Stand up comedy για πιτσιρίκια από τον Γ. Χατζηπαύλου

Για λίγες ακόμη ημέρες ο κωμικός Γ. Χατζηπαύλου ανεβάζει μια παράσταση stand up comedy για παιδιά 6 έως 12 ετών.
Stand up comedy για πιτσιρίκια από τον Γ. Χατζηπαύλου

Μια ενδιαφέρουσα παράσταση stand up comedy ανεβαίνει από τον Νοέμβριο στο θέατρο Χυτήριο. Η ιδιαιτερότητά της συνίσταται στο ότι δεν απευθύνεται στον κόσμο των ενηλίκων, αλλά σε εκείνο των παιδιών. Ο κωμικός Γιώργος Χατζηπαύλου σχεδίασε μια παράσταση ειδικά για τις ηλικίες μεταξύ 6 και 12 ετών. Περιέλαβε εκεί θεματικές που απασχολούν τα παιδιά τις ηλικίας αυτής, όπως οι σχέσεις με τους γονείς, τα χόμπι τους, τα ζωάκια που έχουν ή που θέλουν να έχουν και το σχολείο.  

Ένα στοίχημα μιας τέτοιας παράστασης είναι το κατά πόσον οι μικροί θεατές θα μπορέσουν να ξεχωρίσουν την υπερβολή της κωμωδίας από αυτά που λέει ένας «μεγάλος» και όχι από αυτά που λέει ένα καρτούν. Αν θα μπορέσουν να εντοπίσουν το καθαρό χιούμορ χωρίς τη "φάρσα".

Γιατί σπανίζει το γέλιο στα παιδικά θεάματα, ρωτήσαμε τον Γ. Χατζηπαύλου. «Είναι κάτι για το οποίο έχω αναρωτηθεί πολλές φορές. Σαφώς υπάρχουν παραστάσεις με χιούμορ ή στοιχεία κωμικά για παιδιά αλλά συνολικά το παιδικό θέατρο, κατά τη γνώμη μου, δεν έχει αγκαλιάσει επαρκώς την κωμωδία. Έχω την εντύπωση ότι, συνολικά, για κάποιο λόγο το σοβαρό και ουσιαστικό μήνυμα έχει συνδεθεί αποκλειστικά σχεδόν με το δράμα, κάτι που ισχύει και για το θέατρο ενηλίκων. Ίσως γι΄ αυτό η στόχευση σε διδακτικό και επιμορφωτικό περιεχόμενο, σε συνδυασμό πάντα με την ψυχαγωγία του παιδιού, στο παιδικό θέατρο δεν έχει συνδεθεί και με την κωμωδία, παρότι αποτελεί ένα σημαντικό όχημα ποικίλων μηνυμάτων. Θεωρώ λοιπόν ότι η κωμωδία είναι ένας πολύ ουσιαστικός τρόπος επικοινωνίας για όλες τις ηλικίες και άκρως παιδαγωγικός καθώς η παιδική ηλικία είναι συνδεδεμένη με το γέλιο και συνεπώς το χιούμορ».

Ο Χατζηπαύλου αντιμετωπίζει τους νεαρούς θεατές με καλλιτεχνικό σεβασμό και καταφέρνει να αναπτύξει κώδικες με το κοινό του. Παράγει χιούμορ για την ηλικία τους και τα πιτσιρίκια το αναγνωρίζουν και διασκεδάζουν. Γελάνε σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της παράστασης χωρίς να τους λείψει ούτε λεπτό η ύπαρξη ενός κεντρικού θεματικού πυρήνα, πράγμα καθόλου αυτονόητο- μην ξεχνάμε ότι έχουν συνηθίσει να παρακολουθούν θεάματα με τέτοια τη δομή.  

Για τους μεγάλους η παράσταση είναι συμπαθής, αλλά μέχρι εκεί. Άλλωστε, δεν είναι οι ίδιοι ο λόγος που θα βρεθούν στο Χυτήριο.

Πώς όμως δομείται μια τέτοια παράσταση; Ποιες διαφορές έχει μια παιδική παράσταση από μια παράσταση ενηλίκων;

«Σε ό,τι αφορά το stand up comedy οι διαφορές στην εκδοχή για τα παιδιά είναι κατ΄ αρχάς οι προφανείς, δηλαδή η γλώσσα και η θεματολογία που- εννοείται- είναι απόλυτα «καθαρές». Το είδος έχει συνδεθεί με κοινό ενηλίκων και διαπιστώνω ότι είναι μια απορία που διατυπώνεται συχνά αναφορικά με το περιεχόμενο. Επίσης η γλώσσα είναι απλοποιημένη. Όχι απλή, απλώς πιο φιλική με βάση το επίπεδο γνώσεων που έχει ένα παιδί 6-12 ετών, ώστε όλα να παρακολουθούν χωρίς να υπάρχει κάποια άγνωστη λέξη. Πολλές φορές, όπως διαπίστωσα στις δοκιμές, λέξεις που οι ενήλικες θεωρούμε απλές και κοινές, τα παιδιά δεν τις γνωρίζουν.

»Η θεματολογία και η δομή επίσης είναι τέτοιες που συνδέουν γονείς και παιδιά με τα ίδια αστεία. Επειδή στην κωμωδία ο στόχος είναι το γέλιο, ο κωμικός δουλεύει έτσι ώστε να γελάσουν όλοι στην αίθουσα κι όχι μόνο τα παιδιά. Συνεπώς δεν είναι μια παράσταση κατά τη διάρκεια της οποίας ο γονιός νιώθει ότι δεν τον αφορά γιατί «μιλάει» στο παιδί του μόνο ή είναι μια παιδική μυθοπλασία ξεπερασμένη για το επίπεδο γνώσεων του γονιού. Ίσα- ίσα επισκέπτεται ξανά την παιδική του ηλικία μέσα από το παιδί του και το παιδί ανακαλύπτει ότι η πραγματικότητα που ζει μπορεί να έχει μεγάλες δόσεις χιούμορ το οποίο μοιράζεται απόλυτα με τους γονείς του καθώς γελάνε με το ίδιο θέμα και οι δύο. Από εκεί και πέρα δεν υπάρχει καμία διαφορά. Μένω πιστός στη φόρμα του stand up comedy και δεν διαφοροποιώ τις τεχνικές και τα μέσα που απαιτεί το είδος ώστε να δημιουργείται μια ωραία παράσταση κωμωδίας κάθε φορά».

Οι παραστάσεις του Comedy Club για παιδιά ολοκληρώνονται στις 11 Φεβρουαρίου. Οι παραστάσεις ξεκινούν στις 15.00 και η γενική είσοδος κοστίζει 8 ευρώ σε προπώληση και 10 ευρώ στο ταμείο. Να σημειώσουμε ότι δεν υπάρχουν αριθμημένες θέσεις, άρα η ώρα προσέλευσης έχει σημασία. Μπορείτε να κάνετε την κράτησή σας τηλεφωνικά στο 210 3412313 ή μέσω της viva.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v