Σημάδια ότι τα φυτά μου είναι άρρωστα

Τα φυτά δεν θέλουν μόνο πότισμα. Χρειάζονται φροντίδα και να τα προσέχουμε, όπως και προστασία από ασθένειες.
Σημάδια ότι τα φυτά μου είναι άρρωστα
Τα φυτά είναι υπέροχοι σύντροφοι για το σπίτι. Ένα φυτό μπορεί να μας φτιάξει την διάθεση, να γεμίσει το σπίτι μας με θετική ενέργεια. Χρειάζεται, όμως, φροντίδα και προσοχή, επειδή είναι ένας ζωντανός οργανισμός που μπορεί να αρρωστήσει.

Πατάμε λοιπόν play σ’ αυτήν την κομματάρα με πολύ ταιριαστό τίτλο, και διαβάζουμε για τα πιο κοινά σημάδια ότι το φυτό σου είναι άρρωστο.


Φύλλα που μαραίνονται
Τσέκαρε πόσο έχει στεγνώσει το χώμα του φυτού σου. Βάλε το δάχτυλό σου στο χώμα (πρόσεχε τις ρίζες) και αν το νιώθεις στεγνό, το φυτό σου χρειάζεται πότισμα. Αν το χώμα δεν είναι στεγνό, και αν τα μαραμένα φύλλα κιτρινίζουν επίσης, μπορεί οι ρίζες να είναι μολυσμένες. Τσέκαρέ τις και δες αν είναι εύθραυστες και μουχλιασμένες, υπάρχει πρόβλημα. Κόψε τις χαλασμένες ρίζες και μερικά φύλλα και ξαναφύτεψέ το.

Το φυτό ή το χώμα δεν συγκρατούν το νερό
Αυτό σημαίνει είτε πως οι ρίζες του φυτού σου μεγάλωσαν υπερβολικά για την γλάστρα (δες αν είναι υπερβολικά πυκνές και κολλημένες μεταξύ τους), ή πως το χώμα έχει γίνει υδροφοβικό. Αν συμβαίνει αυτό, τότε σημαίνει πως το χώμα έμεινε στεγνό για υπερβολικά πολύ καιρό. Μούλιασε για λίγη ώρα ολόκληρη την γλάστρα σε έναν κουβά νερό.

Πολλά κίτρινα φύλλα
Το κιτρίνισμα είναι πολύ φυσιολογικό σημάδι φύλλων που έχουν μεγαλώσει πια. Αλλά αν συμβαίνει σε νεαρά φύλλα, και συμβαίνει αρκετά, τότε το πρόβλημα είναι πως το φυτό σου ίσως δέχεται υπερβολικά πολύ ήλιο. Εναλλακτικά, το κιτρίνισμα μπορεί να σημαίνει είτε πως το έχεις ποτίσει υπερβολικά, είτε πως δεν το ποτίζεις καθόλου. Σε κάθε περίπτωση, είναι τρεις πιθανές αιτίες που αντιμετωπίζονται (και «διαγιγνώσκονται») εύκολα.

Οι ρίζες βγαίνουν είτε στην επιφάνεια, είτε από τις τρύπες της γλάστρας
Μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα εδώ και τώρα!

Οι άκρες των φύλλων γίνονται καφέ
Αν έβαλες πρόσφατα λίπασμα στο φυτό σου, αυτό είναι ένα σημάδι ότι το παράκανες. Εναλλακτικά, τσέκαρε τον... τόπο καταγωγής του είδους φυτού που έχεις. Αν είναι από τροπικό κλίμα, είναι συνηθισμένο σε πολύ υψηλότερους δείκτες υγρασίας στην ατμόσφαιρα, και το πιο ξηρό κλίμα είναι κάπως άβολο για αυτό. Προσοχή, αυτό δεν σημαίνει πως θέλουν επιπλέον πότισμα από το κανονικό. Σημαίνει πως θα ήταν καλό να ψεκάζεις με λίγο νεράκι τα φύλλα του.

Καμένες, γκρίζες άκρες φύλλων
Τσέκαρε αν τα σημεία που τις παρατήρησες βρίσκονται ακριβώς εκεί που χτυπάει ο ήλιος το φυτό σου. Αν ναι, τότε έχουμε πάθει... ηλίαση. Καλά διάβασες, τα φυτά μπορούν να καούν από τον ήλιο ακριβώς όπως και εμείς. Μην το αλείψεις με γιαούρτι όμως, απλά φρόντισε να το απομακρύνεις από το σημείο που το είχες και να το βάλεις κάπου που ο ήλιος να μην το χτυπάει τόσο άμεσα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v