5 απίθανες συνταγές για καρπούζι

Βαρεθήκατε το απόλυτο καλοκαιρινό φρούτο; Δοκιμάστε το σε απίθανες παραλλαγές που θα σας ξετρελάνουν, εύκολα, γρήγορα και με πολύ λίγες θερμίδες. Δείτε πώς.
5 απίθανες συνταγές για καρπούζι
Αν πιστεύετε ότι το καρπούζι δεν έχει τίποτε άλλο να σας προσφέρει, παρά νερό και ζάχαρη κάνετε λάθος. Μερικώς, τουλάχιστον, καθώς ναι μεν το καρπούζι αποτελείται κατά 90% από νερό, όμως στο υπόλοιπο 10% συγκεντρώνονται σημαντικές ποσότητες βιταμινών Α, Β6, C, αλλά και λυκοπένιο, κάλιο και φυτικές ίνες. Όσο για την περιεκτικότητά του σε ζάχαρο και θερμίδες, αυτή είναι χαμηλή (χαμηλότερη αναλογικά από ένα μήλο), ενώ δεν υπάρχουν, φυσικά, καθόλου λίπη ή χοληστερόλη. Σας πείσαμε;
Δείτε τώρα με ποιους άλλους τρόπους μπορείτε να απολαύσετε το καρπούζι –αν όχι απλά παγωμένο:

Σαλάτα με σιτάρι, αρακά και καρπούζι
Δοκιμάσαμε πρόσφατα αυτή τη συνταγή και μας ενθουσίασε η δροσερή, γλυκιά γεύση της και οι ελάχιστες θερμίδες της (συνταγή από το tilife.gr).
Τι θα χρειαστείτε
1 φλιτζάνι τσαγιού ωμού σιτάρι
1 φλιτζάνι αρακά
1 φλιτζάνι καρπούζι κομμένο σε κυβάκια
1 φλιτζάνι χοντροκομμένο μαϊντανό
Λίγο τριμμένο πεκορίνο
Αλάτι, πιπέρι

Τι θα κάνετε
Βράστε το σιτάρι για μερικά λεπτά και έπειτα χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε το στην κατσαρόλα να βράζει αργά για μισή ώρα, ή και περισσότερο, μέχρι να μαλακώσει. Προσθέστε τον αρακά (μπορείτε να τον αγοράσετε σε κονσέρβα ή κατεψυγμένο) στην κατσαρόλα και αφήστε τον και αυτόν να ψηθεί για 2-3 λεπτά. Σουρώστε τα και ξεπλύνετε με κρύο νερό.

Έπειτα, βάλτε τα υλικά σε ένα μπολ, αλατοπιπερώστε και προσθέστε μετά το καρπούζι και τον μαϊντανό ανακατεύοντας ελαφρά. Πασπαλίστε με πεκορίνο και… απολαύστε την!

Καρπούζι κομπόστα
Για να μπορείτε να το απολαμβάνετε ακόμα κι όταν δεν θα είναι πια η εποχή του (συνταγή από το syntagies.gr).
Τι θα χρειαστείτε
1 καρπούζι
½ φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1 φλιτζάνι καφέ λικέρ
1 τσαμπί σταφίδα, χωρίς κουκούτσια

Τι θα κάνετε
Αφαιρείτε τη φλούδα και τους σπόρους από το καρπούζι και το κόβετε σε μικρά κομμάτια (όσο μια μικρή μπουκιά) σε ένα μεγάλο μπολ. Πλένετε τις ρόγες των σταφυλιών και τις ανακατεύετε μαζί με το καρπούζι. Πασπαλίζετε με τη ζάχαρη, περιχύνετε με λικέρ της προτίμησής σας και βάζετε το μπολ στο ψυγείο για 2-3 ώρες.
Είναι έτοιμο για να το σερβίρετε ή να το κρατήσετε μερικές ακόμα ημέρες σε βάζο που κλείνει αεροστεγώς.

Καρπουζόπιτα
Παραδοσιακό γλύκισμα της Μήλου, από όπου «κλέψαμε» την συνταγή (συνταγή από το toarkoudi.gr).
Τι θα χρειαστείτε
8 φέτες καρπούζι (από τις οποίες έχουμε βγάλει τη φλούδα και τα κουκούτσια)
6 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
6 κουταλιές της σούπας μέλι
100 γρ. βούτυρο
8 κουταλιές σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
60 γρ. σουσάμι
1 κουταλιά του γλυκού κανέλα (σκόνη)
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη

Τι θα κάνετε
Λιώνετε το καρπούζι σε σουρωτήρι πιέζοντας καλά για να βγει ο χυμός. Λιώνετε το μισό βούτυρο (π.χ. στα μικροκύματα) και το ανακατεύετε με την ζάχαρη, το αλεύρι, το μισό μέλι και όλη τη στυμμένη ψίχα καρπουζιού μέχρι να γίνει μία ζύμη, ούτε πολύ ρευστή ούτε πολύ σφιχτή.

Αλείφετε ένα μικρό ταψί με το υπόλοιπο βούτυρο, πασπαλίζετε τον πάτο του με σουσάμι ώστε να καλυφτεί εντελώς και απλώνετε καλά τη ζύμη. Ξαναπασπαλίζετε με σουσάμι.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά. Όταν η πίτα είναι έτοιμη την περιχύνετε με το υπόλοιπο μέλι και πασπαλίζετε με την άχνη και την κανέλλα.

Ψητό καρπούζι με σαλάτα και γιαούρτι
Όσο απίθανο κι αν ακούγεται, το ψητό καρπούζι αφήνει μια γλυκιά, μελωμένη γεύση που ταιριάζει ιδανικά με την σαλάτα (συνταγή από το Lovecooking.gr).
Τι θα χρειαστείτε
2 φέτες καρπούζι, καθαρισμένες και κομμένες σε πλατιά κομμάτια
10 ντοματίνια κομμένα στη μέση
4 κουταλιές του γλυκού μπαλσάμικο
½ φλιτζάνι στραγγιστό γιαούρτι
1 φλιτζάνι με φύλλα μέντας, βασιλικού και δυόσμου
Ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι

Τι θα κάνετε
Αλείφετε το καρπούζι με ελαιόλαδο και το ψήνετε είτε στο μπάρμπεκιου είτε σε τηγάνι με ραβδώσεις για 2-3 λεπτά, μέχρι να φανούν οι μαύρες γραμμές πάνω στο καρπούζι.
Σε μπολ ανακατεύετε το μισό μπαλσάμικο, τα ντοματίνια, αλάτι, πιπέρι και τα μυρωδικά.
Με το υπόλοιπο μπαλσάμικο, αλάτι και πιπέρι ανακατεύετε το γιαούρτι.
Προσθέτετε στο μπολ με τα ντοματίνια το καρπούζι και το γιαούρτι και σερβίρετε.

Κοκτέιλ καρπούζι
Δείτε στο παρακάτω video πώς θα φτιάξετε παγωμένο κοκτέιλ καρπούζι με τεκίλα Blanco (στο video περιγράφονται αναλυτικά τα συστατικά):


Επιμέλεια: Έλενα Μπούλια
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v