Συνταγές με μέλι, γιατί έτσι μας αρέσει

Φτιάξαμε τις πιο κολληματικές συνταγές με μέλι για να γλείφεις τα δάχτυλα σου και σου τις παρουσιάζουμε με περηφάνια.
Συνταγές με μέλι, γιατί έτσι μας αρέσει

Το μέλι είναι ένας φυσικός θησαυρός, γνωστός για τις ευεργετικές του ιδιότητες από αρχαιοτάτων χρόνων. Πέραν αυτών, το αγαπημένο μας μελάκι δίνει εξαιρετική νοστιμιά στα φαγητά μας, και, αν δεν μας πιστεύεις, σού έχουμε κάποιες υπέροχες συνταγές για να γλείφεις κυριολεκτικά τα δάχτυλά σου.

Χοιρινό μπούτι με μέλι, μουστάρδα, πορτοκάλι και μελωμένες πατάτες

Υλικά:

Για το χοιρινό μπούτι

Ένα μπούτι χοιρινό ολόκληρο με πέτσα περίπου 3 Kg, 2 κ.σ.  μέλι, 1 κουταλιά σούπας μπαλσάμικο, 3 κ.σ μουστάρδα, 2 πορτοκάλια χυμό και πορτοκαλόκουπες, 1 δεντρολίβανο, 2 κλων. δεντρολίβανο, αλάτι, πιπέρι

Για τις πατάτες

1½ κ. μικρές πατάτες,2 πορτοκάλια (το χυμό), 1 λεμόνι (το χυμό), 1/2 φλ. ελαιόλαδο,2 κουταλιές σούπας μουστάρδα, αλάτι, πιπέρι

Βγάζουμε το μπούτι από το ψυγείο και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα τουλάχιστον. Το βάζουμε σε ένα ταψί και χαράζουμε με κοφτερό μαχαίρι εξωτερικά την επιφάνεια του λίπους σε ρόμβους. Περιχύνουμε με το πορτοκάλι και το λεμόνι. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και αλείφουμε το μπούτι. Προσθέτουμε το δεντρολίβανο και τις πορτοκαλόκουπες στο ταψί. Σκεπάζουμε το χοιρινό μπούτι με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Το βάζουμε στο φούρνο. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC, στις αντιστάσεις, για 1 ώρα και 30 λεπτά.

Αφού περάσει η μιάμιση ώρα ψησίματος, ξεσκεπάζουμε το μπούτι και προσθέτουμε τις πατάτες, το σκόρδο με τη φλούδα και όλα τα υγρά που έχουν μείνει στο μπολ. Ανακατεύουμε το μέλι με το βαλσαμικό ξίδι και τη μουστάρδα. Αλείφουμε το μπούτι με πινέλο, χαμηλώνουμε το φούρνο στους 170ºC και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 1 ώρα και 30 λεπτά μέχρι να ξεροψηθεί η πέτσα και να μελώσουν οι πατάτες.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρήγου και την βρίσκεις εδώ

Σαλάτα με ψητά λαχανικά, μυρωδικά, ψημένο χαλούμι και μέλι

Υλικά

Τέσσερις  κούπες ψητά λαχανικά με μπαλσάμικο και μυρωδικά κομμένα σε μέτρια κομμάτια (βασική συνταγή), 4 κούπες αντίδια, 1 κούπα άνηθος, 200 γραμμάρια Χαλούμι κομμένο σε μέτρια καρέ, 1 κουταλιά της σούπας μέλι, 4 κουταλιές της σούπας μαρινάδα από τα λαχανικά, 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, 1 κουταλιά της σούπας μπαλσάμικο, αλάτι

Εκτέλεση:

Σε ένα αντικολλητικό σκεύος ανακατεύουμε το μέλι, τη μαρινάδα, το ελαιόλαδο, το μπαλσάμικο και αλάτι. Ζεσταίνουμε το μείγμα μέχρι να διαλυθεί το μέλι. Αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Προθερμαίνουμε ένα αντικολλητικό σκεύος και ψήνουμε χωρίς άλλο λίπος το Χαλούμι μέχρι να ροδίσει. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα ψητά λαχανικά με τα αντίδια, τον άνηθο και το χαλούμι. Περιχύνουμε με τη σάλτσα και σερβίρουμε.

Ολόκληρη η συνταγή εδώ

Κέικ με χουρμάδες και μέλι

Υλικά:

200 γρ. βούτυρο, light, 250 γρ. χουρμάδες, χωρίς κουκούτσι, 300 γρ. χυμό πορτοκαλιού, 1 κ.γ. κανέλα, 200 γρ. μέλι, 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας, 1 αυγό, μεσαίο, 400 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ.

