5 γρήγορες συνταγές για κοτόπουλο

Πέντε λαχταριστές, εύκολες και κυρίως γρήγορες συνταγές που θα σας κάνουν να μη βαρεθείτε ποτέ το κοτόπουλο.
5 γρήγορες συνταγές για κοτόπουλο
Πικάντικο κοτόπουλο με lime
Υλικά:
3/4 κ.γ. αλάτι, 1/4 κ.γ. πιπέρι, 1/4 κ.γ. πιπέρι καγιέν, 1/ κ.γ. πάπρικα, 1/4 κ.γ. + 2 κ.γ. σκόνη σκόρδου, 1/8 κ.γ. κρεμμύδι σε σκόνη, 1/4 κ.γ. θυμάρι, 1/4 κ.γ. μαϊντανό, 4 μισά στήθους κοτόπουλου, χωρίς την πέτσα και τα κόκαλα, σε κομμάτια, 2 κ.γ. βούτυρο, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 3 κ.γ. χυμό λάιμ
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλάτι, το πιπέρι, το καγιέν, την πάπρικα, 1/4 κ.γ. σκόνη σκόρδου, το κρεμμύδι σε σκόνη, το θυμάρι και τον μαϊντανό. Τοποθετούμε μέσα στο μπολ το κοτόπουλο και ανακατεύουμε καλά. Ζεσταίνουμε το βούτυρο και το λάδι σε ένα τηγάνι σε μεσαία φωτιά. Τσιγαρίζουμε το κοτόπουλο έως ότου γίνει καφετί, περίπου για 6 λεπτά σε κάθε πλευρά. Προσθέτουμε 2 ακόμη κ.γ. σκόνη σκόρδου και το χυμό λάιμ. Αφήνουμε για 5' ακόμη, ανακατεύοντας συχνά.
Η συνταγή είναι από εδώ. 



Noodles αυγού με λαχανικά και κοτόπουλο
Υλικά:
250 γρ. noodles αυγού, 3 κ.σ σουσαμέλαιο ή ηλιέλαιο, 1 φιλέτο στήθος κοτόπουλο, 1 ξερό κρεμμύδι, 1 σκελίδα σκόρδο, 1 κόκκινη πιπεριά, 250 γρ. μικρές φούντες μπρόκολο, 250 γρ. μανιτάρια φρέσκα, 2 καρότα, 1 καυτερή πιπεριά (προαιρετικά), 5 κ.σ teriyaki sauce, 2 κ.σ sweet chili sauce, για το γαρνίρισμα: πράσινα φύλλα από 2 τρυφερά φρέσκα κρεμμύδια (ψιλοκομμένα), λίγο σουσάμι, λίγα φιστίκια κάσιους ωμά
Εκτέλεση:
Ψιλοκόβουμε το κοτόπουλο για τα νούντλς σε μικρές και λεπτές φέτες. Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε φέτες και το καρότο με την πιπεριά σε μπαστουνάκια. Ζεσταίνουμε το λάδι σε γουόκ η σε βαθύ τηγάνι. Σοτάρουμε το κοτόπουλο από όλες τις πλευρές για 4-5 λεπτά. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο, συνεχίζοντας το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά ακόμα. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, το μπρόκολο, την πιπεριά και το καρότο. Σοτάρουμε για 3-4 λεπτά επιπλέον. Προσθέτουμε την teriyaki sauce και ανακατεύουμε. Σιγομαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά, και προσθέτουμε τη σάλτσα sweet chili. Προσθέτουμε τα noodles κι ανακατεύουμε τα υλικά. Τέλος πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι, φιστίκια κάσιους και ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι (τα πράσινα φύλλα μόνο). Σερβίρουμε αμέσως τα noodles σε τέσσερα μπολ.
Για τα νούντλς: Βράζουμε μπόλικο νερό στην κατσαρόλα. Ρίχνουμε τα noodles αυγού και βράζουμε 3 λεπτά. Tα πιάνουμε με μία λαβίδα, και όπως στάζουν, τα ρίχνουμε στο γουόκ με τα λαχανικά και το κοτόπουλο.
Η συνταγή είναι από εδώ 

