέ τοίχους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, επιλέξτε ανοιχτές αποχρώσεις και συνδυασμούς με λευκά, όπως το ύφασμα στο κεφαλάρι της φωτογραφίας.




Τα πολύ φωτεινά κιτρινο-πράσινα αναδεικνύονται καλύτερα και φωτίζουν πραγματικά τον χώρο, όταν συνδυαστούν με παλ χρώματα όπως το γαλάζιο, το ροδακινί ή το κοραλί. Στο παράδειγμα της φωτογραφίας, τα ζωηρά πράσινα «βγαίνουν προς τα έξω» και κάνουν τον χώρο να δείχνει φωτεινός και μεγαλύτερος, γιατί οι γήινες αποχρώσεις γύρω τους τα εξισορροπούν.




Κι αν είναι μωβ, μην το φοβάσαι

Το μωβ και οι αποχρώσεις του –βιολετί, δαμασκηνί και το all time classic για υπνοδωμάτια λιλά– είναι δύσκολα χρώματα για δωμάτια που δεν έχουν πολύ φυσικό φωτισμό. Παρ’ όλα αυτά, το αποτέλεσμα που δημιουργούν αν τα τολμήσετε είναι ενδιαφέρον και ζεστό. Δοκιμάστε τα για αρχή ως πινελιές, για παράδειγμα βάφοντας έναν μόνο τοίχο ή μια γωνιά όπως αυτή της φωτογραφίας, και εξισορροπήστε τα με γήινα χρώματα, όπως αυτό του ξύλου, και λευκές λεπτομέρειες. Οι καθρέφτες, επίσης, που φωτίζουν τον χώρο, βοηθούν στην ισορροπία μεταξύ φωτεινότητας και στιβαρών χρωμάτων.




Η κίτρινη κουζίνα… αλλιώς

Το δημοφιλέστερο χρώμα για την κουζίνα, μπορεί να γίνει λιγότερο προβλέψιμο αν επιλέξετε να βάψετε με αυτό αντί για τους τοίχους μόνο το επάνω τμήμα τους σε συνδυασμό με το ταβάνι, όπως φαίνεται στο παράδειγμα της φωτογραφίας. Αφού το πετύχετε, αντισταθείτε στον πειρασμό να συνδυάσετε αξεσουάρ, μικρο-έπιπλα και λεπτομέρειες όπως το χαλάκι στο ίδιο ακριβώς χρώμα, που θα κάνει το δωμάτιο να μοιάζει επίπεδο και μονοδιάστατο. Προτιμήστε, αντ’ αυτού, μία απόχρωση του κίτρινου που να είναι έναν τόνο πιο ανοιχτή ή πιο σκούρα από το χρώμα στους τοίχους




Το ροζ της ρομαντζάδας

Κοριτσίστικο; Στο παράδειγμα της φωτογραφίας, σίγουρα. Κι όμως, το ροζ (που, κοριτσίστικο ή όχι, παραμένει το δημοφιλέστερο χρώμα για τα υπνοδωμάτια) μπορεί να εξισορροπηθεί με περισσότερες ή λιγότερες σκούρες γήινες αποχρώσεις, αναλόγως πόσο ρομαντίκ θέλετε να είναι το αποτέλεσμα. Το φως παίζει κι εδώ καταλυτικό ρόλο: ο έντονος φυσικός φωτισμός, όπως αυτός της φωτογραφίας, θα κάνει τους ροζ τοίχους σας να «αστράφτουν» και να βγαίνουν προς τα έξω, ενώ αντίθετα σε ένα δωμάτιο χωρίς πολύ φυσικό φως το χρώμα θα δείχνει πιο διακριτικό.

Το φθινοπωρινό πορτοκαλί

Σε περίπτωση που δεν το είχατε προσέξει, να το τονίσουμε: Οι ζεστές αποχρώσεις του πορτοκαλί ταιριάζουν ιδανικά στην εποχή, καθώς φωτίζουν τον χώρο φέρνοντας ταυτόχρονα στο μυαλό εικόνες από φθινοπωρινά δάση και χρυσαφένιες αποχρώσεις. Αν δεν θέλετε να βάψετε τους τοίχους ενός ολόκληρου δωματίου πορτοκαλί -και καλά κάνετε καθώς το αποτέλεσμα πολύ δύσκολα δεν θα δείχνει υπερβολικό- χρησιμοποιήστε το για πινελιές σε μικροέπιπλα, αξεσουάρ, υφάσματα με τα οποία θα ντύσετε τις καρέκλες ή το τραπέζι σας, ή δοκιμάστε τις ρίγες κοντά στο πάτωμα ή το ταβάνι, όπως στο παράδειγμα της φωτογραφίας.



Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε ένα παλ πορτοκαλί, που τείνει περισσότερο προς την τερακότα, όπως αυτό στη φωτογραφία, για να βάψετε όλους ή έναν μόνο από τους τοίχους σας. Το συγκεκριμένο χρώμα συνδυάζεται ιδανικά με τις πιο έντονες, κοντινές του αποχρώσεις: τολμηρά πορτοκαλί, κόκκινα της φωτιάς, φωτεινά κίτρινα και ανοιχτά καφέ. Μην ξεχάσετε, και εδώ, τις λευκές λεπτομέρειες που θα βοηθήσουν να εξισορροπήσετε το αποτέλεσμα.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v