Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση: Ντύστε το σπίτι σας γιορτινά

Η περίοδος των γιορτών βρίσκεται προ των πυλών και ήρθε η ώρα ο Άη Βασίλης να μετακομίσει στο σπίτι σας. Δείτε tips για να διακοσμήσετε γιορτινά τον χώρο σας με αγορές ή do-it-yourself στολίδια και υποδεχθείτε τα Χριστούγεννα σε «στολισμένη έδρα».
Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση: Ντύστε το σπίτι σας γιορτινά
των Γιώργου Κόκουβα, Ηρώς Κουνάδη

Λιγότερο από ένας μήνας μας χωρίζει από την ημέρα των Χριστουγέννων. Αν δεν το νιώθετε ακόμη, είναι πιθανότατα επειδή δεν ασχοληθήκατε με την γιορτινή διακόσμηση του σπιτιού σας. Είτε σκοπεύετε να το γεμίσετε με κόσμο, διοργανώνοντας τα καλύτερα χριστουγεννιάτικα πάρτι, είτε απλά θέλετε να επιστρέφετε στο σπίτι και να φτιάχνει η διάθεσή σας, έστω και γι’ αυτόν τον ένα μήνα που οι χώροι φορούν τα καλά τους, αφιερώστε το σαββατοκύριακο που έρχεται στην «μεταμόρφωση» του σπιτιού σας.

Το αγαπημένο μικρών και μεγάλων χριστουγεννιάτικο δέντρο, τα λαμπερά στολίδια, και οι χιονισμένες πινελιές στην διακόσμηση των χώρων μας είναι εκ των ων ουκ άνευ κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Βγάλτε από το πατάρι τα «κρυφά όπλα» σας, που περιμένουν υπομονετικά να έρθει ο Δεκέμβριος ή ανανεώστε την εικόνα του σπιτιού σας με τις συμβουλές αγορών και χειροτεχνιών που σας ετοίμασε το in2life.

Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο
Το δέντρο που πιθανότατα ζηλεύει όλη η υπόλοιπη χλωρίδα του πλανήτη για την περιποίηση την οποία γνωρίζει, είναι αυτό που κοσμεί κάθε σπίτι τον Δεκέμβρη. Αν έχετε ήδη πλαστικό δέντρο, βγάλτε το από το κουτί του, φουντώστε τα κλαδιά του και επιδοθείτε στο στόλισμά του. Φυσικά, τίποτα δεν συγκρίνεται με την ζωντάνια ενός φυσικού έλατου, αλλά αν δεν είστε απολύτως βέβαιοι ότι θα μπορέσετε να το διατηρήσετε «στην ζωή» σε εξωτερικό χώρο του σπιτιού μετά το πέρας των γιορτών, το τεχνητό είναι η μόνη σας επιλογή.

Μεγάλη ποικιλία σε χριστουγεννιάτικα δέντρα θα βρείτε στο online κατάστημα BigStore.gr, που κυμαίνονται από τα 25 ευρώ για ένα κλασικό δέντρο 1,50μ., και από 40 ως 222 ευρώ για ύψος 1,80μ. Στις πρόσθετες επιλογές σας, αν θέλετε να πρωτοτυπήσετε, αλλά και να κερδίσετε χώρο, συγκαταλέγεται το ανάποδο δέντρο (περί τα 100 ευρώ) αλλά και το χριστουγεννιάτικο δέντρο-ομπρέλα (φωτό), που παραπέμπει περισσότερο σε… φοίνικα (320 ευρώ). Δείτε περισσότερες ιδέες και παραγγείλτε τα online εδώ.

Μπάλες και στολίδια
Οι interior designers για την φετινή σεζόν δίνουν το χρωματικό σύνθημα: μπλε και καφέ. Σε αυτά τα χρώματα κινούνται οι προτάσεις τους για αυτές τις γιορτές, αλλά φυσικά, δεν ξεχνάμε ότι τα κλασικά ασημί, λευκό ή χρυσό παραμένουν πάντα στην μόδα για τα γιορτινά σπίτια.

Αν λοιπόν, θέλετε να ανανεώσετε τις μπάλες του δέντρου σας, κινηθείτε σε αυτούς τους τόνους, χωρίς, όμως, να τους μπλέκετε, δημιουργώντας έναν χριστουγεννιάτικο «αχταρμά». Μπάλες που ξεκινούν από 1 ευρώ για το μικρό μέγεθος και 1,50 για το μεγαλύτερο μπορείτε να προμηθευτείτε με άμεση δωρεάν παράδοση από το MySeason.gr. Επίσης, συχνά στα συνοικιακά εποχιακά μαγαζάκια με στολίδια μπορείτε να βρείτε φθηνούς θησαυρούς, φυσητές μπάλες και χειροποίητα διακοσμητικά σε λογικές τιμές. Εμείς εντοπίσαμε πολύ όμορφα πράγματα στην Εισαγωγική Κρυστάλλων (Κηφισίας 83) και πιο stylish δημιουργίες στο «Χάρισέ το» (Παπανικολή 50, Χαλάνδρι).

Μην ξεχάσετε να αποφύγετε τις υπερβολές. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει: τα πολύχρωμα φωτάκια με το μονοφωνικό «jingle bells» που μετά από λίγες ημέρες γίνεται ηχορρύπανση για τα αυτιά σας, είναι καλό να τα αποφύγετε. Προτιμήστε να φωτίσετε τον χώρο σας με όμορφα αρωματικά κεριά ή έστω να καταλήξετε σε διακριτικά λαμπάκια που αναδεικνύουν χωρίς να παραφορτώνουν. Στα Pallet Stores (Κηφισίας 75) θα βρείτε απλά φωτάκια, που ξεκινούν από 4 ευρώ, μέχρι δίχτυ από λαμπάκια στα 42 ευρώ.

