5 πικάντικες συνταγές για να… το κάψετε

Τσίλι κον κάρνε, καυτερό κοτόπουλο, πικάντικες μακαρονάδες και ριζότο: Πέντε «φλογερές» συνταγές προκαλούν τον ουρανίσκο σας σε νέες περιπέτειες.
5 πικάντικες συνταγές για να… το κάψετε
Ενεργοποιούν τον μεταβολισμό μας, αντιστέκονται στη κακή χοληστερίνη, βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και την πέψη, καταπολεμούν μέχρι και το κρύωμα. Θα μπορούσαμε να σας απαριθμήσουμε περισσότερα οφέλη που «πάνε πακέτο» με τα πικάντικα τρόφιμα και τα καυτερά μπαχαρικά – αρκεί βέβαια να μην έχετε ευερέθιστο στομάχι – αλλά όσοι γνωρίζουν πως ο ουρανίσκος τους είναι… ανοιχτός στους πειραματισμούς, δεν χρειάζονται περισσότερα επιχειρήματα. Χρειάζονται μόνο ιδέες για πικάντικα πιάτα, που να μπορούν να μαγειρέψουν εύκολα στο σπίτι.

Τσίλι κον κάρνε
Υλικά
:
4 φέτες μπέικον, 800 γρ. κιμά μοσχαρίσιο, 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη, 3 σκ. Σκόρδο, 1 κ.σ. τσίλι σκόνη, 1 κ.σ. κύμινο, 2 κ.σ. πάπρικα, 2 κ.σ. ρίγανη, 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας, 1 μπουκάλι μπύρα 330 ml, 1 κ.σ. κακάο, 1 συσκευασία (400 γρ.) ψιλοκομμένες ντομάτες, 400 γρ. μαύρα φασολιά βρασμένα, λίγες σταγόνες ταμπάσκο, τριμμένη γραβιέρα ή γκούντα, 2-3 φρέσκα φρέσκα κρεμμύδια, γιαούρτι με λίγο λεμόνι, τορτίγιας (μεξικάνικες πίτες)
Για τα corn chips: τορτίγιας φρέσκες, 1 κύβο λαχανικών, 3 κ.σ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Βάζουμε το γιαούρτι σε μπολ. Στάζουμε λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να γίνει το φαγητό. Ροδίζουμε το μπέικον σε αντικολλητικό σκεύος σε μέτρια φωτιά για 5'-6' να γίνει τραγανό. Το στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Το θρυμματίζουμε. Πετάμε όλο το λίπος και κρατάμε μόνο μια κουταλιά, σε δυνατή φωτιά. Ροδίζουμε τον κιμά για 8' διαλύοντας τον σε μικρά κομματάκια. Τον κρατάμε σε πιατέλα. Σε 1 κ.σ. λάδι ρίχνουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά και τα αφήνουμε για 4'-5' σε μέτρια φωτιά να μαραθούν. Προσθέτουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, τη ρίγανη και τον πελτέ. Τρίβουμε και ψήνουμε τον πελτέ στη βάση της κατσαρόλας για λίγα λεπτά. Σβήνουμε με την μπύρα. Αφήνουμε να εξατμιστούν όλα τα υγρά. Ξαναβάζουμε τον ψημένο κιμά στα υλικά.
Προσθέτουμε το κακάο, τις ντομάτες, το ζωμό βοδινού, τα φασόλια και λίγο νερό ώστε να μισοσκεπαστούν τα υλικά. Σιγοβράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για 1 ώρα μέχρι να πυκνώσει πολύ η σάλτσα και να δέσει καλά. Ρίχνουμε ταμπάσκο και αλατίζουμε. Μοιράζουμε σε μπολ, γαρνίρουμε με τρίμματα τραγανού μπέικον ,τυρί τριμμένο, ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι και γιαούρτι. Σερβίρουμε με ψημένες τορτίγιας η corn chips.
Για τα corn chips: Διαλύουμε τον κύβο λαχανικών στο ελαιόλαδο. Αλείφουμε τις τορτίγιας και σπάμε σε κομμάτια. Ψήνουμε σε δυνατό φούρνο ώστε να τραγανίσουν.
Την συνταγή εντοπίσαμε στο Argiro.gr 

Πικάντικο κοτόπουλο με δροσερή σος γιαούρτι
Υλικά
:
1 στήθος κοτόπουλο, κομμένο σε λεπτές λωρίδες, 1 αγγούρι μεσαίου μεγέθους, 1 λεμόνι, 200ml γιαούρτι, τσίλι (μίγμα σε σκόνη) ή μπούκοβο, πάπρικα, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αλάτι (όσο θέλετε), 2 πίτες για σουβλάκι, λίγα φύλλα μαϊντανού ή λίγο κόλιανδρο
Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε μία πλάκα ψησίματος σε μεσαία προς υψηλή θερμοκρασία και την αλείφουμε με λίγο λάδι. Αλατοπιπερώνουμε καλά το κοτόπουλο και το πασπαλίζουμε με μία γενναία ποσότητα πάπρικα και τσίλι και από τις δύο μεριές. Βάζουμε το κοτόπουλο στην πλάκα και μαγειρεύουμε για μερικά λεπτά από την κάθε μεριά. Θα είναι έτοιμο πολύ γρήγορα, εφόσον το έχουμε κόψει λεπτό. Μόλις μαγειρευτεί, το αφήνουμε για μερικά λεπτά να κρυώσει λίγο και το κόβουμε σε κυβάκια. Ξεφλουδίζουμε το αγγούρι, το κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε τα σπόρια. Το κόβουμε σε κύβους και το τοποθετούμε σε ένα μπολ. Βάζουμε από πάνω το γιαούρτι και αλατοπιπερώνουμε. Κόβουμε το λεμόνι στη μέση και στύβουμε το χυμό από την μία κούπα στο μπολ. Ανακατεύουμε να ενσωματωθούν τα υλικά. Βάζουμε το κοτόπουλο στην πίτα, ραντίζουμε με τη σος γιαουρτιού και πασπαλίζουμε από πάνω με τον μαϊντανό ή τον κόλιανδρο.
Την συνταγή εντοπίσαμε στο ToArkoudi.gr 

