Γιορτινή διακόσμηση: Καν΄το όπως ο Άη Βασίλης

Δεν στολίσατε ακόμα; Προλαβαίνετε. Ακολουθήστε τις συμβουλές των ειδικών που προτείνουν τα χρώματα της φετινής εορταστικής σεζόν, προμηθευτείτε ένα φυσικό έλατο με σκοπό και διακοσμήστε τους χώρους σας με πρωτότυπα στολίδια που θα κλέψουν την παράσταση.
Γιορτινή διακόσμηση: Καν΄το όπως ο Άη Βασίλης
της Έλενας Μπούλια

Οι διακοσμητές φέτος ονειρεύτηκαν λευκά Χριστούγεννα. Αυτό, τουλάχιστον, μαρτυρά η σύμπνοια απόψεων ως προς την εορταστική διακόσμηση του σπιτιού μας, η οποία –σύμφωνα με τους interior designers πάντα- αυτά τα Χριστούγεννα πρέπει να κινείται σε αποχρώσεις του λευκού, του πράσινου αλλά και του ασημί. Κατά τα άλλα, ο στολισμός των διάφορων σημείων του σπιτιού δεν απέχει πολύ από αυτόν των προηγούμενων ετών, ενώ οι νέες προτάσεις αφορούν περισσότερο το χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Το δέντρο
Το χριστουγεννιάτικο δέντρο εγείρει κάθε χρόνο συζητήσεις για το αν θα πρέπει να είναι φυσικό ή πλαστικό. Τόσο η αισθητική όσο και η μόδα τα τελευταία χρόνια απαιτούν φυσικό. Εύλογο, καθώς ακόμα και το πιο αληθοφανές πλαστικό δέντρο, η πιο γερή κατασκευή που δεν πρόκειται να χαλάσει εύκολα, δε μπορεί να συγκριθεί με την ζωντάνια που προσδίδει στον χώρο το φυσικό έλατο. Η μυρωδιά, το χρώμα, οι ατέλειες είναι τα στοιχεία που ξεχωρίζουν το φυσικό έλατο από το πλαστικό, το οποίο είναι αφύσικα ομοιόμορφο. Το ζήτημα, βέβαια, και ο λόγος που οι περισσότεροι αρνούνται να αγοράσουν φυσικό έλατο είναι το κατά πόσο αυτό είναι νόμιμα κομμένο από καλλιέργειες. Κανένας ευσυνείδητος πολίτης δεν θα αγόραζε δέντρο που έχει κοπεί απευθείας από την φύση ή από κάποιο βουνό. Ένα ακόμα ζήτημα είναι το τι κάνεις με το φυσικό δέντρο όταν οι γιορτές τελειώσουν και αυτό αρχίσει να ξεραίνεται και να «μαδάει». Το πετάς στα σκουπίδια; Αναγκαστικά. Δεν είναι θλιβερό αυτό;

Απάντηση στα δύο παραπάνω ζητήματα έρχονται να δώσουν ανθοπωλεία και φυτώρια που τα τελευταία χρόνια πωλούν νόμιμα κομμένα φυσικά έλατα, όχι καρφωμένα σε ξύλινη βάση όπως τα έχουμε γνωρίσει στις υπαίθριες αγορές, αλλά τοποθετημένα σε μεγάλες γλάστρες με τις ρίζες τους στο χώμα. Σκοπός αυτών των δέντρων είναι, αφενός να στολίσουν με φυσικό τρόπο το σπίτι μας κατά την διάρκεια των γιορτών αλλά και να συνεχίσουν να το κοσμούν και μετά από αυτές, καθώς μπορούν να τοποθετηθούν στην βεράντα μας, να μεταφυτευτούν σε μεγαλύτερη γλάστρα ή στον κήπο μας και να ποτίζονται, σύμφωνα με τις ανάγκες τους, για να διατηρηθούν για πάντα.

