Όχι άλλο κρέας: Vegan συνταγές για αποτοξίνωση

Θες να κάνεις αποτοξίνωση από το κρέας; Σου έχουμε υπέροχες, νόστιμες και θρεπτικότατες συνταγές για πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό.
Όχι άλλο κρέας: Vegan συνταγές για αποτοξίνωση
Η Τσικνοπέμπτη πέρασε, έφαγες το κρέας της ζωής σου και τώρα θέλεις λίγο να αποτοξινωθείς. Μη φοβάσαι, δε θα σου πούμε να πίνεις μόνο νερό και να τρως βολβούς και μαρούλι όλη μέρα.

Θα σου προτείνουμε όμως ωραιότατες vegan συνταγές, για το πρωί, το μεσημέρι και το βράδυ, ώστε να τις ενσωματώσεις σε ένα ωραιότατο εβδομαδιαίο πρόγραμμα αποτοξίνωσης.

Πρωινό


Porridge βρώμης με μπανάνα

Υλικά: 1 ποτήρι γάλα φυτικό, 4 κ.γλ. νιφάδες βρώμης, 1 κ.γλ. λιναρόσπορο σπασμένο, 1 μπανάνα, ¼ κ.γλ. κανέλα

Εκτέλεση: Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ή σε ένα μπρίκι, ρίχνουμε μέσα το γάλα, τις νιφάδες βρώμης, τον λιναρόσπορο, την ½ μπανάνα και την κανέλα. Ανακατεύουμε καλά και βάζουμε το σκεύος σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε την φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να αρχίσει να γίνει ένας χυλός. Όταν γίνει αρκετά πηχτό το μίγμα, το βγάζουμε από τη φωτιά και το σερβίρουμε σε ένα μπολάκι, μαζί με την υπόλοιπη μπανάνα, κομμένη σε ροδέλες.

Συνταγή από εδώ

Σάντουιτς με τόφου, ντομάτα και μαρούλι

Υλικά: 2 φέτες τυρί σόγιας τόφου κομμένες σε ½ εκ. πάχος, 1 μέτρια ντομάτα ψιλοκομμένη, 2 φύλλα μαρουλιού, 4 φέτες ψωμί ολικής άλεσης, 2 κουταλιές της σούπας σάλτσα μπάρμπεκιου

Εκτέλεση: Τοποθετούμε τις δυο φέτες τόφου σε χαρτοπετσέτα και σκουπίζουμε πολύ καλά για να αφαιρέσουμε την περιττή υγρασία από το τόφου. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή θερμοκρασία. Στη συνέχεια βάζουμε από μια φέτα ψωμί στο τηγάνι, μετά βάζουμε όλα τα υλικά και κλείνουμε το σάντουιτς με τη δεύτερη φέτα τοστ. Ζεσταίνουμε και από τις δυο πλευρές για 2 -3 λεπτά. Τέλος αφαιρούμε από την εστία και σερβίρουμε.

Συνταγή από εδώ

Smoothie Πρωτεΐνης

Υλικά: 1 scoop Vegan πρωτεΐνη σε σκόνη, 250ml γάλα αμυγδάλου, μισή μπανάνα, λίγο πάγο, γαρνιτούρα της επιλογής σας (π.χ. κατεψυγμένα μούρα)

Εκτέλεση: Βάζουμε τη σκόνη πρωτεΐνης, το γάλα αμυγδάλου, τη μπανάνα και τον πάγο σε ένα μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα ποτήρι και συνοδεύουμε με τη γαρνιτούρα.

Συνταγή από εδώ

Μεσημεριανό


Όσπρια στο φούρνο με πατάτες

Υλικά: 500 γρ. ανάμεικτα όσπρια (ρεβίθια, φασόλια, κουκιά, μπιζέλια, γίγαντες, μαυρομάτικα), 1,5 λίτρο νερό, 1 μεγάλο κρεμμύδι, 2 πολτοποιημένες ντομάτες, 1 κ.σ. πάστα ντομάτας, 100 ml ελαιόλαδο, ½ ματσάκι ψιλοκομμένο άνηθο, αλάτι και πιπέρι, 2 πρέζες ζάχαρη, 3 μέτριες πατάτες κομμένες κυδωνάτες

Εκτέλεση: Μουσκεύουμε τα όσπρια από το βράδυ. Το πρωί αλλάζουμε το νερό τους και τα βάζουμε να βράσουν με το 1,5 λίτρο νερό και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε και φακές τότε τις βράζουμε ξεχωριστά για λιγότερη ώρα και τις σμίγω με τα υπόλοιπα όσπρια προτού τα φουρνίσουμε. Μετά από 1-1,5 ώρα περίπου, αφού αρχίσουν να μαλακώνουν τα όσπρια, προσθέτουμε τις αλεσμένες ντομάτες και την πάστα ντομάτας και συνεχίζουμε το ψήσιμο στην κατσαρόλα για άλλα 30’.

