Οι καλύτερες συνταγές για φοβερή βασιλόπιτα

Δείτε τις συνταγές των πιο διάσημων ελλήνων σεφ και φτιάξτε σπιτικές βασιλόπιτες που θα εντυπωσιάσουν τους καλεσμένους σας στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι.
Οι καλύτερες συνταγές για φοβερή βασιλόπιτα
Βαρεθήκατε τα έτοιμα κέικ από το ζαχαροπλαστείο και θέλετε φέτος πιο σπιτική και γευστική βασιλόπιτα για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι σας; Παρακάτω συγκεντρώνουμε τις προτάσεις των πιο διάσημων ελλήνων μαγείρων, του Ηλία Μαμαλάκη, του Άκη Πετρετζίκη, της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου και του Στέλιου Παρλιάρου, για να φτιάξετε μόνοι σας ονειρεμένες βασιλόπιτες με τις πιο ιδιαίτερες συνταγές.

Βασιλόπιτα κέικ από τον Άκη Πετρετζίκη


Υλικά:
Για τη Βασιλόπιτα κέικ: 300 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, 250 γρ. ζάχαρη άχνη, 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο, 2 γρ. μαστίχα, 7 γρ. μαχλέπι, 1 κ.σ. ζάχαρη, 2 κ.σ. αλεύρι, 1-2 πορτοκάλια ξύσμα, 2 βανίλιες ή 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Για μείγμα Β: 4 αυγά (200 γρ.), 75 ml γάλα 3,5% λιπαρά
Για μείγμα Γ: 400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ, 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
Εκτέλεση:
Για τη Βασιλόπιτα κέικ: Χτυπάμε το βούτυρο και την άχνη στο μίξερ με το "φτερό" πολύ καλά μέχρι να αφρατέψουν. Μόλις αφρατέψουν, σταμάταμε το χτύπημα, καθαρίζουμε τα πλαϊνά τοιχώματα και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 5 λεπτά. (Καλό είναι το βούτυρο να το χτυπάμε όταν είναι εκτός ψυγείου για κάποια ώρα ώστε να είναι μαλακό). Κατά τη διάρκεια που δουλεύει το μίξερ παίρνουμε τα υπόλοιπα υλικά από το πρώτο μείγμα (εκτός από το πορτοκάλι) και τα χτυπάμε σε ένα μπλεντεράκι με μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη για να γίνουν σκόνη. Όταν ετοιμαστούν προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε αυτή τη σκόνη στο μείγμα με το βούτυρο και την άχνη και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα.
Προσθέτουμε τα υλικά του μείγματος Β σιγά σιγά. Βγάζουμε τον κάδο από το μίξερ και προσθέτουμε το μείγμα Γ και ανακατεύουμε πολύ σιγά με μια κουτάλα. Βουτυρώνουμε-αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα κέικ διαμέτρου 25 εκ. με αφαιρούμενα πλαϊνά και ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45-50 λεπτά, στην υψηλή σχάρα. Πριν το ψήσιμο βάζουμε το φλουρί. Μόλις είναι έτοιμη, πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε.
Την συνταγή εντοπίσαμε εδώ  

Βασιλόπιτα του Στέλιου Παρλιάρου


Υλικά:
250 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου, 250 γρ. ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη, 250 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα στο μπλέντερ σε σκόνη (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ θα βρείτε και έτοιμη αμυγδαλόσκονη), 6 μεγάλα αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο, 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ, 100 γρ. σταφίδες ξανθές, 100 γρ. δαμάσκηνα ξερά, χωρίς κουκούτσια, ψιλοκομμένα, 100 γρ. σύκα ξερά, ψιλοκομμένα, 200 γρ. κονιάκ
Εκτέλεση:
Βάζουμε τα ξερά φρούτα (σταφίδες, δαμάσκηνα και σύκα) σε ένα μπολ, τα περιχύνουμε με το κονιάκ και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 1 βράδυ. Την επομένη, τα πολτοποιούμε όλα μαζί. Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το σύρμα (ή με το μίξερ χειρός) το βούτυρο, την άχνη και την αμυγδαλόσκονη μέχρι να φουσκώσουν και να σχηματιστεί μια λευκή κρέμα. Χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, ρίχνουμε τον πολτό των ξερών φρούτων και συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγο ακόμη. Ρίχνουμε σταδιακά και τα αυγά. Σταματάμε το χτύπημα, ρίχνουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε με μια κουτάλα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° – 180° C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 30 εκ. και αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Ψήνουμε για 1 ώρα. Αν θέλουμε, μπορούμε να γλασάρουμε τη βασιλόπιτα με ένα λευκό γλάσο που θα φτιάξουμε ως εξής: Ανακατεύουμε 200 γρ. ζάχαρη άχνη με 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού και απλώνουμε το παχύρρευστο γλάσο πάνω στη βασιλόπιτα. Διαφορετικά, μπορούμε να πασπαλίσουμε με ζάχαρη άχνη.
Την συνταγή εντοπίσαμε στο περιοδικό Elle  