Κρύα σαλάτα κοτόπουλο
Υλικά:
2 φιλέτα στήθος κοτόπουλο, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, λίγα κλωνάρια φρέσκο βασιλικό, δυόσμο, δεντρολίβανο, θυμάρι, 250 γρ. στριφτά ζυμαρικά ολικής αλέσεως, 150 γρ. γιαούρτι, 70 γρ. μέλι, 50 γρ. μουστάρδα, 20 γρ. σόγια σως, ξύσμα και χυμό από 2 λάιμ, 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, 200 γρ. καλαμπόκι σε κονσέρβα στραγγισμένο, φρέσκο δυόσμο και βασιλικό για το σερβίρισμα, αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C στον αέρα. Βάζουμε ένα τηγάνι στη φωτιά να κάψει με 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Χωρίζουμε το στήθος σε δύο κομμάτια. Ρίχνουμε τα φιλέτα κοτόπουλο στο καυτό τηγάνι και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τα σοτάρουμε για 5 λεπτά από κάθε πλευρά. Βάζουμε όλα τα μυρωδικά σε ένα ταψί, τοποθετούμε από πάνω τα φιλέτα και προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο. Βάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε για 15 λεπτά. Ενδιάμεσα έχουμε βάλει μπόλικο νερό να βράσει σε μια κατσαρόλα, το αλατίζουμε καλά, προσθέτουμε τα ζυμαρικά και τα βράζουμε για 10-11 λεπτά.
Σουρώνουμε τα ζυμαρικά, τα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και τα ανακατεύουμε για να μην κολλήσουν. Τα κρατάμε σε ένα μπολ στην άκρη για 20 λεπτά μέχρι να κρυώσουν. Βγάζουμε τα φιλέτα από τον φούρνο, τα τοποθετούμε σε ένα ξύλο κοπής, τα κόβουμε σε κυβάκια του 1 εκ. και τα αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το γιαούρτι, το μέλι, τη μουστάρδα, τη σόγια σως, τον χυμό από τα λάιμ και τα ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέτουμε στη σάλτσα τα ζυμαρικά και τα κομμάτια κοτόπουλο. Κόβουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι σε λεπτές φέτες και το προσθέτουμε στη σαλάτα μαζί με το καλαμπόκι, το ξύσμα από τα λάιμ, τον δυόσμο και τον βασιλικό. Ανακατεύουμε απαλά με δύο κουτάλες τη σάλτσα με τα ζυμαρικά και το κοτόπουλο και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε επιπλέον μυρωδικά (δυόσμο, βασιλικό) και σερβίρουμε.
Η συνταγή είναι από εδώ.

Γρήγορο κοτόπουλο με μουστάρδα
Υλικά:
2 φιλέτα κοτόπουλου σε μικρά κομμάτια, 2 κ.σ. απαλή μουστάρδα, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, λίγη ρίγανη, 400 γρ. ασπρομανίταρα, 1 μεγάλο κρεμμύδι, 2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό, 2 μεγάλες κουταλιές Philadelphia, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Πλένουμε τα μανιτάρια με άφθονο νερό και τα αφήνουμε να στραγγίξουν τα νερά τους. Τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Ζεσταίνουμε ένα βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε τα μανιτάρια μαζί με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, σε δυνατή φωτιά με μία κουταλιά ελαιόλαδο. Στην συνέχεια, όταν είναι έτοιμα, τα αφαιρούμε από το τηγάνι. Στο ίδιο τηγάνι, προσθέτουμε τις υπόλοιπες δύο κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κοτόπουλο, μέχρι να πάρει χρώμα και να ψηθεί. Όταν είναι έτοιμο, προσθέτουμε τον ζωμό, την μουστάρδα, το θυμάρι και το Philadelphia και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, δοκιμάζουμε και σερβίρουμε το κοτόπουλο με τα μανιτάρια μαζί με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Η συνταγή είναι από εδώ. 



Κριθαρότο με κοτόπουλο
Υλικά:
5 κ.σ ελαιόλαδο, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 καρότο τριμμένο, 1 σκελίδα σκόρδο, 4 ασπρομανίταρα μεγάλα κομμένα σε φέτες, 10 ντοματίνια κομμένα στη μέση, 350 γρ. κριθαράκι χονδρό, 1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί, 1 λίτρο ζωμός κότας (ζεστός), 1 φιλέτο στήθος κοτόπουλο (μαγειρεμένο και ψιλοκομένο), λίγο φρέσκο θυμάρι ή μαϊντανό ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο, λίγο παλαιωμένο λαδοτύρι Νάξου (ή τριμμένο τυρί)
Εκτέλεση:
Για το κριθαρότο, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μικρή πλασοτέ κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά, για να γίνει διάφανο, χωρίς να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε το σκόρδο και τα μανιτάρια. Σοτάρουμε για 2 λεπτά. Προσθέτουμε τα ντοματίνια. Σοτάρουμε για 2 λεπτά. Προσθέτουμε το κριθαράκι, ανακατεύουμε να λαδωθεί και να βγάλει το γήινο άρωμά του. Προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ, ανακατεύοντας. Λίγο λίγο και σταδιακά προσθέτουμε το ζεστό ζωμό, ακολουθώντας τη διαδικασία, όπως όταν φτιάχνουμε ριζότο. Κάθε φορά που απορροφάται ο ζωμός προσθέτουμε επιπλέον. Στα μισά του βρασμού προσθέτουμε το καρότο και το ψιλοκομμένο κοτόπουλο. Δεν ξεχνάμε το τακτικό ανακάτεμα, αλλά όχι συνεχές, γιατί στο τέλος σπάει το κριθαράκι και λασπώνει το κριθαρότο. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μαγειρεμένο κοτόπουλο ψιλοκομμένο. Μαγειρεύουμε περίπου για 15 λεπτά από την ώρα που μπαίνει ο ζωμός στο τηγάνι. Αρωματίζουμε και ελέγχουμε το αλατοπίπερο προς το τέλος του βρασμού. Αποσύρουμε από τη φωτιά όσο ακόμα το κριθαρότο είναι ζουμερό και κρατάει λίγο η καρδιά του, δηλαδή είναι al dente. Όταν είναι έτοιμο πασπαλίζουμε τριμμένο τυρί. Τρίβουμε μπόλικο πιπέρι και σερβίρουμε αμέσως. Προσέξτε γιατί όσο μένει, ρουφάει τα υγρά του, μαλακώνει πολύ και στεγνώνει.
Η συνταγή είναι από εδώ 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v