Σε ένα πυρίμαχο σκεύος τοποθετούμε το ελαιόλαδο, τον ψιλοκομμένο άνηθο, την ζάχαρη και προσθέτουμε τα όσπρια με την σάλτσα ντομάτας. Αλατοπιπερώνουμε το φαγητό (οι πατάτες σηκώνουν το αλατάκι τους) και τέλος στρώνουμε από πάνω τις πατάτες.

Κουνάμε το πυρίμαχο σκεύος να καλυφθούν οι πατάτες με την σάλτσα και φουρνίζουμε το φαγητό στους 200°C για περίπου 50’ ωσότου ψηθούν οι πατάτες, δέσει η σάλτσα κι αποκτήσει μια λεπτή κρούστα η επιφάνεια. Σερβίρουμε χλιαρά.

Συνταγή από εδώ

Vegan μπολονέζ

Υλικά:  6-7 κ.σ. ελαιόλαδο, 500 γρ. μανιτάρια champignon, 1 κολοκυθάκι, 1 καρότο, 1 σκ. Σκόρδο, 1 κρεμμύδι, 1 μελιτζάνα, αλάτι, πιπέρι, 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας, 400 γρ. ντομάτες, τριμμένες, 200 γρ. ζωμό λαχανικών, 1 στικ κανέλα, 1 φύλλο δάφνης, 1 κ.γ. κύμινο, 1 πρέζα μπούκοβο, 1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική, 500 γρ. σπαγγέτι, Νο6

Εκτέλεση: Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε 4 κ.σ. ελαιόλαδο. Στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια βάζουμε τα μανιτάρια χοντροκομμένα και χτυπάμε για να σπάσουν σε πολύ μικρά κομμάτια. Τα βάζουμε στην κατσαρόλα και σοτάρουμε.

Βάζουμε στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια κομμένα σε χοντρά κομμάτια το κολοκύθι, το καρότο, το σκόρδο και το κρεμμύδι. Χτυπάμε μέχρι να σπάσουν σε πολύ μικρά κομμάτια και τα βάζουμε στην κατσαρόλα. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και με τη μελιτζάνα και σοτάρουμε όλα τα λαχανικά για 10-15 λεπτά μέχρι να πέσει ο όγκος τους.

Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, τον πελτέ και σοτάρουμε. Βάζουμε τη φρέσκια ντομάτα, τον ζωμό, την κανέλα, το φύλλο δάφνης, το κύμινο, το μπούκοβο, τη ζάχαρη, το θυμάρι και ανακατεύουμε. Σιγοβράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 10-15 λεπτά.

Παράλληλα σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει προσθέτουμε τα μακαρόνια και βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας .Σουρώνουμε, προσθέτουμε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε τα μακαρόνια με τη σάλτσα, μαϊντανό, θυμάρι, ελαιόλαδο, πιπέρι και vegan τυρί.

Συνταγή από εδώ

Σουτζουκάκια ρεβιθιών με σάλτσα ντομάτας

Υλικά: 300 γρ. ρεβίθια, 100 γρ. ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί, 2 κρεμμύδια, 2 σκελίδες σκόρδο, 1 κουτ. γλυκού κύμινο, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τη σάλτσα: 1 κρεμμύδι, 1 σκελίδα σκόρδο, 1 κ.γλ. πελτέ ντομάτας, 2-3 κόκκους μπαχάρι, ¼ κουτ. γλυκού κύμινο, ¼ κ.γλ. κανέλα, 100ml κόκκινο κρασί, 1 κ.σ. ζάχαρη, 300 ml χυμό ντομάτας, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση: Μουλιάζουμε τα ρεβίθια σε ζεστό νερό και την επόμενη ημέρα τα απλώνουμε σε μια καθαρή πετσέτα για να στεγνώσουν. Τα αλέθουμε στο multi.

Μουλιάζουμε και στύβουμε καλά το ψωμί και τρίβετε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σε μεγάλο μπολ ζυμώνουμε όλα τα υλικά και αλατοπιπερώνουμε. Πλάθουμε τα σουτζουκάκια και τα αλευρώνουμε.

Για τη σάλτσα: Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε ένα μπολάκι. Σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και τα σοτάρουμε για 1’-2’ ανακατεύοντας συχνά με μια σπάτουλα. Προσθέτουμε τον πελτέ, τα μπαχαρικά και το κρασί. Όταν εξατμιστεί προσθέτουμε τη ζάχαρη και την ντομάτα ανακατεύοντας καλά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε τη σάλτσα μέχρι να συμπυκνωθεί.

Τηγανίζουμε τα σουτζουκάκια μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα από όλες τις πλευρές και τα ακουμπάμε σε ένα πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας για 1 λεπτό. Μοιράζουμε σε πιάτα περιχύνοντας τα σουτζουκάκια με τη σάλτσα, πασπαλίζοντας με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό ή κόλιανδρο.

