Εταιρεία μετατρέπει παλιά αεροπλάνα σε σπίτια και γραφεία

«Πραγματικά δεν είχαμε σκοπό να τα πουλήσουμε», λέει ο Kevin Regan, που μετατρέπει καμπίνες αεροπλάνων σε χρηστικά δωμάτια.
Εταιρεία μετατρέπει παλιά αεροπλάνα σε σπίτια και γραφεία
Η ιδέα για ανακύκλωση παλαιών αεροπλάνων και τη μετατροπή τους σε μικρά κουβούκλια πάσης φύσεως, ξεκίνησε το 2016 από τον David Palmer και την Emily Palmer και συνεχίστηκε το 2021 ως προσωπικό πρότζεκτ  από τον Kevin Reagan.

Σήμερα, ο Regan με τον επιχειρηματικό του συνεργάτη Shane Thornton -και οι δύο χτίστες στο επάγγελμα- συνέχισαν το πρότζεκτ των Aeropods και ανακυκλώνουν εμπορικά αεροπλάνα και τα μετατρέπουν σε γραφεία, χώρους για glamping ή έτοιμα καταλύματα.

Μέχρι στιγμής, έχουν ξοδέψει μόλις 100 ευρώ για διαφημίσεις, ενώ η εταιρεία τους είναι κυριολεκτικά ολοκαίνουργια αλλά έχουν ήδη πουλήσει 11 pods – όπως ονομάζονται – και ετοιμάζονται να στείλουν και άλλα όπου τα θέλουν οι πελάτες τους.

Tα αεροπλάνα είναι κατασκευασμένα να αντέχουν: φτιάχνονται από κράμα αλουμινίου και έχουν πολύ καλή μόνωση. Υπολογίζεται ότι περίπου 15.000 αεροσκάφη θα αποσυρθούν τα επόμενα 20 χρόνια, οπότε υπάρχει υλικό για ανακύκλωση και ανταλλακτικά.

Το πρώτο αεροπλάνο, στο οποίο εργάστηκαν, ήταν ένα Airbus A320 της IndiGo, το οποίο απέκτησαν από το αεροδρόμιο του Κάρντιφ στην Ουαλία. Χρειάστηκαν περίπου τέσσερις μήνες για να φτιάξουν στο σχέδιο που ήθελαν.

Τα pods είναι διαθέσιμα σε διάφορα μεγέθη: από μικρά με τρία παράθυρα μέχρι ευρύχωρα με 10 παράθυρα, κρεβατοκάμαρα, μπάνιο και μικρή κουζίνα.

Οι τοίχοι και τα πατώματα είναι πλήρως μονωμένα και τα δωμάτια είναι εξοπλισμένα με θύρες USB, φωτισμό LED και θερμαντικά σώματα. Οι γυάλινες πόρτες – ειδικά σχεδιασμένες για να ταιριάζουν σε ένα A320 – έχουν διπλό τζάμι και ειδική μόνωση.

«Παραδίδεται έτοιμο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα, αν υπάρχει τσιμεντένια βάση», προσθέτει, εξηγώντας πως τα γραφεία αυτά μπορούν, επίσης, να μετακινηθούν σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης τους μετακομίσει. «Είναι εξίσου καλό με ένα σπίτι. Δεν χρειάζεται συντήρηση, απλώς ένα πλύσιμο, όπως ακριβώς ένα αυτοκίνητο», λέει ο Reagan.

Οι τιμές αρχίζουν στα 20.000 ευρώ και φτάνουν έως τα 37.000 ευρώ. Αν και είναι ακόμη αρχή για την Aeropod, ελπίζουν να επεκτείνει τις δραστηριότητές της σε όλη την Αγγλία. «Μπορούμε να τα παραδώσουμε οπουδήποτε. Δεν υπάρχει περιορισμός στο πού μπορούμε να τα μεταφέρουμε», καταλήγει.

Με πληροφορίες από abcnews.go.com και cnn.com
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v