Εύκολες και γρήγορες συνταγές σε 20’

Ριζότο, μακαρονάδες, ψάρι στη λαδόκολλα ή εύκολες ομελέτες… Ιδού τέσσερις σούπερ συνταγές που δε θέλουν παραπάνω από 20 λεπτά μαγειρέματος.
Εύκολες και γρήγορες συνταγές σε 20’
Ριζότο με κοτόπουλο
Υλικά:
1 κρεμμύδι, 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.γ. ζάχαρη, 2 κ.σ. θυμάρι φρέσκο, 1 σκ. σκόρδο, 250 γρ. ρύζι, 150 γρ. λευκό κρασί, 1 κύβο κότας, 1,5 λίτρο νερό, 2 φιλέτα στήθος κοτόπουλο, αλάτι, πιπέρι, 1 κ.γ. μπούκοβο, 1 κ.γ. κάρι, ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι, 80 γρ. βούτυρο, δεντρολίβανο, 100 γρ., παρμεζάνα τριμμένη
Για το σερβίρισμα: θυμάρι, δεντρολίβανο, φέτες από λεμόνι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Τοποθετούμε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο. Κόβουμε το κρεμμύδι σε χοντρά κομμάτια και το βάζουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, 1 κ.σ. θυμάρι, το σκόρδο ψιλοκομμένο, το ρύζι και ανακατεύουμε. Σοτάρουμε για 1-2 λεπτά για να θωρακιστεί το ρύζι και να μην λασπώσει. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο, προσθέτουμε τον κύβο, 100 γρ. νερό και ανακατεύουμε. Μόλις απορροφηθεί η πρώτη δόση από το νερό προσθέτουμε άλλα 100 γρ. νερό. Παράλληλα, τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Κόβουμε το κοτόπουλο σε μικρά κομμάτια. Βάζουμε στο τηγάνι 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο, τα κομμάτια από το κοτόπουλο, αλάτι, πιπέρι, το μπούκοβο, το κάρι και σοτάρουμε μέχρι να πάρει καλό χρώμα. Προσθέτουμε 100 γρ. νερό στο τηγάνι ανακατεύουμε και μεταφέρουμε όλα τα υλικά από τηγάνι στην κατσαρόλα με το ρύζι. Βάζουμε τον χυμό και το ξύσμα από το λεμόνι Προσθέτουμε σε δόσεις το υπόλοιπο νερό, ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι να είναι έτοιμο το ρύζι και γίνει al dente. Αφαιρούμε από τη φωτιά, βάζουμε το βούτυρο, 1 κ.σ. θυμάρι, το δεντρολίβανο και ανακατεύουμε με μία κουτάλα μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Προσθέτουμε την παρμεζάνα και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε με επιπλέον θυμάρι, δεντρολίβανο, φέτες από λεμόνι και πιπέρι.
Η συνταγή είναι από εδώ

Μακαρονάδα aglio olio e pepperoncino
Υλικά:
500 γραμ. σπαγγέτι, 4 κ.σ ελαιόλαδο, 4 σκ. σκόρδο, 1-2 καυτερές πιπεριές τσίλι, αλάτι, λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο προαιρετικά
Εκτέλεση:
Βάζουμε πρώτα τα ζυμαρικά σε μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει μέχρι να γίνουν al dente. Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο μαζί με την ψιλοκομμένη πιπερίτσα για 1-2′, χωρίς να πάρουν χρώμα. Με τσιμπίδα παίρνουμε τα μακαρόνια καθώς στάζουν από την κατσαρόλα και τα ρίχνουμε μέσα στο λάδι με την πιπερίτσα. Ανακατεύουμε πολύ καλά. Προσθέτουμε προαιρετικά ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε αμέσως.
Η συνταγή είναι από εδώ