Συνταγή από εδώ

Βραδινό


Vegan μπουρίτο με λαχανικά

Υλικά: 2 τορτίγιες μεγάλες, 200 γρ. ρύζι, βρασμένο μαζί με 1 κ.γ. κουρκουμά, 1 πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε στικς, 100 γρ. λευκά μανιτάρια, κομμένα σε λεπτές φέτες, 100 γρ. guacamole, 50 γρ. καλαμπόκι, βρασμένο, 50 γρ. κόκκινα φασόλια, 2 φύλλα μαρουλιού, ψιλοκομμένα, ελαιόλαδο

Εκτέλεση: Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Αφού ζεσταθεί, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, την πιπεριά, τα μανιτάρια, ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και τα σοτάρουμε, μέχρι να μαλακώσουν. Μόλις είναι έτοιμα, τα μεταφέρουμε σε ένα πιάτο.

Κατόπιν, τοποθετούμε μία τορτίγια στον πάγκο εργασίας, την αλείφουμε ομοιόμορφα με τη μισή ποσότητα guacamole, απλώνουμε από πάνω το μισό ρύζι, λίγο καλαμπόκι, τα μισά φασόλια, λίγες πιπεριές, μερικά μανιτάρια και το ένα φύλλο μαρουλιού.

Αμέσως μετά, φέρνουμε τα πλαϊνά τμήματα της τορτίγιας προς τα μέσα και τυλίγουμε σε ρολό. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα υλικά.

Τέλος, τοποθετούμε ένα σχαροτήγανο σε μέτρια φωτιά και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Αφού ζεσταθεί, ψήνουμε τα burritos για 1-2 λεπτά από την κάθε πλευρά και σερβίρουμε.

Συνταγή από εδώ

Αγκινάρες με αρακά

Υλικά: 8 αγκινάρες (φρέσκιες ή κατεψυγμένες), 500 γρ. καθαρισμένο αρακά (φρέσκο ή κατεψυγμένο, 3 πατάτες χοντροκομμένες, 1 ματσάκι μάραθο ή άνηθο ψιλοκομμένο, ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο, 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα, 5 κρεμμυδάκια φρέσκα σε ροδέλες, 1 καρότο σε ροδέλες, 2 μεγάλες ώριμες ντομάτες στον τρίφτη ή στο μούλτι, ¾ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο, αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 1 λεμόνι (το χυμό του)

Εκτέλεση: Πλένουμε καλά, καθαρίζουμε και κόβουμε τα λαχανικά μας, κι έπειτα καθαρίζουμε τις αγκινάρες. Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, τα κρεμμυδάκια και τον αρακά, για 4' - 5', μέχρι να γυαλίσουν τα κρεμμύδια και να γίνουν διάφανα.

Έπειτα ρίχνουμε τις αγκινάρες και τις πατάτες και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, για 2' ακόμη. Στη συνέχεια, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και νερό που να τα σκεπάζει. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσει ο αρακάς, 30' - 40' περίπου και να μείνει με ελάχιστη χυλωμένη σάλτσα. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο ακόμα νερό. (Ο χρόνος που θα χρειαστεί εξαρτάται απ' το πόσο τρυφερός είναι ο αρακάς).

Συνταγή από εδώ

Μπολ με φακές

Υλικά:

Για το μπολ: 50 γρ. πλιγούρι, 100 γρ. νερό, βραστό, αλάτι, πιπέρι, 200 γρ. φακές, 2 παντζάρια

Για τη σος: 100 γρ. ταχίνι, 50 γρ. νερό, χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι

Για το σερβίρισμα: ρόκα baby, πιπέρι

Εκτέλεση: Βράζουμε τις φακές σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Βράζουμε τα παντζάρια για περίπου 10 λεπτά. Σε ένα μπολ βάζουμε το πλιγούρι, το βραστό νερό, αλάτι, πιπέρι και το καλύπτουμε με μια μεμβράνη, αφήνοντάς το για 10 λεπτά να απορροφήσει το πλιγούρι όλο το νερό.

Μόλις απορροφήσει το πλιγούρι το νερό, αφαιρούμε τη μεμβράνη και προσθέτουμε τις φακές.  Κόβουμε τα παντζάρια σε φέτες και τα ρίχνουμε στο μπολ. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το ταχίνι μαζί με το νερό και τον χυμό λεμονιού. Κρατάμε λίγη σος στην άκρη, για το σερβίρισμα. Αδειάζουμε το μείγμα του ταχινιού στο μπολ με τις φακές, και ανακατεύουμε.  Σερβίρουμε με τη σος ταχινιού που κρατήσαμε στην άκρη, φύλλα ρόκας και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Συνταγή από εδώ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v