Πώς θα φτιάξεις τα τέλεια σουτζουκάκια

«Με μπόλικο κύμινο» είναι η σύντομη απάντηση στην ερώτηση του τίτλου. Για περισσότερα, δες τις συνταγές που σου συγκεντρώσαμε.

Πώς θα φτιάξεις τα τέλεια σουτζουκάκια

Το απόλυτο κυριακάτικο φαγητό θα μας ξυπνάει μνήμες από τα παιδικά μας χρόνια κάθε φορά, σε κάθε μπουκιά. Αν θέλεις κι εσύ να φτιάξεις τα τέλεια σουτζουκάκια στο σπίτι, σου συγκεντρώσαμε τις καλύτερες συνταγές των πιο αγαπημένων μας σεφ, με μικρές παραλλαγές μεταξύ τους, για να διαλέξεις αυτή που σου θυμίζει περισσότερο εκείνη της μαμάς σου.

Με κόκκινο κρασί στη σάλτσα

Υλικά:
Για τα σουτζουκάκια: 800 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, 4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες, 2 αυγά, 1 κ.γ. κύμινο τριμμένο (αν θέλουμε, βάζουμε κι άλλο, 2-3 κ.γ.), 1/2 κ.γ. κανέλα, 1/4 φλ ελαιόλαδο, 5 φέτες ξερό ψωμί μουσκεμένες σε κόκκινο κρασί και στυμμένες, να φύγουν τα υγρά ή 1 φλ ψίχουλα, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τη σάλτσα: 3 φλ. χυμός ντομάτας, 1 κρεμμύδι τριμμένο, 1 φλ κόκκινο κρασί, 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες, 1 κ.σ. πάστα ντομάτας, ελαιόλαδο, 1 κ.γ. ζάχαρη, αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο, 1 κ.γ. κύμινο, 1 δαφνόφυλλο, 2 κ.σ. πράσινες ελιές χωρίς κουκούτσι (προαιρετικά)

Εκτέλεση:
Για τα σουτζουκάκια: Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά, το σκόρδο, τα αβγά, το κύμινο, την κανέλα, το ελαιόλαδο, το ψωμί, αλάτι και πιπέρι και ζυμώνουμε μέχρι να αφρατέψει ο κιμάς. Βάζουμε τον κιμά στο ψυγείο για 1 ώρα. Πλάθουμε κεφτέδες σε σχήμα μακρύ οβάλ και σοτάρουμε σε ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν. Εναλλακτικά, για πιο ελαφριά, μπορούμε να βάλουμε τα σουτζουκάκια στο φούρνο, μέχρι να ροδίσουν.

Για τη σάλτσα: Σε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο σοτάρουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το κρασί, το χυμό ντομάτας, τη ζάχαρη, το κύμινο, την πάστα ντομάτας, το δαφνόφυλλο, τις ελιές (προαιρετικά) και αλατοπιπερώνουμε. Βράζουμε και κατόπιν σιγομαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Για τη σύνθεση: Προσθέτουμε τα σουτζουκάκια στη σάλτσα και ανακατεύουμε απαλά, ώστε να μην τα σπάσουμε. Σιγομαγειρεύουμε για 15 λεπτά, ώστε τα σουτζουκάκια να πάρουν τα αρώματα και τη γεύση της ντομάτας. Σερβίρουμε τα σουτζουκάκια ζεστά με μπόλικη σάλτσα και τα συνοδεύουμε με ρύζι ή πουρέ πατάτας.

Η συνταγή είναι του Δημήτρη Σκαρμούτσου 

Με ούζο στον κιμά

Υλικά:
50 ml ελαιόλαδο, 2 σκ. Σκόρδο, 250 γρ. κιμά μοσχαρίσιο, 250 γρ. κιμά χοιρινό, 200 γρ. ψωμί για τοστ, 100 ml γάλα 3,5%, 1 αυγό, αλάτι, 1 πρέζα μπούκοβο, 1 1/2 κ.γ. κύμινο, 1 πρέζα πιπέρι, δυόσμο, 20 ml ούζο, 100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., για πανάρισμα, 50 ml σπορέλαιο, για τηγάνισμα

Για τη σάλτσα: 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κρεμμύδι μεσαίο, 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας, 2 φύλλα δάφνης, 250 ml νερό, 1 κύβο κότας, 400 γρ. ντομάτα κονκασέ, 1/2 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική,
1 στικ κανέλα