Μία τέτοια πρόταση μάς έφτασε πριν λίγες μέρες από την Plant-a-Tree -έχουμε μιλήσει γι’αυτήν στο παρελθόν. Πρόκειται για μία μη κυβερνητική οργάνωση που σκοπό έχει την προσθήκη πρασίνου στον αστικό ιστό και την αφύπνιση της περιβαλλοντικής συνείδησης των Ελλήνων. Με το νέο concept της “Rent-a-Tree”, η οργάνωση πουλά φέτος ελληνικά, φυσικά έλατα, τα οποία προέρχονται από νόμιμους καλλιεργητές του χωριού Ταξιάρχης στην Χαλκιδική. Χωρίς άλλους διαμεσολαβητές, οι υπεύθυνοι του «Rent-a-Tree» πωλούν τα έλατα προς 90 και 110 ευρώ, για το 1,60μ και τα 2 μέτρα αντίστοιχα, ενώ 15 ευρώ επιπλέον κοστίζει η παράδοση στο σπίτι. Παραδίδονται λίγες μέρες μετά την παραγγελία, σε πλαστική γλάστρα με πιατάκι, στήριγμα του δέντρου και λινάτσα για τη βάση του. Ακολουθώντας τις οδηγίες που δίνονται στον αγοραστή, οι υπεύθυνοι της οργάνωσης υπόσχονται πως το έλατο αυτό μπορεί να κρατήσει πολύ καιρό. Αν, μάλιστα, ο ιδιοκτήτης μετά από καιρό αποφασίσει ότι δε μπορεί να το κρατήσει στο σπίτι του, η οργάνωση αναλαμβάνει –με 20 ευρώ επιπλέον για την μεταφορά- να το παραλάβει και να το φυτεύσει σε κατάλληλη περιοχή, στους πρόποδες της Πάρνηθας.

Αντίστοιχης φιλοσοφίας είναι και τα φυσικά έλατα και μικρά κυπαρίσσια που θα βρει κανείς στην γνωστή αλυσίδα ανθοπωλείων Fleria. Τα είδαμε σε γλάστρες με υπέροχα σχέδια, κάποια με στολίδια και κάποια με φυσικά αποξηραμένα φρούτα και πραγματικά μας εντυπωσίασαν. Τα κυπαρισσάκια της φωτογραφίας, για παράδειγμα, που πωλούνται σε μεταλλικά κασπώ, έχουν διαστάσεις 26,7 x 25,2 εκ και 16,2 x 18,7 εκ και τιμές 95 και 50 ευρώ, αντίστοιχα αν τα αγοράσετε από το e-shop της εταιρίας. Στο κατάστημα, ωστόσο, θα βρείτε μεγαλύτερη ποικιλία σε διαστάσεις και τιμές, καθώς και εορταστικά γλαστράκια με έλατα και άλλα φυτά, όπως ελιές και αλεξανδρινά. Τις διευθύνσεις των καταστημάτων Fleria θα τις δείτε εδώ.

Αν, ωστόσο, επιμένετε να αγοράσετε πλαστικό δέντρο, το οποίο αποθηκεύεται εύκολα και για μελλοντική χρήση, οι interior designers προτείνουν να επιλέξετε κάτι πρωτότυπο, όπως δέντρα σε χρώματα. Ένα χρυσό δέντρο, για παράδειγμα, θα προσδώσει εντυπωσιακή λάμψη στον χώρο σας, ένα πορτοκαλί που είναι και το χρώμα του φθινοπώρου, ένα κόκκινο ή ένα λευκό. Δεν είναι, μάλιστα, λίγοι και οι πιο εκκεντρικοί που προτείνουν… ανάποδα δέντρα, όπως αυτό της φωτογραφίας, είτε κρεμάμενα από την οροφή του σπιτιού ή στηριζόμενα ανάποδα σε βάση. Γιατί ανάποδα; Οι διακοσμητές λένε ότι πέρα από πρωτότυπο, ένα ανάποδο δέντρο είναι και χρηστικό, καθώς προσφέρει εξοικονόμηση χώρου ενώ είναι και πιο δυσπρόσιτο από τα μικρά παιδιά στο σπίτι. Όσο για την τοποθέτησή του, αν δεν θέλετε να τρυπήσετε το ταβάνι του σπιτιού σας για να το στερεώσετε, μπορείτε να το αγοράσετε με βάση από το κατάστημα διακόσμησης εσωτερικού και εξωτερικού χώρου Kefalonitis (22o χλμ Λ. Λαυρίου, Κορωπί, τηλ. 210 6646035 - 210 6643182) ή από το on-line κατάστημα My Season.gr, εδώ.

Τα στολίδια
Μία άλλη συμβουλή των διακοσμητών για τον εορταστικό στολισμό του σπιτιού είναι η απλότητα. Αυτό ισχύει και στα στολίδια του δέντρου, τα οποία είναι προτιμότερο να είναι λίγα και καλά –ειδικά αν το δέντρο είναι φυσικό, οπότε αποτελεί στολίδι από μόνο του. Έτσι, μπορεί κανείς να προτιμήσει στολίδια σε αποχρώσεις του λευκού, του πράσινου και του ασημί, χρώματα που συνδυάζονται όμορφα μεταξύ τους, ενώ πολύ πιο κομψό αποτέλεσμα προσφέρουν και τα γυάλινα στολίδια, τα οποία μπορεί να είναι πιο ακριβά αλλά δεν συγκρίνονται σε πολυτέλεια. Τέτοια στολίδια είδαμε στα καταστήματα Sia (φωτο) σε τιμές που κυμαίνονται στα 10 με 20 ευρώ το ένα. Ακόμα, πολύ όμορφα στολίδια και σε πιο οικονομικές τιμές θα βρείτε στο e-shop του 4seasons.gr. Τέλος, αν και το χρυσό δεν αποτελεί φέτος must χρώμα για την εορταστική διακόσμηση, μερικά χρυσά στολίδια σε σχέδια μουσικών οργάνων θα ομορφύνουν και θα κάνουν το δέντρο σας να λάμψει.

