Κηπουρική φθινοπώρου: Τι φυτεύουμε τώρα

Ποιος είπε το φθινόπωρο δεν έχει κηπουρικές εργασίες; Δείτε τι πρέπει να κάνουμε για να κρατήσουμε τα φυτά "σε φόρμα" και μάθετε τι φυτεύουμε τώρα για... λουλουδιαστά αποτελέσματα την άνοιξη.    
Κηπουρική φθινοπώρου: Τι φυτεύουμε τώρα
Μπορεί η απόλαυση του να καθόμαστε στη βεράντα το μπαλκόνι ή τον κήπο να περνά όσο ο καιρός κρυώνει, τώρα είναι όμως η εποχή να φροντίσουμε τα όσα φτιάξαμε την άνοιξη και το καλοκαίρι και να προνοήσουμε για την επόμενη "σοδειά" που θα μας κρατά παρέα όταν ο καιρός είναι ξανά έτοιμος να υποδεχθεί τα υπέροχα χρώματα των λουλουδιών.

Το φθινόπωρο είναι η καλύτερη εποχή για τους εραστές των κλαδευτηριών. Όλη η ανάπτυξη του καλοκαιριού θα χρειαστεί τώρα ένα χαλινάρι. Αρκετά βέβαια από τα… αποκόμματα και με τη βοήθεια της υγρασίας που αυτή την εποχή συνδυάζεται με ήπιες θερμοκρασίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη μαγιά για την ανοιξιάτικη εικόνα του χώρου, οπότε μη διστάσετε να τα τοποθετήσετε σε ξεχωριστές γλάστρες.

Χώρια από το κλάδεμα ή το τελευταίο «τάισμα» των φυτών με λίπασμα πριν τη χειμέρια νάρκη τους, το φθινόπωρο ενδείκνυται και για φύτεμα- κυρίως λαχανικών και βολβών, αλλά και για τη λήψη μέτρων έναντι σαλιγκαριών και άλλων απειλών για τα φυτά. Τα χημικά δολώματα για τους παρασιτικούς οργανισμούς μπορείτε να τα προμηθευτείτε από τις μάντρες με είδη κήπου ή και από τα μεγάλα super market.

Λαχανικά

Φυτέψτε κουνουπίδια, σπανάκι και μπρόκολα έχοντας πριν σκάψει ελαφρά το ανώτερο επίπεδο του χώματος και τοποθετήστε εκεί μικρή ποσότητα λιπάσματος ή κοπριάς. Ακόμη είναι τώρα καλή εποχή να φυτέψετε πράσα, κρεμμύδια, κουκιά, σκόρδα (ξεχωρίστε τις σκελίδες και τοποθετήστε τις σε βάθος περίπου 5 εκατοστών από την επιφάνεια) και πατάτες.

Παρτέρια

Αφαιρέστε όλες τις νεκρές κορυφές των λουλουδιών, ειδικά από τους κατιφέδες που όταν μαραίνονται επάνω στο φυτό μπορούν να χαλάσουν την εικόνα του μπαλκονιού ή του κήπου σας. Ούτως ή άλλως, δεν πρέπει να αφήνετε τα μονοετή ή εποχικά φυτά να παραμένουν περισσότερο από τη διάρκεια ζωής τους στο χώμα ή τις γλάστρες σας- ξεριζώστε τα, αν είναι δυνατόν, πριν ακόμα μαραθούν.

Φυτέψτε μοσχομπίζελα και φροντίστε για μια πέργκολα κοντά τους ώστε να αναρριχηθούν. Βάλτε τους σπόρους από το προηγούμενο βράδυ σε μια βρεγμένη εφημερίδα και φυτέψτε τους το πρωί. Αφαιρέστε από τις τριανταφυλλιές οποιαδήποτε φύλλα με μαύρα στίγματα και τοποθετήστε τα σε μια πλαστική σακούλα φροντίζοντας ώστε να μην έρθουν σε επαφή με τα υπόλοιπα. Είναι η εποχή να βάλετε ένα καλό οργανικό λίπασμα στις τριανταφυλλιές και να φροντίσετε το πότισμα να γίνεται όσο το δυνατόν στις ρίζες.

