Σούπερ συνταγές με γιαούρτι

Γλυκές και αλμυρές, εύκολες και πεντανόστιμες, αυτές οι λαχταριστές συνταγές θα σε βοηθήσουν να εντάξεις το γιαούρτι στην διατροφή σου.
Σούπερ συνταγές με γιαούρτι
Πολύτιμος σύμμαχος για τον οργανισμό μας –απαραίτητος ειδικά από μια ηλικία και μετά που τα στομάχια των περισσότερων δεν τα πάνε πολύ καλά με το γάλα– το γιαούρτι μπορεί σκέτο να σου φαίνεται κομμάτι βαρετό, οι συνταγές που ακολουθούν όμως θα σε κάνουν να το λατρέψεις.

Αλμυρό κέικ με γιαούρτι και φέτα

Υλικά:
1/2 φλ ελαιόλαδο απαλό ή καλαμποκέλαιο, 1/2 φλ γιαούρτι κατσικίσιο, 1/2 φλ τρίμματα φέτας, 3 μεγάλα αυγά, 1-1/3 φλ αλεύρι γ.ο.χ., 1 κγ κοφτό μπέικιν, 1/2 κγ σόδα, 1 κσ σουσάμι προαιρετικά, λίγο βούτυρο ή λάδι για τη φόρμα, λίγο αλεύρι για τη φόρμα

Εκτέλεση:
βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά μια μικρή μακρόστενη φόρμα για κέικ 24×10εκ ή φόρμα μικρή μιας χρήσεως 23εκ. Σε μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν και τη σόδα και τα αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι και τα αυγά και με σύρμα ή μίξερ χειρός τα χτυπάμε μέχρι να ενοποιηθούν για 1-2’. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο κι ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το αλεύρι στο μείγμα των υγρών υλικών. Σε χαμηλή ταχύτητα ανακατεύουμε να ενωθούν και στο τέλος ρίχνουμε τα τρίμματα φέτας και αν θέλετε λίγο πιπέρι.

Αδειάζουμε το κέικ στη φόρμα και ισιώνουμε την επιφάνεια του. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 160ºC στην μεσαία σχάρα για περίπου 45’ μέχρι να φουσκώσει, να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα και να ροδίσει. Αφήνουμε να σταθεί στην φόρμα για 10’ και το ξεφορμάρουμε σε σχάρα να κρυώσει τελείως.

Προαιρετικά μπορείτε να πασπαλίσετε σουσάμι ή μαυροσίσαμο την επιφάνεια του κέικ. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε στη ζύμη του κέικ ψιλοκομμένη λιαστή ντομάτα, ψητή πιπεριά, λουκάνικο ψιλοκομμένο ή ό,τι υλικό αγαπάτε.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Μακαρονόπιτα με φέτα και γιαούρτι

Υλικά:
1 πακέτο φύλλο κιχί, 1 πακέτο μακαρόνια χοντρά Νο2, 1/2 φλυτζάνι από το νερό που βράσαμε τα μακαρόνια, 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι, 200 γρ. φέτα, 150 γρ. κρέμα γάλακτος, 2 αυγά, 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Γεμίζουμε μία μεγάλη κατσαρόλα με νερό, κλείνουμε το καπάκι και μόλις πάρει βράση αλατίζουμε καλά. Ρίχνουμε τα μακαρόνια και τα βράζουμε 2 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο που λέει η συσκευασία φροντίζοντας να ανακατεύουμε συχνά για να μην κολλήσουν μεταξύ τους. Σουρώνουμε και κρατάμε στην άκρη μισό φλυτζάνι από το νερό. Τα κρυώνουμε κάτω από νερό της βρύσης και τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά. Τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Βάζουμε στο μπολ το νερό που έχουμε κρατήσει, το στραγγιστό γιαούρτι, τη φέτα, την κρέμα γάλακτος, τα αυγά χτυπημένα και τον μαϊντανό και ανακατεύουμε πολύ καλά. Αλατοπιπερώνουμε.

Σε μεγάλο ταψί για πίτα, απλώνουμε τρία φύλλα κιχί αφού τα έχουμε λαδώσει καλά. Αδειάζουμε τη γέμιση και την πατάμε ελαφρώς. Απλώνουμε άλλα τρία λαδωμένα φύλλα πάνω στην πίτα και γυρίζουμε όλα τα φύλλα προς τα μέσα. Χαράζουμε την πίτα. Λαδώνουμε καλά την επιφάνεια και πιτσιλάμε με το χέρι λίγο νερό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C, για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει.