Φουρτάλια Άνδρου
Υλικά:
6 αυγά, 4 πατάτες, 3 λουκάνικα χωριάτικα, 1 κούπα ελαιόλαδο, 5-6 φύλλα δυόσμου, αλάτι-πιπέρι
Εκτέλεση:
Κόβουμε τις πατάτες ροδέλες και τις τηγανίζουμε ελαφρά στο ελαιόλαδο. Κόβουμε τα λουκάνικα σε χονδρά κομμάτια και τα σοτάρουμε. Χτυπάμε τα αυγά σε ένα μπολ, προσθέτουμε τον δυόσμο ψιλοκομμένο και ενσωματώνουμε τα υπόλοιπα υλικά (η ποσότητα των υλικών επαρκεί για γεύμα τεσσάρων ατόμων). Στο τηγάνι που τηγανίσαμε τις πατάτες, αφήνουμε τόσο λάδι όσο χρειάζεται για να καλύψουμε τον πάτο της φουρτάλιας και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Αδειάζουμε το περιεχόμενο του μπολ, το διαμορφώνουμε ομοιόμορφα με μια σπάτουλα και τοποθετούμε το καπάκι. Μετά από 3 περίπου λεπτά και με την βοήθεια ενός ρηχού πιάτου την γυρίζουμε από την άλλη πλευρά, τοποθετούμε πάλι το καπάκι και την ψήνουμε για άλλα 3 με 4 λεπτά. Η φουρτάλια είναι έτοιμη για σερβίρισμα..
Η συνταγή είναι από εδώ

Ψάρι «πακέτο» στη λαδόκολλα
Υλικά:
4 φιλέτα ψαριού (συναγρίδα ή ροφό ή τσιπούρα ή όποιο άλλο ψάρι προτιμάτε), 2 φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους ψιλοκομμένα, 1 ρίζα φινόκιο λεπτοκομμένη, 1 κ.σ. κάππαρη ψιλοκομμένη, 1 ντομάτα κομμένη σε μικρά καρέ, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 4 κομμάτια λαδόκολλα, 4 κομμάτια αλουμινόχαρτο
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε μέσα σε ένα μπολ τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το φινόκιο, τις ντομάτες, την κάππαρη, το ελαιόλαδο και λίγο αλατοπίπερο. Απλώνουμε στον πάγκο τα τέσσερα κομμάτια αλουμινόχαρτου και πάνω σε κάθε ένα από αυτά τοποθετούμε τις λαδόκολλες. Πάνω σε κάθε λαδόκολλα ισομοιράζουμε τη γέμιση των λαχανικών. Τοποθετούμε επάνω τα φιλέτα ψαριού, με την πέτσα προς τα πάνω. Με πινέλο αλείφουμε τα φιλέτα με λίγο ελαιόλαδο κι αλατοπιπερώνουμε ελάχιστα. Κλείνουμε τα πακέτα διπλώνοντας τη λαδόκολλα μαζί με το αλουμινόχαρτο σε μισοφέγγαρο. Πιέζουμε και γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα, όπως κάνουμε κόθρο στις πίτες. Πατάμε πολύ καλά την ένωση για να μην ανοίξει –είναι πολύ βασικό να μη χάσουμε υγρά από τη λαδόκολλα. Στο τέλος τα πακέτα θα έχουν σχήμα και «γείσο» σαν τυρόπιτα. Στη συνέχεια, τα αραδιάζουμε πάνω σε λαμαρίνα. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 240οC για 15΄. Κατά το ψήσιμο τα πακέτα φουσκώνουν σαν μπαλόνι. Αφού ψηθούν, τα αφήνουμε να σταθούν 5΄. Τρυπάμε με μαχαίρι τη λαδόκολλα, να βγει ο ατμός και προσέχουμε τα δάχτυλά μας γιατί καίει πολύ. Στη συνέχεια ανοίγουμε τα πακέτα και σερβίρουμε τα φιλέτα σε πιάτα περιχύνοντας με τα υγρά τους. Μπορούμε να συνοδεύσουμε με σαλάτα από βραστές πατάτες.
Η συνταγή είναι από εδώ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v