Εκτέλεση:

Βάζουμε τους χουρμάδες σε ένα μπολ, προσθέτουμε τον χυμό από το πορτοκάλι και αφήνουμε περίπου 1 ώρα να μουλιάσουν. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα. Βάζουμε το βούτυρο σε ένα μπολ κομμένο σε κομμάτια. Καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε στον φούρνο μικροκυμάτων για 1 λεπτό στα 800 Watt να λιώσει αλλά όχι να κάψει. Εναλλακτικά λιώνουμε σε ένα κατσαρολάκι.

Σουρώνουμε τους χουρμάδες και κρατάμε τον χυμό στην άκρη. Μεταφέρουμε σε ένα μιξεράκι. Χτυπάμε μέχρι να έχουμε μια πάστα και μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Βάζουμε στο μπολ με τους χουρμάδες την κανέλα, τον χυμό πορτοκαλιού, το μέλι, το λιωμένο βούτυρο, τη βανίλια και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέτουμε το αβγό, το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

Βάζουμε το μείγμα σε φόρμα 23 εκ. με τρύπα στη μέση στην οποία έχουμε απλώσει βούτυρο και αλεύρι. Ψήνουμε για 40-50 λεπτά. Αφαιρούμε, αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη και την βρίσκεις εδώ
 
Σολομός με κρούστα μελιού και μουστάρδας

Υλικά:

4 φιλέτα σολομού, 2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα Ντιζόν, 1 κουταλιά της σούπας μέλι, ½ λεμόνι χυμός και ξύσμα, 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε ένα αντικολλητικό σκεύος στο φούρνο στους 200 βαθμούς. Σε ένα αντικολλητικό σκεύος ανακατεύουμε τη μουστάρδα, το μέλι, το χυμό, το ξύσμα, αλάτι, πιπέρι και τη μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο. Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Αφαιρούμε το σκεύος από το φούρνο, αλείφουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τοποθετούμε επάνω τα φιλέτα σολομού. Με ένα κουτάλι μοιράζουμε το μείγμα του μελιού πάνω στα φιλέτα και ψήνουμε για 8-10 λεπτά στο γκριλ. Σερβίρουμε τα φιλέτα όσο είναι ζεστά και τα συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα.

Πανσέτες με μέλι και ginger σερβιρισμένο με καλαμπόκι, τοματίνια και pesto

Υλικά:

12 κομμάτια πανσέτα, 60 γραμμάρια ginger τριμμένο, 100 γραμμάρια μέλι θυμαρίσιο, 60 γραμμάρια ελαιόλαδο, 200 γραμμάρια καλαμπόκι, 15 τοματίνια ψιλοκομμένα

Για το pesto:

25 γραμμάρια φρέσκο βασιλικό, 2 σκελίδες σκόρδο, 100 ml ελαιόλαδο, 25 γραμμάρια κουκουνάρι καβουρδισμένο, 50 γραμμάρια παρμεζάνα τριμμένη, 2 πρέζες αλάτι.

Εκτέλεση:

Σε μία μεγάλη πιατέλα τοποθετούμε το τριμμένο ginger μαζί με το μέλι και το ελαιόλαδο, τα ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε τις πανσέτες.

Τις αλείφουμε πολύ καλά με την μαρινάδα, τις στρώνουμε μέσα στην πιατέλα, σκεπάζουμε την πιατέλα με μία μεμβράνη και τις βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά να μαριναριστούν.

Σε ένα μικρό μίξερ τοποθετούμε όλα τα υλικά σε ένα μικρό μίξερ, το βασιλικό, το σκόρδο, το ελαιόλαδο, το κουκουνάρι, την παρμεζάνα και το αλάτι και τα χτυπάμε μέχρι να πάρουν την υφή πέστο. Σε ένα μπολ τοποθετούμε το καλαμπόκι μαζί με τα ψιλοκομμένα ντοματίνια, το pesto, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.

Τοποθετούμε ένα ραβδωτό αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά, αποσύρουμε τις πανσέτες από το ψυγείο, τις πασπαλίζουμε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ψήνουμε τις πανσέτες στο ραβδωτό τηγάνι για συνολικά 10-12 λεπτά, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, γυρνώντας τες ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Σερβίρουμε τις πανσέτες σε μία μεγάλη πιατέλα.

Η συνταγή είναι του Αλέξανδρου Παπανδρέου εδώ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v