Βασιλόπιτα του Ηλία Μαμαλάκη


Υλικά:
1 κιλό αλεύρι, 3/4 φλιτζανιού βούτυρο, 1 φλιτζάνι ζάχαρη, 4 αυγά, 1 ποτήρι γάλα χλιαρό, 85 γραμ μαγιά νωπή, 1/2 κουταλάκι αλάτι, 1/2 κουταλάκι μαχλέπι κοπανισμένο, 1/2 κουταλάκι μαστίχα κοπανισμένη, ξύσμα πορτοκαλιού
Εκτέλεση:
Στο κάδο του μίξερ σας κοσκινίζετε το αλεύρι και το ανακατεύετε με το αλάτι το μαχλέπι ,τη μαστίχα και το ξύσμα. Σε ένα κατσαρολάκι λιώνετε το βούτυρο με τη ζάχαρη χωρίς να κάψουν και τα προσθέτετε στο αλεύρι. Διαλύετε τη μαγιά στο γάλα και χτυπάτε τα αυγά με το σύρμα. Τα προσθέτετε στο μείγμα του αλευριού. Ζυμώνετε καλά στο μίξερ μέχρι να γίνει η ζύμη λεία και ελαστική. Αφήνετε τη ζύμη σε ζεστό νερό για 30 λεπτά.Την ξαναζυμώνετε με το χέρι αυτή τη φορά και την αφήνετε για άλλα 30 λεπτά. Τοποθετείτε τη ζύμη σε βουτυρωμένο ταψί και το αφήνετε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για μια ώρα περίπου. Αλείφετε με αυγό και ψήνετε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο για μισή ώρα.
Την συνταγή εντοπίσαμε εδώ

Καρυδάτη Βασιλόπιτα της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου


Υλικά:
250 γραμμ. αιγοπρόβειο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, 1 φλ. τσαγιού ζάχαρη, 5 αυγά, 2 πορτοκάλια (χυμός), 2 πορτοκάλια (ξύσμα), 1/2 κ.γλ. σόδα μαγειρική, 1½ φλ. τσαγιού ψιλοκομμένη καρυδόψιχα, 1/2 φλ. τσαγιού μαύρη σταφίδα, 500 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, 1 πρέζα αλάτι, ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση:
Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη για 6΄-7΄, μέχρι να κρεμώσει το μείγμα. Προσθέτουμε το βούτυρο και χτυπάμε μέχρι να το απορροφήσει. Στο χυμό πορτοκαλιού αραιώνουμε τη σόδα και τον προσθέτουμε στο μίξερ. Προσθέτουμε το ξύσμα και το αλάτι. Στη χαμηλή ταχύτητα ανακατέματος ρίχνουμε και το αλεύρι μέχρι να έχουμε έναν πηχτό χυλό. Αμέσως μετά προσθέτουμε την καρυδόψιχα και τις σταφίδες. Σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί 30 ή 32 εκ. αδειάζουμε τη βασιλόπιτα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C, για 45΄-50’. Εάν θέλουμε να ξεφορμάρουμε ολόκληρη την πίτα από το ταψί, πρέπει πριν βάλουμε το μείγμα να στρώσουμε το ταψί –το οποίο έχουμε ήδη βουτυρώσει– με λαδόκολλα. Αφού ψηθεί, πασπαλίζουμε τη βασιλόπιτα με ζάχαρη άχνη.
Την συνταγή εντοπίσαμε εδώ  
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v