Η συνταγή είναι της Madame Ginger 

Πατατοσαλάτα με γιαούρτι

Υλικά:
6 πατάτες μεγάλες, 1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 2 φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες, λίγο μαϊντανό, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 3 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό, χυμό λεμονιού από 1 1/2 λεμόνι, ξύσμα λεμονιού από 1 1/2 λεμόνι, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, λίγη πάπρικα γλυκιά, 1/2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένη, 1 καρότο βρασμένο ψιλοκομμένο

Εκτέλεση:
Κόβουμε τις πατάτες σε μεγάλα κομμάτια. Γεμίζουμε μία κατσαρόλα με νερό, ίσα που να σκεπάζει τις πατάτες και φέρνουμε σε βρασμό. Όταν το νερό αρχίζει να βράζει προσθέτουμε αρκετό αλάτι και τις πατάτες. Βράζουμε μέχρι να μπορούμε να τις τρυπήσουμε με ένα πιρούνι. Όσο βράζουν οι πατάτες, κόβουμε τα υπόλοιπα λαχανικά σε μεσαίο καρέ.

Για τη σως γιαουρτιού:
Σε ένα μπολ, προσθέτουμε το γιαούρτι, το ψιλοκομμένο σκόρδο, την πάπρικα, τη ρίγανη, τον χυμό και το ξύσμα του λάιμ, αρκετό πιπέρι, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά. Όταν οι πατάτες έχουν βράσει τις σουρώνουμε, κρατώντας λίγο από το νερό. Ρίχνουμε στις πατάτες τα υπόλοιπα λαχανικά και το μείγμα γιαουρτιού. Ανακατεύουμε καλά πιέζοντας ταυτόχρονα τις πατάτες. Συμπληρώνουμε με αλατοπίπερο ή χυμό λάιμ και τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει καλά.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη 

Πράσινη σαλάτα με σος γιαουρτιού

Υλικά:
3 φλιτζ. σπανάκι πλυμένο και κομμένο, 1 ρίζα μαρούλι, 1 ματσάκι ρόκα, 1 ντομάτα κομμένη σε ζάρια, 1 πιπεριά κόκκινη κομμένη σε φέτες, 3 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
Για τη σως: 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό, 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά, 1 λεμόνι (ο χυμός του), 4 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε τη σως. Χτυπάμε με σύρμα το γιαούρτι και προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το λεμόνι. Τέλος προσθέτουμε τα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Βάζουμε πλυμένα καλά τα λαχανικά σε σαλατιέρα προσθέτουμε τη ντομάτα και τη πιπεριά. Αλατίζουμε ελαφρώς και περιχύνουμε με τη σως. Ανακατεύουμε καλά να πάει η σως παντού και σερβίρουμε αμέσως.

Η συνταγή είναι από εδώ 

Cheesecake με μέλι και γιαούρτι

Υλικά:
100 γρ. μπισκότα τύπου digestive, 85 γρ. αμύγδαλο φιλέ, ψημένο + επιπλέον για γαρνιτούρα, 85 γρ. βούτυρο λιωμένο, 250 ml γιαούρτι, 750 γρ. μασκαρπόνε, 2 αυγά, 1 λεμόνι ξύσμα, 1 πορτοκάλι ξύσμα, 250 ml μέλι

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C. Βάζουμε τα μπισκότα και τα αμύγδαλα σε μια σακούλα τροφίμων και τα σπάμε με τη βοήθεια ενός πλάστη. Μεταφέρουμε τα θρυμματισμένο μπισκότα και αμύγδαλα σε ένα μπολ, τα περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το μείγμα σε μία φόρμα 23εκ. και πιέζουμε, ώστε να δημιουργήσουμε ένα ομοιόμορφο στρώμα στη βάση της φόρμας. Ψήνουμε για 10 λεπτά, μέχρι να γίνει τραγανή.

Σε ένα μπόλ ρίχνουμε το γιαούρτι, το μασκαρπόνε και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα αβγά, ένα τη φορά και χτυπάμε μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο. Ρίχνουμε το ξύσμα λεμονιού, το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το μέλι, κρατώντας στην άκρη περίπου 3 κ.σ. μέλι, και ανακατεύουμε. Απλώνουμε το μείγμα πάνω στη βάση μπισκότου-αμύγδαλου, καλύπτουμε χαλαρά με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1 ώρα. Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Αφήνουμε να κρυώσει. Γαρνίρουμε με αμύγδαλα, περιχύνουμε με το υπόλοιπο μέλι και σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι του Δημήτρη Σκαρμούτσου
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v