Κουρτίνες: Οικονομικές και έξυπνες ιδέες

Από πού θα αγοράσετε οικονομικές και όμορφες κουρτίνες και με ποιον τρόπο μπορείτε να τις τοποθετήσετε ώστε να αναδείξουν τον χώρο σας και να προστατεύσουν και από το κρύο; Βρήκαμε τις καλύτερες ιδέες και τις πιο χρήσιμες διευθύνσεις.
Κουρτίνες: Οικονομικές και έξυπνες ιδέες
της Έλενας Μπούλια

Μπορεί να μην το προσέχουμε μέχρι να το κάνουμε, αλλά τοποθετώντας κουρτίνες σε ένα σπίτι αυτό ξαφνικά αλλάζει πρόσωπο –«ντύνεται», όπως λένε οι παλιότερες. Σε εποχές οικονομικής στενότητας, όμως, που η αγορά νέων κουρτινών αποτελεί ένα καθόλου ευκαταφρόνητο έξοδο, οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί στις επιλογές μας.

Έτσι, αφού ρίξαμε μία ματιά στις πιο ενδιαφέρουσες ιδέες των interior designers για σχέδια, χρώματα και υφές κουρτινών για παράθυρα και μπαλκονόπορτες, παρακάτω προτείνουμε τις οικονομικότερες διευθύνσεις για να αγοράσετε ωραιότατες κουρτίνες που θα στολίσουν το σπίτι σας και θα συμβάλλουν στο να κρατηθεί το κρύο εκτός:

Δώστε χρώμα

…επιλέγοντας κουρτίνες που να δημιουργούν μεν αντίθεση με τα χρώματα που κυριαρχούν στον χώρο, αλλά και να ταιριάζουν με κάποιες λεπτομέρειες. Επιλέξτε τις μονόχρωμες αν στον χώρο υπάρχουν πολλά χρώματα, ριγέ σε αποχρώσεις κοντινές με αυτές του περιβάλλοντα χώρου ή εμπριμέ αν στον χώρο κυριαρχεί η μονοτονία για να δώσετε μια χαρούμενη πινελιά. Η χειμερινή διακόσμηση σπιτιού, άλλωστε, σε αντίθεση με την θερινή, οφείλει να περιλαμβάνει περισσότερα και πιο σκούρα χρώματα για να αντιπαρέρχεται το γκρίζο του ουρανού και το γεγονός ότι νυχτώνει νωρίς.

Παίξτε με τις υφές

...αντικαθιστώντας τις συμβατικές υφασμάτινες κουρτίνες με ρόμαν, με στόρια μεταλλικά, από μπαμπού ή υφασμάτινα ή με απλά ρολά τα οποία θα βρείτε σε διάφορα υλικά. Αυτά μπορούν να τοποθετηθούν μόνα τους: Απλά στερεώνετε τις μπανέλες από τις οποίες κρέμονται στον τοίχο, πάνω από το παράθυρο ή τη μπαλκονόπορτα. Ωστόσο, μπορούν και να συνδυαστούν με κάποια κουρτίνα, τοποθετημένα πίσω από αυτήν, για ακόμα καλύτερη σκίαση ή προστασία από το κρύο.

Πρωτοτυπήστε

...συνδυάζοντας σχέδια και χρώματα, αφήνοντας ακάλυπτα μέρη του παραθύρου για να μπαίνει φως και καλύπτοντας κάποια άλλα. Στα παράθυρα της κουζίνας, τοποθετήστε ένα ακόμα κουρτινόξυλο στη μέση του παραθύρου και περάστε κομμάτια ύφασμα που θα καλύπτουν το κάτω μέρος του. Αν το καθιστικό σας είναι ψηλοτάβανο, αναδείξτε καλύτερα τις ισορροπίες κρεμώντας μεν κουρτίνες από το ταβάνι και προσθέτοντας λεπτά σκίαστρα στον τοίχο ακριβώς πάνω από τις μπαλκονόπορτες. Ακόμα, δημιουργήστε νοητά δωμάτια ή χώρους τοποθετώντας βαριές κουρτίνες στα χωρίσματα και χρησιμοποιώντας τες κατά το δοκούν, όπως στη φωτογραφία.