Όσοι προνόησαν τον Ιούλιο για ντάλιες θα τις δουν να ανθίζουν τώρα. Φροντίστε να είναι ποτισμένες και αφαιρέστε τα μικρότερα μπουμπούκια, ώστε να πετύχετε καλύτερα αποτελέσματα με τα μεγαλύτερα. Οι γλαδιόλες μπορούν τώρα να ξεριζωθούν. Κόψτε τους αγάπανθους πριν οι κεφαλές τους μαραθούν, ενώ κλάδεμα θέλουν οι ορτανσίες, οι λεβάντες, οι σαλβίες ώστε να μένει ο κήπος συγυρισμένος. Εποχή κλαδέματος είναι και για πελαργόνια και γεράνια, αλλά μην βιαστείτε να πετάξετε τα όσα περίσσεψαν, αφού όπως είπαμε, η εποχή είναι ιδανική για να βγάλουν ρίζες όσα «αποκόμματα» σας ενδιαφέρουν.

Ειδικά για τα μεσογειακά κλίματα ενδείκνυται αυτή την εποχή η ανασάλευση του γρασιδιού με ένα πιρούνι ή με μια μικρή τσουγκράνα ώστε να αεριστεί από τους καλοκαιρινούς καύσωνες και να διευκολυνθούν οι επερχόμενες βροχές να εισέλθουν και να δυναμώσουν το χώμα πριν τον βαρύ (;) χειμώνα. Για όσους έχουν γκαζόν είναι επίσης η εποχή να καλύψουν τυχόν «τρύπες» στην ενιαία πράσινη εικόνα του κήπου τους.

Εξάλλου, υπάρχει ακόμη αρκετός χρόνος έως τον χειμώνα για να μεγαλώσουν τα φυτά προστατευμένα από τη θερμοκρασία, ώστε ακόμη και αν κάποιος επιθυμεί να ξεκινήσει τώρα μια παρόμοια καλλιέργεια με τύρφη, είναι κατάλληλη εποχή να το κάνει- αρκεί να έχει υπόψη του ότι μια φορά την ημέρα θα χρειάζεται να ποτίζει, ώστε να έχει αποτελέσματα.

Πέρα από οτιδήποτε άλλο, το φθινόπωρο είναι η καλύτερη εποχή του χρόνου για να φυτέψετε αειθαλή δένδρα και θάμνους, ενώ είναι μια πολύ καλή εποχή για να φυτέψετε και οπωροφόρα δένδρα. Αυτή είναι η εποχή και για να εμπλουτίσετε το έδαφος με λίπασμα, αν και θέλει προσοχή καθώς τα υπερβολικής έντασης σκευάσματα δεν ταιριάζουν στα δένδρα που προτιμούν ήπια λιπάσματα.

Όσο η ήπια θερμοκρασία εξακολουθεί, περιποιηθείτε τα φυτά με τις ρηχές ρίζες όπως τα ροδόδενδρα, οι αζαλέες και τα κωνοφόρα. Συλλέξτε τους καρπούς που έχουν βγει, αφαιρέστε τα όποια τυχόν αδύναμα κλαριά, απλώστε λίγο ασβέστη και μετά ποτίστε με άφθονο νερό προκειμένου να μεγιστοποιήσετε την ανάπτυξη σε μικρό χρονικό διάστημα. Μεταφυτέψτε ροδόδενδρα, αζαλέες και καμέλιες τώρα.

Βολβοί

Είναι η εποχή που πρέπει να φροντίσουμε για τα λουλούδια που θα απολαμβάνουμε την άνοιξη- άλλωστε είναι γνωστό πως κάποια από τα ομορφότερα άνθη βγαίνουν από τους βολβούς. Το φθινόπωρο είναι η κατάλληλη εποχή να φυτέψετε βολβούς και ειδικά ασφόνδυλους, νεραγκούλες, φρέζες, τουλίπες, ανεμώνες, υάκινθους και φούλια.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v