Εκτέλεση:
Στο μίξερ χτυπάμε το λάδι και το σκόρδο. Σε ένα μεγάλο μπολ θα ρίξουμε όλα τα υγρά υλικά μας. Το λάδι με το σκόρδο, το γάλα, το ούζο και το αυγό. Ανακατεύουμε με το σύρμα για 30 δευτερόλεπτα. Ρίχνουμε και το ψωμί σε κομμάτια, το κύμινο, το μπούκοβο και τον δυόσμο ψιλοκομμένο. Ανακατεύουμε πολύ καλά με τα χέρια μέχρι να λιώσει τελείως το ψωμί. Προσθέτουμε στο μείγμα αρκετό αλάτι και πιπέρι και τους δύο κιμάδες. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας. Σε ένα ταψάκι με αλεύρι, πλάθουμε τα σουτζουκάκια μας σε οβάλ σχήμα και τα τοποθετούμε στο ταψάκι. (περίπου 30-50 γρ. το καθένα). Γυρνάμε τα σουτζουκάκια να πάει το αλεύρι παντού.

Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε σπορέλαιο και περιμένουμε 1 λεπτό να κάψει. Απομακρύνουμε το παραπανίσιο αλεύρι, πλάθωντας στο χέρι και τοποθετούμε ένα- ένα τα σουτζουκάκια μας μέσα στο τηγάνι. Τηγανίζουμε τα σουτζουκάκια μας μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές (για περίπου 5 λεπτά). Μεταφέρουμε τα σουτζουκάκια μας σε ένα ταψί ή σε ένα πιάτο στο οποίο έχουμε τοποθετήσει χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν τα περιττά λάδια. Αφήνουμε στην άκρη.

Για τη σάλτσα:
Βάζουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Χοντροκόβουμε ένα κρεμμύδι. Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και βάζουμε και το κρεμμύδι. Ρίχνουμε και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Περιμένουμε μέχρι να καραμελώσει το κρεμμύδι. Μόλις καραμελώσει, ρίχνουμε 1 κ.σ. γεμάτη πελτέ τομάτας και σοτάρουμε καλά τουλάχιστον 1-2 λεπτά για να δέσει η σάλτσα. Ρίχνουμε κανέλα, φύλλα δάφνης, 1 κύβο, τη ντομάτα και το νερό. Ανακατεύουμε λίγο και ρίχνουμε μέσα και τα σουτζουκάκια. Καπακώνουμε και βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 10 λεπτά να δέσει η σάλτσα και τα σουτζουκάκια μας να είναι έτοιμα.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη 

Με μαυροδάφνη στον κιμά

Υλικά:
Για τα σουτζουκάκια: 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο, 2-3 σκελ. σκόρδο πολτοποιημένες, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. κύμινο, 2 χοντρές φέτες ψωμί μπαγιάτικο, 1 φλ. κρασί μαυροδάφνη, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, λίγη μαυροδάφνη για το πλάσιμο
Για τη σάλτσα: 1 kg φρέσκιες ντομάτες τριμμένες, 2 κ.σ. ελαιόλαδο ή βούτυρο, 1 σκελ. σκόρδο σπασμένη ή ψιλοκομμένη, 1 κ.σ. πελτές, 1 πρέζα ζάχαρη, 2-3 κόκκους μπαχάρι, αλάτι, πιπέρι, λίγο κύμινο (προαιρετικά)

Εκτέλεση:
Για να δώσουμε έξτρα νοστιμιά στα σουτζουκάκια, μουλιάζουμε το ψωμί στο κρασί και όχι σε νερό. Αφού μουλιάσει καλά, το στύβουμε και το ψιχουλιάζουμε. Κρατάμε το κρασί στην άκρη.

Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, το ψωμί και όλα τα υπόλοιπα υλικά για τα σουτζουκάκια και τα ζυμώνουμε όλα μαζί μέχρι να αφρατέψει ο κιμάς. Βάζουμε το μείγμα του κιμά για λίγο στο ψυγείο. Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Τα πλάθουμε μικρά μικρά, βουτώντας ενδιάμεσα τα χέρια μας στο κρασί. Τα τηγανίζουμε χωρίς να τα αλευρώσουμε για 2-3 λεπτά. Αφού τα τηγανίσουμε όλα, τα αφήνουμε στην άκρη.

Για τη σάλτσα ντομάτας:
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα, ρίχνουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό. Προσθέτουμε τις ντομάτες και όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη σάλτσα. Αν αντί για φρέσκες ντομάτες χρησιμοποιήσετε κονσέρβα, προσθέστε λίγο νερό στην κατσαρόλα. Βράζουμε τη σάλτσα για 10-15 λεπτά μέχρι να δέσει καλά. Ρίχνουμε τα σουτζουκάκια στη σάλτσα ντομάτας να βράσουν για 10 λεπτά περίπου.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v