Πικάντικο ριζότο με γαρίδες
Υλικά (για 4-6 άτομα):
1 κιλό γαρίδες, 1/2 λεμόνι κομμένο σε φέτες, 1/2 κούπα βούτυρο φυτικό, 2 μέτρια ψιλοκομμένα κρεμμύδια, 1 σκελίδα σκόρδου, 1 κλωνάρι σέλινο χωρίς τα φύλλα, μερικά κλωνάρια μαϊντανού, 1 μικρό κουτί ντομάτες αποφλοιωμένες, 1 κουταλιά κοφτή ντοματοπελτέ, 1 κουταλιά χυμό λεμονιού, 1 κουταλιά κοφτή ζάχαρη, 2 κουταλάκια κοφτά αλάτι, λίγο πιπέρι, 2 φύλλο δάφνης, λίγη πάπρικα, 2 κούπες ρύζι
Εκτέλεση
Με άφθονο νερό πλένουμε τις ωμές γαρίδες και τις καθαρίζουμε από το κέλυφος και το μαύρο κορδονάκι στο σώμα τους. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε 4 κούπες νερό και το λεμόνι σε φετούλες. Όταν το νερό αρχίσει να βράζει προσθέτουμε τις γαρίδες και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 5 λεπτά. Στη συνέχεια τις στραγγίζουμε και κρατάμε μια κούπα από το νερό τους. Σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο μέχρι να μαραθούν. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το σέλινο μαζί με τα κλωνάρια μαϊντανού, τις ντομάτες, τον ντοματοπολτό, το χυμό λεμονιού, τη ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι, τη δάφνη, την πάπρικα και το νερό από τις γαρίδες. Αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράζει για 30 λεπτά της ώρας μέχρι να δέσει. Κατόπιν ρίχνουμε τις γαρίδες και αφήνουμε να σιγοβράσουν με τη σάλτσα για άλλα 5 λεπτά. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το ρύζι σε μπόλικο αλατισμένο νερό, το στραγγίζουμε και το βάζουμε σε φόρμα. Βάζουμε πάνω στο ρύζι τις γαρίδες με τη σάλτσα τους.
Την συνταγή εντοπίσαμε στο 4news 

Εύκολες πικάντικες μπριζόλες με πατάτες
Υλικά
:
4 μπριζόλες λαιμού, 1/2 κούπα λάδι, 2 κ.σ. καυτερή μουστάρδα, 1 κ.γ σκόρδο σε σκόνη, 1 κ.γ πάπρικα, αλάτι,πιπέρι,ρίγανη, χυμό από 1 λεμόνι, 3-4 πατάτες κομμένες σε κύβους, 1 ποτήρι νερό
Εκτέλεση:
Πλένουμε τις μπριζόλες και τις βάζουμε στη γάστρα ή στο ταψί με τις πατάτες. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός νερού και τα ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το μίγμα πάνω στις μπριζόλες και από τις 2 μεριές. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν καλά.
Την συνταγή εντοπίσαμε στις Συνταγές από Σπίτι 

Πικάντικη μακαρονάδα με λεμόνι
Υλικά
:
500 γρ μακρόσχημα ζυμαρικά (spaghetti, ταιριάζουν όμως πολύ και τα linguini), 10 κ.σ. παρθένο ελαιόλαδο, 4 αποξηραμένες καυτερές πιπερίτσες, ξύσμα από 2 λεμόνια, 6-7 κ.σ. χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
Βάζουμε σε μία κατσαρόλα άφθονο νερό να ζεσταθεί για να βράσουμε τα ζυμαρικά. Εν τω μεταξύ, ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι δύο κουταλιές ελαιόλαδο, προσθέτουμε τις καυτερές πιπερίτσες και, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, τις αφήνουμε να μαλακώσουν και να βγάλουν τα αρώματά τους, για ένα 10λεπτο περίπου. Στη συνέχεια τις αφαιρούμε (εάν σας αρέσουν τα αρκετά πικάντικα, ψιλοκόψτε από την αρχή τις δύο από τις τέσσερις και αφήστε τις αυτές όταν αφαιρέσετε τις άλλες δύο). Αλατίζουμε το νερό και όταν αρχίζει να βράζει, ρίχνουμε τα ζυμαρικά και τα βράζουμε al dente (1 με 2 λεπτά λιγότερο από τον υποδεικνυόμενο στη συσκευασία χρόνο). Τα σουρώνουμε, αλλά κρατάμε λίγο από το νερό του βρασμού τους.
Τα περνάμε από το τηγάνι με τις καυτερές πιπερίτσες, όπου τους προσθέτουμε το ξύσμα αλλά και τον χυμό λεμονιού, και τα ανακινούμε (τα σοτάρουμε) για λίγα δευτερόλεπτα μέσα στο τηγάνι, για να ανακατευτούν όλα τα υλικά καλά. Θα χρειασθεί, ίσως, να προσθέσουμε και δύο-τρεις κουταλιές από το νερό του βρασμού τους. Αδειάζουμε σε πιατέλα σερβιρίσματος, τους προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε αμέσως.
Την συνταγή εντοπίσαμε στις Συνταγές της Παρέας 


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v