Το γιορτινό τραπέζι
Το γιορτινό τραπέζι επιδέχεται πλουσιότερο στολισμό. Οι interior designers εδώ προτείνουν να κλέψουμε ιδέες από την χρωματική παλέτα της γυναικείας μόδας για τον φετινό χειμώνα -πράσινο συνδυασμένο με ροζ, λευκό ή καφέ- και να τις χρησιμοποιήσουμε σε τραπεζομάντηλα, πετσέτες, πιάτα, κεριά και άλλα μικρο-στολίδια για το τραπέζι (η φωτογραφία είναι άκρως επεξηγηματική). Το κρύσταλλο κυριαρχεί και σε αυτήν την περίπτωση, όσον αφορά τα ποτήρια και τα κηροπήγια τουλάχιστον, ενώ ένα μεγάλο βάζο με ασημένια κλαδιά στο κέντρο του τραπεζιού θα προσδώσει στιλ και πολυτέλεια. Όμορφα τραπεζομάντιλα και πετσέτες για το εορταστικό τραπέζι βρήκαμε στο κατάστημα Zara Home –δείτε ένα παράδειγμα εδώ - σε τιμές που ξεκινούν από 56 ευρώ για τις διαστάσεις 170x250cm. Ακόμα, στα καταστήματα Swarovski θα βρείτε πανέμορφα κρυστάλλινα είδη για το τραπέζι, όπως η κρυστάλλινη πιατέλα με τα μικρά κρύσταλλα στην βάση της που θα δείτε εδώ, αξίας 260 ευρώ, καθώς και το υπέροχο κηροπήγιο της ίδιας σειράς, αξίας 360 ευρώ, το οποίο μπορείτε να δείτε και να αγοράσετε από εδώ.

Οι λεπτομέρειες που κάνουν την διαφορά
Και ενώ οι τάσεις κάθε χρόνο έρχονται και φεύγουν, το κλασικό παραμένει διαχρονικό. Έτσι, μπορούμε και φέτος να στολίσουμε τα μεγάλα μας βάζα με λευκές αμαρυλλίδες, νάρκισους και γλάστρες με αλεξανδρινά. Προτιμάμε, βέβαια, τα αληθινά αλλά και μπορεί κανείς να βρει υπέροχα υφασμάτινα λουλούδια στα καταστήματα Le Shop σε τιμές περί τα 10 με 20 ευρώ το ένα. Σε κάποιο τραπεζάκι του σπιτιού μπορούμε να τοποθετήσουμε άλλα χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά, όπως κάποιο καρουζέλ ή τον πολύ ωραίο καρυθραύστη που βρήκαμε στα Ανδρεάδης Home Stores (φωτο), ο οποίος κοστίζει 17,50 ευρώ και μπορείτε να τον αγοράσετε on-line από εδώ. Στο ίδιο e-shop βρήκαμε και ένα όμορφο μουσικό καρουζέλ, αξίας 16 ευρώ. Μπορείτε να το δείτε και να το αγοράσετε από εδώ.

Το τζάκι, όπου υπάρχει, καταλαμβάνει μεγάλο μέρος του σπιτιού και απαιτεί ιδιαίτερη διακόσμηση –ας μην ξεχνάμε ότι από εδώ θα περιμένουν τα παιδιά τον Άη Βασίλη! Διατηρώντας το απλό αλλά κομψό, μπορούμε να απλά να το στολίσουμε με χριστουγεννιάτικες κάλτσες, στις οποίες θα τοποθετήσουμε μικρά δωράκια (φωτο). Μπορείτε να φτιάξετε τέτοιες κάλτσες μόνοι σας –δείτε πώς εδώ ή μπορείτε να αγοράσετε μερικές από το 4epoxes.com. Ενώ πάνω από το τζάκι μπορείτε να κρεμάσετε ένα ή περισσότερα χριστουγεννιάτικα στεφάνια στις χρωματικές αποχρώσεις του καθιστικού σας. Θα βρείτε κάποια υπέροχα σχέδια στα καταστήματα Le Shop με 40 έως 100 ευρώ, ενώ μπορείτε να αγοράσετε όμορφα στεφάνια και από το My Season.gr –δείτε εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v