Τι είναι αυτό το spring clean και πώς θα το κάνεις

Η ιδέα να κάνεις ένα γερό καθάρισμα στο σπίτι για να υποδεχτείς την άνοιξη είναι η νέα αγαπημένη τάση του ίντερνετ. Κι αυτά είναι τα μυστικά της.
Τι είναι αυτό το spring clean και πώς θα το κάνεις
Ο όρος μπορεί να μας έρχεται από τα εξωτερικά, αλλά η ιδέα είναι πιο παλιά κι από τις πέτρες: Με τον ερχομό της άνοιξης, σηκώνουμε τα χαλιά, ανοίγουμε περισσότερες ώρες τα παράθυρα, και κάνουμε ένα γερό καθάρισμα στο σπίτι που πλέον, όπως κι εμείς, αναπνέει καλύτερα, μετά τη χειμερία νάρκη των τελευταίων μηνών. Αυτό είναι, με δυο λόγια, το περίφημο spring clean. Κι αυτά είναι μερικά μυστικά και κόλπα για να το κάνεις όσο το δυνατόν καλύτερα –και ευκολότερα.

Ένα δωμάτιο την φορά

Όσο πιο σχολαστικός είσαι, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να κάνεις όλο το σπίτι σε ένα Σαββατοκύριακο. Ειδικά αν είναι μεγαλούτσικο (το σπίτι, όχι το Σαββατοκύριακο) κατά πάσα πιθανότητα θα κουραστείς, θα αγχωθείς και θα τα παρατήσεις στη μέση. Αφιέρωσε καλύτερα ένα-δυο απογεύματα μέσα στην εβδομάδα σε ένα δωμάτιο –ξεκινώντας από το σαλόνι, και περνώντας στα υπνοδωμάτια. Την άλλη εβδομάδα, θα κάνεις το επόμενο δωμάτιο και πάει λέγοντας.

Τα δύο βασικά: Τζάμια και χαλιά

Κάνει και ωραίο ποιηματάκι για να το θυμάσαι ευκολότερα. Αφενός τα χαλιά που μάζευαν σκόνη και χνουδάκι όλο τον χειμώνα τώρα σηκώνονται και κάνουν το σπίτι να δείχνει μεγαλύτερο και πιο «αεράτο», αφετέρου τα τζάμια μετά από ένα καλό καθάρισμα αφήνουν τον ήλιο να φωτίζει όλους τους χώρους του σπιτιού καλύτερα. Μιλώντας για τζάμια, μην αμελήσεις τους καθρέφτες, που με ένα καλό γυάλισμα συμβάλλουν κι αυτοί στην αντανάκλαση του φωτός για έξτρα ανοιξιάτικη αίσθηση στο σπίτι.

Ξεφορτώσου τη σαβούρα

Ξέρεις πολύ καλά ποιο σημείο λέμε: Εκείνο το τραπεζάκι δίπλα στην πόρτα που ‘χει πάνω ανοιγμένους λογαριασμούς, διαφημιστικές κονκάρδες, μαγνητάκια από ντελίβερι, φιλτράκια τσιγάρων, παλιές λίστες σούπερ μάρκετ, μια κάρτα του υδραυλικού που σου έφτιαξε τη βρύση πέρυσι και μια μπομπονιέρα από έναν γάμο που πήγες το 2019. Δεν ξέρουμε πόσο συναισθηματικός τύπος είσαι, αλλά ό,τι από αυτά δεν καταλήξει στα σκουπίδια μπαίνει ωραιότατα σε ένα κουτάκι που ξεχνιέται στο πατάρι για πάντα.

Κάνε ντου(λάπα)

Αν ανεβοκατεβάζεις χειμωνιάτικα-καλοκαιρινά, και δεν είσαι από τους τυχερούς που τα έχουν όλα σε μια τεράστια ντουλάπα, τώρα είναι η τέλεια ευκαιρία να κάνεις ένα καλό ξεσκαρτάρισμα και να αφήσεις χώρο στις ντουλάπες σου να αναπνέουν –και να διευκολύνουν κατά πολύ την αποστολή «ντύσιμο» κάθε πρωί που ξυπνάς. Αν δεν έχεις ένα απόγευμα να αφιερώσεις σε δοκιμές και πασαρέλες μπροστά σε φίλες α λα Sex and the City, υπάρχει και ο χρυσός κανόνας που λέει πως αν δεν το έχεις φορέσει τους τελευταίους δώδεκα μήνες, μάλλον δεν θα το ξαναφορέσεις. Ξεδιάλεξε ό,τι είναι σε καλή κατάσταση για να το χαρίσεις ή να το μεταποιήσεις αν νιώθεις δημιουργικός/η, και τα υπόλοιπα μην τα λυπάσαι, πέτα τα, τζάμπα χώρο πιάνουν.

Ξεσκάρταρε και το μπάνιο

Εδώ και αν έχουν την τάση να μαζεύονται πράγματα που δεν πρόκειται να ξαναχρησιμοποιήσεις ποτέ. Αφού κάνεις ένα καλό καθάρισμα των επιφανειών, χρησιμοποιώντας και μερικά από τα κόλπα που έχουμε συγκεντρώσει εδώ για να ξεφορτωθείς άλατα και επίμονους λεκέδες, άδειασε και ό,τι έχεις σε ντουλάπι-ραφάκι-συρτάρι και ξεδιάλεξε τα πάντα ένα-ένα: Μισοτελειωμένες κρέμες που άνοιξες το 2016, ξεχασμένα δειγματάκια σαμπουάν από την πλειστόκαινο εποχή, προφυλακτικά που μοιράζαν’ στη σχολή την παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS, το κραγιόν που φόραγες στην πενταήμερη, και οτιδήποτε δεν διαβάζεται καν η ετικέτα του ξέρεις πού πάει· κατευθείαν στα σκουπίδια.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v