Πού θα βρω οικονομικές κουρτίνες;
-Στη λαϊκή αγορά:
Μην «ξινίζετε» ακόμα! Στις περισσότερες μεγάλες λαϊκές αγορές θα βρείτε κουρτίνες διαφόρων υφασμάτων και χρωμάτων σε τιμές που… χαμηλότερα δεν γίνεται. Εκεί θα βρείτε μονόχρωμες ή εμπριμέ, βαμβακερές, λινές, από γάζα ή νάιλον και οι τιμές τους ξεκινούν από 5 ευρώ ανά μέτρο. Τα μειονεκτήματα της αγοράς κουρτίνας από την λαϊκή αγορά είναι το γεγονός ότι οι λαϊκές λαμβάνουν χώρα πρωινές ώρες –ωστόσο υπάρχουν πολλές λαϊκές και τα Σάββατα, και ότι θα πρέπει έπειτα να αναλάβετε εσείς το ράψιμο της κουρτίνας ή να το αναθέσετε σε κάποια μοδίστρα, η οποία χοντρικά θα σας πάρει από 3 με 4 ευρώ το μέτρο για ένα απλό ράψιμο.
(δείτε εδώ ημέρες και τοποθεσίες λαϊκών αγορών σε Αθήνα και Πειραιά).
 
-Στα Praktiker: Μεγάλη ποικιλία σε κουρτίνες, στόρια, αξεσουάρ και όλα τα απαραίτητα υλικά για κουρτίνες τύπου «καν΄το μόνος σου». Εκεί θα βρείτε κουρτινόξυλα για κάθε παράθυρο ή μπαλκονόπορτα, ενώ μπορούν να σας τα κόψουν στην διάσταση που προτιμάτε. Ενδεικτικά, οι τιμές στις κουρτίνες ξεκινούν από 8,50 ευρώ/μέτρο. Δείτε τις διευθύνσεις των καταστημάτων Praktiker εδώ.
 
-Στα ΙΚΕΑ: Οικονομικότατες κουρτίνες, στόρια, πάνελ αλλά και υφάσματα με το μέτρο και αξεσουάρ υφασμάτων και κουρτινόξυλα θα βρείτε και στα καταστήματα ΙΚΕΑ. Ενδεικτικά, οι κουρτίνες ξεκινούν από 5 και φτάνουν τα 69 ευρώ/μέτρο (δείτε εδώ). Δείτε εδώ τις διευθύνσεις των καταστημάτων ΙΚΕΑ.

-Στοκ καταστήματα υφασμάτων: Τα περισσότερα μεγάλα καταστήματα υφασμάτων διαθέτουν στοκ υποκαταστήματα στα οποία μπορεί κανείς να βρει αξιόλογες ευκαιρίες από παλαιότερα σχέδια. Το μεγάλο πλεονέκτημα του να αγοράσετε την κουρτίνα σας από ένα τέτοιο κατάστημα είναι ότι δεν θα χρειαστεί να ασχοληθείτε καθόλου με το ράψιμό της ή την τοποθέτηση διαφόρων αξεσουάρ που μπορεί να χρειάζεται. Τέτοια καταστήματα είναι:
*Τα καταστήματα Χυτήρογλου διαθέτουν στοκ στο κεντρικό κατάστημα της Μητροπόλεως 49α (τηλ. 210 3220101).
*Τα Mavriki & Co διαθέτουν στοκ-outlet κατάστημα επί της Ηροδότου 3, στο Κολωνάκι (τηλ. 210 7217503).
*Τα Epavlis διαθέτουν στοκ επί της οδού Θηβών 478, στο Ίλιον (τηλ. 210 2633371).
*Τα καταστήματα My Home διαθέτουν υποκατάστημα στο εκπτωτικό χωριό McArthur Glen, όπου θα βρείτε μεταξύ άλλων και κουρτίνες σε ιδιαίτερα μειωμένες τιμές. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v