Στολίζοντας τις γωνιές του σπιτιού
Ο καλός στολισμός από την… είσοδο φαίνεται. Φροντίστε η κεντρική σας πόρτα να δίνει τον εορταστικό τόνο με ένα όμορφο στεφάνι από έλατο ή κουκουνάρια. Μην ενδώσετε στην ξεπερασμένη «Merry Christmas» γιρλάντα, καθώς η «φυτική» πινελιά αρκεί. Πάρτε ιδέες από τα ανθοπωλεία Fleria εδώ.

Αν είστε από τους τυχερούς και το σαλόνι σας διαθέτει τζάκι, το ίδιο ισχύει και σε αυτή την περίπτωση. Το «ουκ εν τω πολλώ το ευ» είναι σοφή κουβέντα, γι’ αυτό μια πράσινη γιρλάντα ή μια φυτική σύνθεση είναι μια καλή βάση –πάρτε ιδέες και αγοράστε online διακοσμητικά από τα ZaraHome και το 4seasons.gr- , ενώ η «πατροπαράδοτη» κάλτσα του Άγιου Βασίλη είναι η πινελιά που τα παιδιά σας θα λατρέψουν, περιμένοντας τα δώρα τους μπροστά στην φωτιά.

Το γιορτινό σας τραπέζι οφείλει να είναι λαμπερό και καθαρό, με λιτά κρυστάλλινα σκεύη ή ένα όμορφο βάζο με μια σύνθεση φυσικών λουλουδιών. Το χρυσό και το ασημί επιτρέπονται –αν όχι επιβάλλονται- εδώ, ενώ το λευκό παραμένει σταθερή αξία.

Στους υπόλοιπους χώρους του σπιτιού σας αξίζει να επιμεληθείτε τις λεπτομέρειες που κάνουν την διαφορά. Κάποιο βάζο που «μυρίζει» Χριστούγεννα, ωραία κηροπήγια ή μια πιατέλα με φρούτα, τα οποία «ζωντανεύουν» τον χώρο είναι απλές αλλά όμορφες λύσεις. Ωραία διακοσμητικά θα βρείτε στο κατάστημα «Μανωλάς» (Δροσίνη 8, Μεταμόρφωση). Στο MySeason.gr θα βρείτε επίσης όμορφα δείγματα του «πιο ελληνικού» έθιμου, του χριστουγεννιάτικου καραβιού.

Καν’ το μόνος σου
Αν πάλι το πνεύμα οικονομίας διέπει ακόμη και τις χριστουγεννιάτικες ετοιμασίες σας, ουδείς λόγος ανησυχίας υπάρχει. Πρώτον, βρίσκεστε στον σωστό δρόμο –αυτόν που χάραξε το ΔΝΤ– και δεύτερον μπορείτε κάλλιστα να φτιάξετε ωραιότατα χριστουγεννιάτικα στολίδια μόνοι σας: από κουκουνάρια και κλαδιά δέντρων που θα μαζέψετε σε μια βόλτα στην εξοχή, από χαρτόνι, από χαρτί, ακόμη κι από ζυμάρι. Φαντασία να έχετε, κι όρεξη για χειροτεχνίες. Πάρτε ιδέες από τα βίντεο που ακολουθούν.

Βήμα προς βήμα οδηγίες για να φτιάξετε στολίδια για το δέντρο σας από κουκουνάρια, στα οποία θα προσθέσετε απλά λίγο glitter και μερικά φύλλα γκι ή οποιουδήποτε παρόμοιου φυτού.


Χάρτινες χιονονιφάδες για τα παράθυρα, το δέντρο, τα φωτιστικά, τους τοίχους του σπιτιού. Πάρτε χαρτί και ψαλίδι και ξεκινήστε.


Μην πετάτε τις λάμπες που καίγονται. Χρησιμοποιήστε τις για να φτιάξετε πρωτότυπες «μπάλες» για το χριστουγεννιάτικο δέντρο σας.


Φτιάξτε ένα δέντρο… να γλείφετε τα δάχτυλα σας. Η αμερικανίδα συγγραφέας Nigella Lawson παραδίδει μαθήματα μαγειρικής για τα στολίδια του χριστουγεννιάτικου δέντρου σας. Το πρόβλημα είναι ότι κάθε φορά που θα περνάτε μπροστά του θα μπαίνετε στον πειρασμό να τσιμπήσετε κάτι.


Βάλτε τα πιτσιρίκια στο παιχνίδι, φτιάχνοντας μαζί τους στολίδια σαν αυτό του παρακάτω βίντεο.


«Ανακυκλώστε» τα παλιά σας τετράδια, περιοδικά και εφημερίδες μετατρέποντάς τα σε vintage χριστουγεννιάτικα στολίδια


Να μην ξεχάσουμε τις γιρλάντες μας…


Αγγελάκι από φτερά και σωλήνες…


Σκεφτήκατε ποτέ ότι μπορείτε να φτιάξετε χιονόμπαλες με πράγματα που έχετε ήδη στο σπίτι;


Παλιές χριστουγεννιάτικες μπάλες συν παλιά υφάσματα, ίσον ολοκαίνουρια χριστουγεννιάτικα στολίδια

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v